Psycholoog hoort strafeis voor handel antibraakmiddel

Als het aan het openbaar ministerie (OM) ligt, krijgt de 80-jarige Wim van Dijk een celstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het overtreden van de geneesmiddelenwet. De psycholoog uit Den Bosch heeft toegegeven dat hij veel mensen aan het zelfdodingsmiddelen heeft geholpen. Van Dijk wordt niet vervolgd voor verboden hulp bij zelfdoding. Geen enkel sterfgeval kan gelinkt worden aan het door hem geleverde Middel X.

Zo hoorde de psycholoog tegen zich eisen voor de rechtbank in Den Bosch. Middel X, dat in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt, is op zichzelf niet illegaal. Als iemand eraan sterft, kan degene die het heeft geleverd echter wel strafbaar zijn. Maar dat wordt de verdachte niet verweten. De psycholoog vertelde dat hij mensen op hun verzoek pakketjes meegaf met naast Middel X ook een antibraakmiddel. Het zou gaan om zo’n tweehonderd mensen. Voor dat antibraakmiddel wordt hij nu vervolgd. Hij had daar geen vergunning voor. Het middel speelde wel een belangrijke rol bij de zelfdodingen.

Een van de redenen om het te doen was het overlijden van zijn vrouw, zo vertelde de psycholoog emotioneel. Zij was dement en kon geen euthanasie krijgen. Dat vond hij ‘buitengewoon onrechtvaardig’. De psycholoog zei dat hij ‘psychodiagnostisch getinte gesprekken’ voerde voordat hij de pakketjes aan mensen leverde. Twee keer weigerde hij te leveren. ”Ik had daar geen goed gevoel bij. Een van hen zei dingen waarbij ik dacht: kan ik er wel zeker van zijn dat je het voor jezelf gaat gebruiken?”

Politieke discussie

De aanklager noemde de psycholoog ‘hardleers’. Het OM vindt het ongepast dat Van Dijk de suggestie wekte dat hij ‘slechts een beetje burgerlijk ongehoorzaam is geweest’. Volgens zijn advocaat is het niet de bedoeling dat er via deze rechtszaak een politieke discussie wordt gevoerd over hulp bij vrijwillig levenseinde. Maar dat gebeurde wel. De verdediging betoogde dat de psycholoog onnodig lijden wilde voorkomen. Wim van Dijk sprak in zijn laatste woord over zelfbeschikking rondom overlijden.  ”Luistert de politiek niet naar de samenleving, dan dreigt verzet”, zo besloot hij. ”Als ik word bestraft, dan zij het zo.”

De uitspraak is op 15 oktober. Voordat de zitting begon, liepen ongeveer honderd sympathisanten van de psycholoog van het station naar het gerechtsgebouw. Ze hadden protestborden bij zich en riepen leuzen als ‘baas over eigen sterven’. Van Dijk zelf liep met ze mee.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

rechtszaak rechtszaak