Nog veel verschil van inzicht over nieuwe cao voor ggz

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de ggz zijn begonnen. Die moet ingaan vanaf 1 januari 2025. Iedereen is het erover eens dat de ggz een aantrekkelijke sector moet worden, met name voor nieuwe medewerkers. Maar vakbonden en werkgevers hebben nog lang geen akkoord daarover. De verschillen zijn groot.

Zowel de FNV als de FBZ (de vakbond voor zorgprofessionals) zetten in op loonsverhoging, of beter gezegd: verbetering van koopkracht. De FNV gaat voor een verhoging van 7 procent plus prijscompensatie en een minimumloon van 16 euro per uur (https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2024/10/onderhandelingen-nieuwe-cao-ggz-zijn-begonnen), maar de werkgevers blijven vaag op alle punten. Daarnaast is de vergoeding woon-werkverkeer verouderd. Ook is er verschil van looptijd van de nieuwe cao. FNV en FBZ willen een looptijd van één jaar, maar de werkgevers zetten in op een meerjarige looptijd. Een langere looptijd is bespreekbaar, maar heeft gevolgen voor de af te spreken procentuele loonsverhoging, stelt de FBZ (https://www.fbz.nl/wp-content/uploads/2024/10/202410-Inzetbrief-FBZ-Cao-GGZ-2025-def-1.pdf).

Bereikbaarheidsdienst

De vakbond voor zorgprofessionals legt de nadruk in de onderhandelingen ook op de bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten. Hun achterban vindt het onterecht dat de vergoedingen daarvoor worden afgebouwd. De vakbond wil een vergoeding op basis van het daadwerkelijke uurloon, dat ingaat op het moment dat de werknemer wordt opgeroepen.

Voorstellen

De volgende overleggen zijn op 22 oktober, 30 oktober en 19 november. De vakbonden hebben duidelijke voorstellen gedaan. “We verwachten dat werkgevers concreter ingaan op zaken zoals: het Balansbudget, een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering, het belonen van verschillende soorten diensten, betere opleidingsmogelijkheden en de veiligheid op de werkvloer”, aldus de FNV.

Scholing

De FBZ stelt op platform Skipr dat de huidige cao lang niet altijd wordt nageleefd (https://www.skipr.nl/nieuws/fbz-hoort-dat-ggz-cao-soms-niet-wordt-nageleefd/). Dan gaat het met name over tijd voor scholing. Een opleiding moet plaatsvinden in de tijd van de baas, maar medewerkers moeten dat steeds meer in hun eigen tijd doen, zo merkt de vakbond.

 

Lees ook andere artikelen over de oude en nieuwe cao (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/cao)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld geld