De bibliotheek

Nieuwe boeken

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.

(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)

 

Grip na de bad trip. Wat te doen bij klachten na drugsgebruik? (https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2519/grip-na-de-bad-trip)
Gerard Alderliefste, René van der Meer  

Het gebruiken van joints, pillen of andere drugs leidt bij sommige gebruikers tot aanhoudende klachten. Je voelt je dan anders dan normaal: je bent vager, afweziger (depersonalisatie en/of derealisatie) of angstiger. Ook oogruis zien of flashbacks beleven (HPPD) komen voor. Soms kan iemand daar lang last van houden. Gelukkig is er iets aan te doen. Grip na de bad trip legt uit hoe deze klachten kunnen ontstaan, wat maakt dat ze langer kunnen aanhouden en vooral hoe je weer kunt herstellen.

Je gevoelens, gedachten en sensaties kunnen behoorlijk beangstigend zijn en dit boek lezen en de adviezen toepassen kan helpen om daar stap voor stap grip op te krijgen.

In Grip na de bad trip is de kennis uit de praktijk van een gespecialiseerde drugs- en verslavingsarts aangevuld met persoonlijke verhalen. Het is geschreven voor zowel gebruikers met klachten, als voor professionals als psychologen, huisartsen, poh’s-ggz, (hypno)therapeuten, neurologen en psychiaters.

Gerard Alderliefste is als drugs- en verslavingsarts verbonden aan het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs van Brijder Jeugd en heeft vele honderden mensen geholpen bij klachten na drugsgebruik (www.drugsinfoteam.nl).
René van der Meer werkt als journalist en maatschappelijk werker. Niemand kon hem vertellen waarmee hij te maken had toen hij zich na een bad trip lange tijd vervreemd voelde. Met dit boek hoopt hij het hersteltraject voor anderen eenvoudiger te maken.

Lees meer. (https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2519/grip-na-de-bad-trip)

 

Verlieskunst. Over verlies, rouw en existentiële groei (https://www.boom.nl/100-17601_Verlieskunst?utm_source=Webpower&utm_medium=email&utm_content=button-verlieskunst%20%7C%20button&utm_campaign=PB%20Verlieskunst)

Mai-Britt Guldin, Carlo Leget 

Elke keer dat we om iemand of om iets geven, worden we geconfronteerd met het fundamentele levensfeit dat wij diegene of datgene ook weer zullen verliezen, én dat wij zelf ook verloren zullen gaan. Verlies is daarmee net zo fundamenteel voor het menselijk leven als de liefde.

In Verlieskunst integreren psychotherapeut Mai-Britt Guldin en theoloog-filosoof Carlo Leget de vijf dimensies van rouw: de fysieke, emotionele, cognitieve, sociale en spirituele. Door bestaande therapieën, hulpmiddelen en modellen uit de psychologie, de filosofie en de theologie te verbinden ontstond een geïntegreerd procesmodel (IPM) dat ons helpt de alomvattendheid van rouw te bevatten.

Hoewel de confrontatie met de donkere en zware kant van het leven nooit een garantie is dat we veranderen in wijzere mensen, bestaat er wel degelijk een mysterieuze relatie tussen tegenslag en existentiële groei. De groei waarmee wij onszelf en anderen kunnen helpen.

Lees meer. (https://www.boom.nl/100-17601_Verlieskunst?utm_source=Webpower&utm_medium=email&utm_content=button-verlieskunst%20%7C%20button&utm_campaign=PB%20Verlieskunst )

 

Stemmen (https://www.atlascontact.nl/boek/stemmen-2/)

Naomi Rebekka Boekwijt

In de roman Stemmen neemt Naomi Rebekka Boekwijt de lezer mee in de totstandkoming van een bijzondere band tussen de hoofdpersoon en een psychiatrisch hulpverlener. Het verhaal toont de impact en het belang van een goede vertrouwensrelatie, en schetst tevens de moeilijkheden die gepaard gaan met het opbouwen hiervan.

Sis is een jonge vrouw die zich afgesloten voelt van de wereld en mensen hoort en ziet die er niet zijn. Wanneer ze Hanne ontmoet, de eerste zorgverlener in lange tijd met wie ze een vertrouwensband opbouwt, begint Sis’ beklemmende situatie te veranderen. Als ze in een woongroep gaat wonen treft ze eindelijk mensen bij wie ze zich thuis kan voelen. Tegelijkertijd heeft ook Hanne haar redenen waarom Sis voor haar die éne patiënt is…

Naomi Rebekka Boekwijt laat in deze intense, hoopvolle en persoonlijke roman zien hoe belangrijk een hulpverlener kan zijn. Een warm pleidooi voor medemenselijkheid en het elkaar de hand reiken. Maar hoe ver mag je gaan om iemand te laten ontdooien die zich bevroren houdt? Een moreel en persoonlijk dilemma staat centraal: mag Sis worden aangeraakt door Hanne en mag Sis haar hunkering naar contact met Hanne laten zien?

Lees meer. (https://www.atlascontact.nl/boek/stemmen-2/)

 

Als de storm komt (https://www.spectrumboeken.nl/producten/als-de-storm-komt-9789000391684)

Kelly Jansen

Liefst tachtig procent van de Nederlanders maakt in zijn leven minstens één traumatische gebeurtenis mee. Zo ook filosoof en journalist Kelly Janssen, die op 34-jarige leeftijd de diagnose uitgezaaide darmkanker krijgt. Als moeder van twee jonge kinderen ondergaat ze een zware behandeling. Op dit moment gaat het goed, maar het ziek zijn, de aanraking met de dood, heeft zijn sporen nagelaten.

