IGJ: Kinderen blijven te lang onveilig door trage afhandeling meldingen

Kinderen, gezinnen of huishoudens in onveiligheid moeten te lang wachten op hulp van Veilig Thuis. Daardoor leven ze lange tijd in een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. De lange wachttijd leidt tot angst, onzekerheid en stress. 

Dat constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/10/03/kinderen-gezinnen-en-huishoudens-in-onveiligheid-wachten-te-lang-op-veilig-thuis). Alleen bij acute onveiligheid wordt een melding meteen opgepakt door Veilig Thuis. Andere meldingen moeten wachten. Door het lange wachten is er een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook stopt of vertraagt de hulpverlening voor kinderen, gezinnen en huishoudens. Meldingen over ernstige mishandeling of verwaarlozing blijven te lang liggen, waardoor hulpverlening vertraagt of stopt. Dit zorgt ervoor dat kinderen en gezinnen langdurig in gevaarlijke situaties blijven leven. Melders vertelden de inspectie dat ze twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis. 

Zorgen

De inspectie voerde toezicht uit bij drie van de vijfentwintig Veilig Thuis-organisaties en vroeg informatie op bij alle Veilig Thuis-organisaties. Ondanks wettelijke termijnen, lukt het veel organisaties niet om tijdig een veiligheidsbeoordeling uit te voeren. Dit is zelfs slechter dan vorig jaar, zegt de inspectie. De IGJ maakt zich zorgen over de kinderen en huishoudens die onnodig lang moeten wachten op hulp. Volgens hoofdinspecteur Angela van der Putten moeten Veilig Thuis-organisaties niet alleen hun eigen wachtlijsten wegwerken, maar ook zorgen dat er geen vertraging ontstaat bij andere hulporganisaties.

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken voor de trage afhandeling, zoals een toename van meldingen, gebrek aan deskundigheid in de lokale hulpverlening en onvoldoende personele inzet. Sommige oorzaken kunnen niet alleen door Veilig Thuis worden opgelost. Deze zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen rond kinderen, gezinnen en huishoudens in een regio, zoals jeugdzorgorganisaties, maatschappelijk werk en gemeenten.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

kind kind