One size does not fit all (https://11congressen.nl/one-size-does-not-fit-all/)
Het probleem van denken in stoornissen en het labelen van kinderen en jongeren
In de ggz ligt de focus vaak op stoornissen en classificaties. Door de focus op standaardiseren en labelen wordt de aandacht voor het specifieke kind en de situatie uit het oog verloren. Een stoornis is een ‘ding’ geworden dat in het kind wordt gelokaliseerd en waardoor problemen gemakkelijk worden gestigmatiseerd.
Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor de diversiteit binnen stoornissen, waarbij individuele verschillen in symptomen en respons op behandeling sterk kunnen variëren.
Anders kijken naar psychische problemen bij kinderen en jongeren
Dit heeft geleid tot meer aandacht voor persoonsgerichte en transdiagnostische benaderingen, waarbij de focus verschuift van universele stoornissen naar individuele klachten en gemeenschappelijke mechanismen.
Het vaststellen van een stoornis is geen eindpunt, maar een begin: waar heeft dit specifieke kind in deze context last van en hoe kunnen we in deze specifieke situatie handelen?
Congresprogramma
Tijdens het congres gaan deskundige sprekers in op deze andere manier van kijken naar psychische problemen bij kinderen en jongeren.
- Wat betekent het als je ADHD hebt?
- De invloed van classificaties op de ontwikkeling van kinderen en jongeren
- Een ontwikkelingsgericht perspectief op persoonlijkheidsproblemen bij jongeren
- Een netwerkbenadering van angst en depressie bij jongeren
- Handelingsgerichte diagnostiek: hoe ga je om met de vraag naar een label?
Kies voor fysieke of online deelname
U kunt op locatie bijwonen op 19 november in Van der Valk Hotel Veenendaal. U kunt er ook voor kiezen om het congres op een later tijdstip online te volgen.
Kijk hier voor meer informatie. (https://11congressen.nl/one-size-does-not-fit-all/)