Dertien ggz-instellingen uitgeroepen tot groene icoonlocaties

Op 10 oktober kregen dertien ggz-instellingen het predicaat ‘Te Gek Groen Icoonlocatie’. Vanuit het programma Te Gek Groen krijgen de instellingen extra ondersteuning om van hun terrein een meer biodiverse en inspirerende omgeving te maken.

Dat schrijft IVN Natuureducatie (https://www.ivn.nl/aanbod/groene-ggz/nieuws/13-ggz-instellingen-uitgeroepen-tot-icoonlocaties/). De icoonlocaties vormen een inspiratiebron, die laat zien wat de natuur kan betekenen voor cliënten, zorgmedewerkers en de buurt. De mentale gezondheid van duizenden cliënten in de ggz kan de komende jaren verbeteren door de inzet van natuur. Door vergroening van terreinen van ggz-instellingen en hier ook actief gebruik van te maken, profiteren cliënten maar ook medewerkers en buurtbewoners. Met het programma ‘Te Gek Groen’ van IVN Natuureducatie en Nature For Health worden natuur en mentale gezondheid met elkaar verbonden en zo wordt een directe impuls gegeven aan de groene ggz.

Natuur

Natuur speelt een cruciale rol in het verbeteren van mentale gezondheid. Diverse onderzoeken tonen aan dat het doorbrengen van tijd in een groene omgeving stress, angst en depressieklachten vermindert en de concentratie verhoogt. Dit jaar ontving IVN een bijdrage van bijna twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij, waardoor het programma ‘Te Gek Groen’ daadwerkelijk van start kon gaan. Natuur wordt ingezet om het welzijn van zowel cliënten als zorgmedewerkers te verbeteren. Groene buitenruimtes zoals zorgtuinen, zintuigpaden en natuurlijke rustplekken worden reguliere plekken voor behandelingen, activiteiten en ontspanning op de zorglocatie.

Locaties

Op 10 oktober werden bij GGzE de dertien icoonlocaties bekend gemaakt. Ook is het nieuwe Groene GGZ-logo onthuld. De dertien icoonlocaties zijn:

- GGz Breburg
- Reinier van Arkel
- GGZ Oost-Brabant
- GGzE
- Parnassia-Youz
- GGz Centraal
- Aerrea
- Pro Persona
- Dimence
- GGZ Drenthe
- Lentis
- Tobas Jeugdhulp
- Mondriaan

 

Lees ook andere artikelen over groene ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/groene ggz)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

groeneggz groeneggz