Webinar-serie met Deb Dana: het autonome zenuwstelsel in de therapeutische praktijk

advertentie

Iemand die is opgegroeid in een veilige omgeving, kan intense gevoelens relatief goed opvangen en keert vrij gemakkelijk terug naar rust. Wanneer iemand echter getraumatiseerd is of onveilig gehecht, is de kans groot dat hij of zij is komen vast te zitten in een stressreactie en/of afgesloten is geraakt. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren.

 

De polyvagaaltheorie verklaart de reacties van het autonome zenuwstelsel die hieraan ten grondslag liggen. Tijdens deze webinar-serie, waarvan de opnames Nederlands worden ondertiteld, leer je over het zenuwstelsel en de polyvagaaltheorie en hoe je deze in je therapeutische werk kunt integreren.

 

Gevolgen van traumatische ervaringen

Het autonome zenuwstelsel van getraumatiseerde mensen is niet in staat te ‘signaleren’ dat de akelige gebeurtenissen voorbij zijn en het hier en nu veilig is. Cliënten met een geschiedenis van (vroegkinderlijk) trauma ervaren vaak intense, op bescherming gerichte reacties van hun zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat zij overlevingsgedrag blijven vertonen. Deze reacties worden een patroon waarop automatisch wordt ‘ingelogd’. Hun vermogen zichzelf te reguleren en relaties aan te gaan neemt af. Een werkwijze gebaseerd op de polyvagaaltheorie kan cliënten helpen om deze ingesleten patronen van hun autonome zenuwstelsel te gaan loslaten.

 

De webinar-serie

Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. In haar webinar-serie leer je over de basisprincipes van de polyvagaaltheorie en ontdek je hoe je – zelf gereguleerd – een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn. De interventies die je krijgt aangereikt helpen getraumatiseerde cliënten om hun vertrouwde beschermingsreacties te doorbreken en momenten van veiligheid te gaan ervaren en daarvan te genieten.

 

Nederlandse ondertiteling

Van dit webinar komt een volledig Nederlandse editie beschikbaar. De opnames van de live bijeenkomsten worden Nederlands ondertiteld (door een professionele vertaler) en de hand-out wordt vertaald.

 

Datums en tijden

- Module 1: 21 januari 2025

- Module 2: 28 januari 2025

- Module 3: 4 februari 2025

- Module 4: 11 februari 2025

- Q&A: 4 maart 2025

 

Alle modules vinden plaats van 15.00 tot 17.00 uur.

 

De opnames kunnen worden teruggekeken (voor accreditatiepunten en/of een certificaat is live deelnemen níét noodzakelijk)

 

Voor meer informatie: www.uitgeverijmens.nl/webinar-poly (https://uitgeverijmens.nl/activiteiten/webinar-serie-de-polyvagaaltheorie-in-therapie-herstellen-van-trauma-door-te-werken-met-het-zenuwstelsel?affref=gtot01)www.uitgeverijmens.nl/webinar-poly

 

Deb Dana is de auteur van onder meer de serie ‘De polyvagaaltheorie in therapie’: https://uitgeverijmens.nl/product-categorie/auteurs/deb-dana (https://uitgeverijmens.nl/product-categorie/auteurs/deb-dana)

Webinar polyvagaal jan 2025 afbeelding bij artikel Webinar polyvagaal jan 2025 afbeelding bij artikel