In Als de storm komt doorloopt Kelly vanuit de filosofie diverse thema’s die te maken hebben met trauma. Ze doet dit met de hulp van de klassieke filosofen ­­– zoals Kierkegaard over wanhoop, Aristoteles over vriendschap, Epictetus over acceptatie en Nietzsche over de liefde voor het lot – maar ook door op openhartige wijze hedendaagse filosofen van over de hele wereld te interviewen. Dat levert boeiende gesprekken en helpende inzichten op, zoals waarom je de dood niet kunt vermijden, waar hoop vandaan komt en wat je gedachten daadwerkelijk over je zeggen.

Voor iedereen die te maken heeft met een trauma en inzicht kan gebruiken in dit proces en voor mensen die willen weten hoe filosofie houvast in het leven kan bieden.

Lees meer. (https://www.spectrumboeken.nl/producten/als-de-storm-komt-9789000391684)

 

Resourcegroepen voor jongeren. Methodiek voor netwerkversterkend werken (https://www.boompsychologie.nl/psychiatrie-aanbod/100-17795_Resourcegroepen-voor-jongeren)

Eva Leeman, Nynke Frieswijk, Gerdie Kienhorst 

De resourcegroepenmethodiek is een netwerkgerichte en netwerkversterkende aanpak die de gezonde ontwikkeling van jongeren ondersteunt. Deze methode versterkt zowel het formele als informele netwerk rondom jongeren, waardoor zij zich gesteund voelen en uitdagingen beter aankunnen.

Jongeren die zich alleen voelen of buitengesloten, ervaren hun zorgen en onzekerheden vaak zwaarder. Dit geldt in het bijzonder voor jongeren met psychische problemen of kwetsbaarheden, die zich vaak minder begrepen voelen en daardoor extra kwetsbaar zijn in de samenleving.

Om deze jongeren te helpen, is het cruciaal om gezonde sociale verbindingen op te zoeken, te herstellen en te versterken. Dit helpt niet alleen bij het verlichten van problemen, maar ook bij het voorkomen van stagnatie in hun ontwikkeling.

Het handboek Resourcegroepen voor jongeren biedt praktische richtlijnen voor professionals in de jeugd-ggz, jeugdzorg en het sociaal domein. Het boek leert hen hoe ze resourcegroepen kunnen opzetten en beheren om jongeren effectief te ondersteunen.

De auteurs benadrukken het belang van een integrale blik en een ontwikkelingsgerichte aanpak waarbij de problemen van jongeren bekeken worden binnen de context van het gezin en de samenleving waarin zij leven. Dit perspectief vormt de basis voor het verminderen van problemen en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling.

Lees meer. (https://www.boompsychologie.nl/psychiatrie-aanbod/100-17795_Resourcegroepen-voor-jongeren)

 

Psychische aandoeningen (2e editie) (https://www.bruna.nl/boeken/psychische-aandoeningen-9789024457205)

Arie Hordijk en Will van Genugten

Talloze mensen kampen met een psychische aandoening, waardoor ze de greep op hun leven kunnen verliezen. De diversiteit aan cliënten en de wijze waarop ze zich staande houden in het leven, vraagt voor elk van hen een uniek hulpverleningstraject. (Aankomende) professionals in de ggz, ervaringsdeskundigen en familieleden kunnen het herstelproces ondersteunen. Dit boek voorziet hen in de kennis – gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en persoonlijke ervaringen – om die aandoeningen en de invloed ervan op het leven te begrijpen. Psychische aandoeningen beschrijft eerst de verschillende manieren waarop psychische aandoeningen benaderd kunnen worden. Aan de orde komen: de medische benadering, de biopsychosociale benadering, het model van positieve gezondheid, de sociaalpsychiatrische benadering en de herstelbenadering. Ook de verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van psychische aandoeningen worden beschreven. Vervolgens worden de meest voorkomende aandoeningen behandeld, waarbij steeds geprobeerd wordt het wezen van de aandoeningen weer te geven. Het beloop van de psychische aandoeningen is beschreven aan de hand van de fasen van herstelprocessen, waarbij ook de betekenis van een psychische aandoening voor het sociale netwerk van mensen wordt belicht. Elk hoofdstuk is verrijkt met een ervaringsverhaal om de unieke werkelijkheid en de impact van een psychische aandoening op iemands leven te illustreren. De inhoud van deze tweede druk is geheel herzien en geactualiseerd. Nieuw zijn een hoofdstuk over ADHD en een begrippenlijst achterin het boek. Op het online platform Boom Academie staat de theorie uit dit boek, afgewisseld met opdrachten, video’s en per hoofdstuk een multiplechoice-oefentoets. In het voortgangsoverzicht kunnen studenten hun resultaten bekijken. Voor docenten is een docentenhandleiding beschikbaar. Psychische aandoeningen is geschikt voor opleidingen in de domeinen zorg en welzijn. Arie Hordijk is docent Medische kennis en Psychiatrie aan de opleiding Social Work van de Christelijke Hogeschool Ede. Hij is opgeleid als arts. Will van Genugten was jarenlang als docent en coördinator van de richting ggz-agoog verbonden aan het Instituut Social Work van Hogeschool Utrecht. Zij is sociaal en cross-cultureel psycholoog.

Lees meer. (https://www.bruna.nl/boeken/psychische-aandoeningen-9789024457205)

 

Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

23-9 23-9