Amsterdam stopt financiering ABA-behandeling voor kinderen met autisme

Amsterdam gaat stoppen met de vergoeding van de controversiële ABA-behandelingen voor kinderen met autisme. De gemeente heeft zorgen over de schadelijke effecten van de behandelmethode.

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) op haar website (https://www.autisme.nl/2024/10/02/amsterdam-stopt-met-vergoeding-aba-behandelingen/). Wethouder Marjolein Moorman zegt dat de gemeente niet achter methoden staat ‘die een kind dwingen te veranderen en risico op schade met zich meebrengen’.

Nieuw zorgaanbod

Eerder dit jaar bleken deze risico’s van ABA ook uit onderzoek dat het Nederlands Autisme Register deed onder mensen met autisme, ouders en zorgverleners (https://www.autisme.nl/2024/04/12/zorgen-van-nva-over-aba-behandelingen-versterkt/). Zeker op lange termijn is er een grote kans op psychische schade. “De zorgen over deze risico’s zijn te groot om te negeren”, zegt de NVA. “Het is dan ook goed dat de gemeente ingrijpt door de zorg voor kinderen die nu een ABA-behandeling krijgen onder te brengen bij zorgaanbieders die voor deze doelgroep nieuw zorgaanbod ontwikkelen. Deze zorgaanbieders onderzoeken daarnaast wat een goed vervolg is op ABA-behandelingen.”

Zichzelf zijn

“Het is belangrijk dat bij het ontwikkelen van dit zorgaanbod voorop staat dat er geen risico’s op psychische schade zijn, ook niet op de langere termijn. Ook draagvlak in de autismegemeenschap is van belang, zeker als het gaat om eventuele behandeldoelen. Extra aandacht is nodig voor de kinderen die momenteel een ABA-behandeling krijgen, vooral kinderen met autisme en een verstandelijke beperking. Zij mogen niet tussen wal en schip vallen”, aldus de NVA. “Ook is het een goede ontwikkeling dat de gemeente kiest voor een bredere aanpak die zich ook richt op het ondersteunen van ouders en scholen om met neurodivergentie om te gaan en een omgeving te creëren waarin kinderen en jongeren met autisme zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen. Kinderen met autisme moeten de kans krijgen om zichzelf te zijn, zonder dat ze gedwongen worden om zich aan te passen aan een systeem dat niet voor hen werkt.”

 

Lees ook andere artikelen over autisme (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/autisme)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalGELD GGZtotaalGELD