Nieuw middel tegen schizofrenie goedgekeurd in VS

Een nieuw medicijn voor de behandeling van schizofrenie is goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Het gaat om het antipsychoticum xanomeline/trospium dat op de markt wordt gebracht onder de naam Cobenfy. Het is nog niet bekend of dit middel ook in Nederland beschikbaar komt.

Het is het eerste antipsychoticum sinds decennia met een nieuwe werking, alhoewel het mechanisme nog niet precies duidelijk is. Wel is bekend dat Cobenfy minder bijwerkingen geeft dan de traditionele antipsychotica.

Commerciële belangen

Psychiater Jim van Os heeft kritiek op de studies naar Cobenfy, voorheen KarXT, schrijft vakblad Medisch Contact (https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/fda-keurt-antipsychoticum-met-nieuw-werkingsmechanisme-goed). Onderzoekers zagen binnen vijf weken significante verbeteringen, maar die studieperiode is eigenlijk te kort. Ook zouden de deelnemers aan de studie te selectief zijn uitgekozen. Ander punt van kritiek: zeven van de negen onderzoekers hebben aandelen in Karuna Therapeutics dat Cobenfy op de markt brengt. Volgens Van Os is er ‘een zware bias in het voordeel van commerciële belangen’.

Het Zorginstituut Nederland kan nog geen uitspraak doen over de kosten. In de Verenigde Staten komt het middel voor 1850 dollar per maand op de markt. Ook ander farmaceuten werken aan antipsychotica volgens het nieuwe mechanisme.

 

Lees ook andere artikelen over antipsychotica (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antipsychotica)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

COBENFY COBENFY