De bibliotheek

Nieuwe boeken

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.

(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)

 

Miranda. Een reis op weg naar vrijheid (https://www.che.nl/nieuws/lectoraat-nieuws/boek-miranda-een-reis-op-weg-naar-vrijheid)

Miranda Kempenk

Het is mei 2008 als Miranda te horen krijgt dat haar twee kinderen uithuisgeplaatst worden. Het is de zwartste van alle zwarte bladzijden uit haar leven. In haar boek, dat net is verschenen, vertelt Miranda hoe de loop van haar leven leidde tot dit ene moment. Maar ook hoe de traumatische gebeurtenis(sen) zorgde(n) voor een nieuwe wending. Een wending van hoop en herstel, én de uitgave van dit boek.

Auteur Miranda Kempenk biedt met Miranda. Een reis op weg naar vrijheid hoop en (h)erkenning aan mensen die nog in de zwarte bladzijden van hun bestaan leven. Vanuit die drive vond ze de moed om elke bladzijde van haar levensverhaal te delen. Ook voor de samenleving zijn er lessen te leren uit het verhaal van Miranda. Als er in een mensenleven veel te dragen is, gaat alles kraken. Dan is het cruciaal dat iedereen die passeert – van jeugdzorg tot gehandicaptenzorg, GGZ en medische zorg – probeert te kijken naar het grote verhaal en samenwerkt.

Aan de lezer de vraag of het wil leren van dit verhaal. Zodat er naast compassie, hoop en verwondering ook een goede portie inspiratie zal achterblijven.

Lees meer. (https://www.che.nl/nieuws/lectoraat-nieuws/boek-miranda-een-reis-op-weg-naar-vrijheid)

 

Ik vraag dit voor een vriend(in): 123 vragen over seksueel misbruik (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4508609/nieuws/ik_vraag_dit_voor_een_vriendin_123_vragen_over_seksueel_misbruik.html?page=1)

Iva Bicanic, Miranda Freriks, Esther Verhees

Seksueel misbruik is een ontwrichtende ervaring, die diepe sporen kan achterlaten. Mensen die dit overkomt blijven vaak met veel vragen zitten. Om hen, de mensen om hen heen en hun hulpverleners te ondersteunen hebben Iva Bicanic, Miranda Freriks en Esther Verhees hun krachten gebundeld. Onlangs verscheen hun boek Ik vraag dit voor een vriend(in): 123 vragen over seksueel misbruik.

Vanuit hun grote deskundigheid en menselijke hart geven Iva, Miranda en Esther in hun boek antwoord op 123 veel voorkomende vragen over seksueel misbruik. De auteurs richten zich met name op de vragen van volwassenen die als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. De onderwerpen worden belicht vanuit verschillende perspectieven: wetenschappelijk onderzoek, behandeling en ervaringsdeskundigheid. Het doel van dit boek is niet alleen om informatie aan te reiken, maar ook om een steun in de rug te bieden en perspectief te geven op een fijn leven.

Een boek voor cliënten ter ondersteuning en voor therapeuten om kennis op te doen over de aspecten van seksueel misbruik waar zij nog minder bekend mee zijn.

Lees meer. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4508609/nieuws/ik_vraag_dit_voor_een_vriendin_123_vragen_over_seksueel_misbruik.html?page=1)

 

Bij de psycholoog, Alles wat je wil weten over de psychologische hulpverlening (https://www.nieuwezijds.nl/boek/bij-de-psycholoog/)

Paul van der Heijden, Laurence Claes, Cilia Witteman

Jaarlijks doen miljoenen Nederlanders en Belgen een beroep op de psychologische hulpverlening. Iets minder dan de helft van ons krijgt ten minste eens in het leven een psychische aandoening. Kortom, vrijwel geen enkele familie in Nederland en Vlaanderen die er níet mee te maken krijgt.

Er zijn talloze zelfhulpboeken over de omgang met bijvoorbeeld een depressie of een verslaving, maar hoe vind je je weg in de psychologische hulpverlening? Wat wordt er van je verwacht en wat kun je zelf verwachten? Wat is een psychische aandoening eigenlijk? Hoe stelt een psycholoog een diagnose? Wat gebeurt er tijdens een psychotherapeutische behandeling? Kan zo’n behandeling ook bijeffecten hebben?

Dit boek is bedoeld voor iedereen die vragen of twijfels heeft over de psychologische hulpverlening. Het wijst de weg en biedt inzicht in wat je kunt doen en mag verwachten. Het is geschikt voor iedereen die, om wat voor reden dan ook, altijd al heeft willen weten hoe het er bij de psycholoog aan toe gaat.

