De podcasts

Door Judith de Roos

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz.

Deze week: De Podcast Psycholoog (https://open.spotify.com/episode/6wjxX91AD07a7ObMsAR088?si=2TfJWByQSR2-xdXOwWQAzQ) en Kunst in het ziekenhuis (https://open.spotify.com/episode/3bXcvKhu7J3MUi15WRvCh2?si=Ur13D7ZbRHujzB0Pb6Mmxg).

De Podcast Psycholoog

Deze week legde ik mijn oor te luister bij de Podcast Psycholoog. Het is een podcastserie die al lang bestaat, te zien aan de lange lijst van thema’s. Psycholoog Marissa van der Sluis bespreekt in elke aflevering een psychologisch thema en geeft daarbij tips die direct toe te passen zijn in het dagelijkse leven. Een gast met expertise is aanwezig voor extra uitleg en duiding.  De thema’s zijn  afwisselend, van verschillende ziektebeelden (autisme, narcisme, ADHD, fobieën) tot thema’s als empathie, patronen loslaten, mindfulness, hechting.

Hieronder is de link te beluisteren over een recente aflevering over borderline. Van der Sluis gaat in gesprek met klinisch psycholoog en psychotherapeut Eva Bloemers om samen de persoonlijkheidsstoornis borderline te duiden. Naast kenmerken kijken ze ook naar de oorsprong en manieren om mensen met deze stoornis bij te staan.

Beluister De Pocast Psycholoog over borderline (https://open.spotify.com/episode/6wjxX91AD07a7ObMsAR088?si=2TfJWByQSR2-xdXOwWQAzQ).

Waarom kunst in het ziekenhuis?

Als extraatje deze week de podcast: Waarom kunst in het ziekenhuis? In negen korte afleveringen (20 minuten) verkennen podcastmaker Maaike Muis en kunstcurator Sabrina Kamstra de bijzondere relatie tussen kunst en zorg in het ziekenhuis.

In de aflevering Psychiatrie vragen ze zich af welke rol kunst speelt in de geestelijke gezondheidszorg en hoe kunst en de geestelijke gezondheid elkaar mogelijk kunnen versterken.  Ze praten erover met psychiater en filosoof Damiaan Denys en kunstenaar Merijn Bolink.

Beluister Kunst in het ziekenhuis: psychiatrie (https://open.spotify.com/episode/3bXcvKhu7J3MUi15WRvCh2?si=Ur13D7ZbRHujzB0Pb6Mmxg).

 

-

Lees ook andere getipte podcasts! (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4365961/nieuws/de_podcasts.html?page=0)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.

Podcast Psycholoog Podcast Psycholoog