Charlie, een boek over aanraken en aanzitten

Boekrecensie

Judith de Roos recenseert Charlie, een boek over aanraken en aanzitten van zedenrechercheur Pieter Melsen en directeur van het centrum voor seksueel geweld Iva Bicanic.

 

Charlie woont met zijn papa, mama en zusje Lynn op de Heuvel. Hij heeft fijne buren. Buurman Jan noemt hem altijd zijn grote vriend. Als ze samen gaan kamperen en Charlie ‘s avonds in het grote bed in slaap valt, voelt hij onder de dekens dat Jan aan hem zit. Charlie schrikt, maar doet net alsof hij slaapt.

De volgende dag is Jan gewoon lief en grappig, zoals altijd. Hij maakt Charlie wijs dat hij het aan niemand mag vertellen. “Anders kunnen we nooit meer vrienden zijn.” Jan legt Charlie een groot geheim op…

Aldus de achterflap. Het prentenboek, dat geschikt is voor kinderen van 6 jaar en ouder, is gemaakt om herkenning en steun te bieden aan iedereen die seksueel misbruik meemaakt of heeft meegemaakt. Het werd geschreven door zedenrechercheur Pieter Melsen en directeur van het centrum voor seksueel geweld Iva Bicanic.

De auteurs zijn erin geslaagd om er een heel gewoon prentenboek van te maken; met mooie sfeervolle tekeningen en korte heldere teksten. Dat het hier zo’n rotonderwerp behelst, wordt pas halverwege het boek helder. Eerst zijn we meegenomen in het leven van Charlie, zijn gezin en zijn lievelingsburen.

Er is goed nagedacht over het boek. Charlie doorloopt een heel proces en de daarbij passende emoties worden krachtig omschreven. Zo voelt hij zich vies en schuldig, hij twijfelt of het echt gebeurd is en hij spreekt met zichzelf af er nooit met iemand over te praten. Hij doet vaak alsof hij vrolijk is zodat niemand vragen gaat stellen, maar ‘s avonds zou hij het liefst bij papa en mama in bed liggen.

Gelukkig wordt zijn veranderde gedrag uiteindelijk wel opgemerkt en nemen de auteurs ons mee in hoe het dan kan gaan. Ze zijn er goed in geslaagd het onderwerp seksueel misbruik op kinderniveau onder woorden te brengen.

Dit is een boek dat hopelijk wijd verspreid wordt op scholen of gewoon thuis, hoewel men geneigd zal zijn te denken dat seksueel misbruik thuis niet zal voor komen. Net als Charlies ouders dat dachten.

-

Pieter Melsen, Iva Bicanic – Charlie, een boek over aanraken en aanzitten (https://vesper.vrijeboeken.com/book/9789083382388-charlie.html)Charlie, een boek over aanraken en aanzitten
36 pagina’s, geïllustreerd
Uitgeverij Vesper Publishing
Prijs € 20,95
ISBN 9789083382388

 

Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Charlie Charlie