Lees meer. (https://www.nieuwezijds.nl/boek/bij-de-psycholoog/)

 

Goed voor de geest – over geloof en psychologie (https://www.theologie.nl/boek/goed-voor-de-geest/)

Hanneke Schaap-Jonker

In Goed voor de geest laat psycholoog en theoloog Hanneke Schaap-Jonker je kennismaken met haar vakgebied: de klinische godsdienstpsychologie. Ze schept hierin duidelijkheid over de verhouding tussen onze psyche en ons geloof. Zo gaat ze onder andere in op de vraag of geloven goed is voor de geest. Ook neemt ze allerlei misverstanden op dit gebied onder de loep. Een boek dat veel aanreikt over ons denken en ons geloven en dat mensen toerust die anderen geestelijk begeleiden, zoals pastoraal werkers.

Lees meer. (https://www.theologie.nl/boek/goed-voor-de-geest/)

 

De bacterie en het brein (https://www.atlascontact.nl/boek/de-bacterie-en-het-brein/)

Iris Sommer

Baanbrekend onderzoek naar gezondheid met hoopgevend inzicht voor mensen met hersenaandoeningen Dat je darmbacteriën belangrijk zijn voor je weerstand weten we. Maar dat de gezondheid van onze darmen ook de gezondheid van onze hersenen beïnvloedt, is nieuwe kennis waar op dit moment baanbrekend onderzoek naar wordt gedaan. Een van de toponderzoekers in dit veld is Iris Sommer, en zij legt in De bacterie en het brein glashelder uit hoe dat zit. Zo blijkt dat eenzijdige darmflora het afweersysteem en de communicatie tussen hersencellen ontregelt, waardoor de hersenen niet optimaal functioneren. Processen in de darmen hebben daardoor effect op veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. En dat is behalve een heel interessante ontdekking ook een hoopgevend inzicht. Met een gezond voedingspatroon kan je zelf bijdragen aan gezonde darmen en een gezond brein. In De bacterie en het brein bewijst Iris Sommer andermaal dat zij over de gave beschikt fascinerend wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Iris Sommer (1970) is als hoogleraar psychiatrie verbonden aan het umc Groningen. Eerdere boeken waren de bestsellers Haperende hersenen en Het vrouwenbrein (Atlas Contact, 2020). Vorig jaar verscheen het kookboek Voed je brein, een uitgave van de Hersenstichting.

Lees meer. (https://www.atlascontact.nl/boek/de-bacterie-en-het-brein/)

 

De MAARzegger in hersenland (https://eburon.nl/product/de-maarzegger/)

Kees Brunia

In De MAARzegger in hersenland neemt Kees Brunia je mee op een fascinerende ontdekkingsreis door het menselijk brein. Terwijl de wereld tot stilstand kwam tijdens de COVID-19 pandemie, begon Brunia zijn diepgaande colleges over de mysteries van de hersenen op papier te zetten. Het resultaat is een rijk en toegankelijk boek waarin wetenschap en wijsheid elkaar ontmoeten.

Ontdek hoe historische figuren en moderne wetenschappers hebben bijgedragen aan ons begrip van de hersenen en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt. Van de oude Grieken tot de nieuwste neurowetenschappelijke ontdekkingen, Brunia verweeft mythologie, filosofie en biologie in een verhaal dat zowel leerzaam als intrigerend is.

Met de kritische stem van ‘de maarzegger’ Juniper, die voortdurend vragen stelt en twijfels uit, benadrukt Brunia de blijvende raadsels en uitdagingen in de neurowetenschappen. Dit boek is een uitnodiging tot nieuwsgierigheid en verdere verkenning van het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam.

De MAARzegger in hersenland is een onmisbare gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van de hersenen, de geschiedenis van de wetenschap en de eindeloze zoektocht naar kennis.

Professor dr. Kees Brunia is emeritus hoogleraar fysiologische psychologie aan de Universiteit van Tilburg, afgestudeerd in geneeskunde en psychologie en gespecialiseerd in neurologie en psychiatrie. Hij is jarenlang in de praktijk werkzaam geweest in de dr. Hans Bergerkliniek te Breda. Op dit moment ontwikkelt en geeft hij verschillende cursussen over hersenen en gedrag. Daarbij spreekt hij regelmatig op bijeenkomsten en congressen in binnen- en buitenland. Tot op de dag van vandaag laat hij talloze collega’s, studenten en geïnteresseerde leken op een even heldere als inspirerende wijze kennismaken met het complexe functioneren van het menselijk brein. Van zijn hand is ook het boek Het BREIN, van farao tot fMRI (2015).

Lees meer. (https://eburon.nl/product/de-maarzegger/)

 

-

Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

7-10 7-10