Nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening

Akwa GGZ heeft de nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening gepubliceerd op GGZ Standaarden. Deze zorgstandaarden maken het makkelijker om lichamelijke gezondheid in kaart te brengen en leefstijlgesprekken te voeren.

Dat meldt Akwa GGZ op 8 oktober (https://www.ggzstandaarden.nl/artikelen/217/nieuwe-zorgstandaarden-leefstijl-en-somatische-screening). Leefstijl en somatische klachten kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of verminderen van psychische klachten. Het bespreken van leefstijl tijdens de behandeling en het uitvoeren van een somatische screening dragen bij aan de kwaliteit van de behandeling en het herstel van de patiënt. 

Leefstijl

Een gezonde leefstijl kan de psychische gezondheid verbeteren. Het kan symptomen van psychische aandoeningen verminderen, de veerkracht vergroten en het algehele welzijn bevorderen. Het verbeteren van de leefstijl is zowel een belangrijk onderdeel van de preventie als behandeling van psychische klachten. Uit de praktijk blijkt dat ggz-professionals niet altijd weten hoe ze leefstijlinterventies kunnen toepassen in de behandeling. De zorgstandaard biedt handvatten voor het motiveren, ondersteunen en adviseren van patiënten bij het streven naar een gezondere leefstijl. Ook geeft het concrete tips over voeding en bewegen of over doorverwijzen naar experts zoals een diëtist of slaapcoach. De zorgstandaard geeft antwoord op vragen als: Waarom is het belangrijk over leefstijl te beginnen? Wat bespreek je over leefstijl en hoe doe je dat? Hoe motiveer je de patiënt om aan een gezonde leefstijl te werken en hoe betrek je naasten hierbij? Hoe ga je om met eigen weerstand ten aanzien van leefstijl?

Somatische screening

Een somatische aandoening kan een negatief effect hebben op bestaande psychische klachten. Somatische screening zorgt voor tijdige herkenning, preventie, monitoring en behandeling van somatische klachten en aandoeningen, en kan verergering voorkomen. Hiermee wordt een algemeen beeld van de lichamelijke gezondheid en de risicofactoren voor somatische aandoeningen van een patiënt in kaart gebracht. Door psyche en somatiek meer met elkaar te verbinden kan de gezondheid van mensen met psychische klachten verbeteren. In de zorgstandaard staan tips over het adequaat in kaart brengen van lichamelijke gezondheid, wie daarbij betrokken zijn en informatie over de samenwerking tussen verschillende disciplines.

Totstandkoming en ondersteuning

De zorgstandaarden zijn ontwikkeld door werkgroepen met een afvaardiging vanuit beroeps-, branche-, patiënten- en naastenverenigingen en gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen. De standaarden zijn geautoriseerd door relevante ggz-partijen. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

lifestyle lifestyle