Meer gedwongen zorg in ggz

Het aantal registraties door zorgaanbieders over gedwongen of onvrijwillige zorg nam de afgelopen jaren toe. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over gedwongen opnames, vrijheidsbeperkingen, insluiten en vasthouden of het onder dwang geven van medicijnen.

Dat blijkt uit de registraties over de afgelopen drie jaar die zorgaanbieders naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stuurden, meldt de IGJ op 8 oktober (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/10/08/meer-registraties-over-gedwongen-zorg-in-verpleeghuizen-wijkverpleging-gehandicaptenzorg-en-geestelijke-gezondheidszorg).

Betere registraties

Voor de stijging van de cijfers zijn er een paar mogelijke verklaringen, blijkt uit gesprekken met zorgaanbieders:
- Betere registraties. Dus zonder dat er echt meer dwang is toegepast dan eerder. Al verschilt de manier van registreren per zorgaanbieder nog steeds, zodat de cijfers onderling lastig te vergelijken zijn. 
- Er zijn steeds meer patiënten en cliënten met complexe problemen.
- Door personeelstekorten in de zorg zijn er steeds meer wisselende medewerkers die hun cliënten minder goed kennen. Dat kan leiden tot het sneller inzetten van gedwongen zorg.

Wetten
Twee wetten bieden een basis voor het toepassen van gedwongen zorg: de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Het uitgangspunt van beide wetten is dwang in de zorg zo veel mogelijk te voorkomen. En als het toch echt nodig is, dan zo min en zo kort mogelijk. Dat is ook waar de inspectie tijdens bezoeken aan zorgaanbieders naar kijkt en over spreekt. Bij bezoeken aan verpleeghuizen komt vaak het opendeurenbeleid aan de orde. In de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg legt de IGJ bezoeken af die speciaal gaan over het verminderen van dwang in de zorg.

Inzicht
Verder verwacht de inspectie dat zorgaanbieders (en hun koepelorganisaties) er zelf alles aan doen om gedwongen zorg zo veel mogelijk te verminderen. Ook eenduidige registraties zijn belangrijk voor het inzicht over dwang in de zorg, en daarmee voor bewustwording bij zorgverleners.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

IGJ IGJ