De Nederlandse ggz pleit voor verbod online gokken

De Nederlandse ggz waarschuwt voor de gevaren van online gokken voor de mentale gezondheid. Sinds de openstelling van de online markt voor kansspelen in 2021 zijn de drempels lager geworden. Dat vergroot de kans op verslaving enorm. Problemen met geld, slapen en fysieke gezondheid liggen daardoor op de loer.

De Nederlandse ggz juicht daarom de oproep van CDA en SGP om online gokken te verbieden toe en roept op tot meer aandacht voor preventie en toezicht (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/de-nederlandse-ggz-neem-gezondheidsrisicos-bij-gokken-serieus). Uit de kerncijfers Verslavingszorg 2018-2023 (https://www.ladis.eu/nl/over-ladis/kerncijfers) blijkt dat meer mensen worden behandeld voor een gokverslaving. In 2023 waren dat 2.456 mensen en instellingen zien daarmee een stijging van ruim 15 procent in het aantal cliënten met een gokverslaving. Ook blijkt dat dit steeds vaker komt door online gokken. In 2023 was bijna 20 procent van de mensen die hulp zochten voor gokverslaving nog geen 25 jaar oud.  

Preventie

De Nederlandse ggz heeft, samen met partners zoals Verslavingskunde Nederland en de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland, de politiek al vaker voor de gevaren daarvan gewaarschuwd. Het ontbreekt aan voldoende toezicht op mensen die veel gokken en er wordt nog niet effectief genoeg gehandhaafd op de zorgplicht door kansspelaanbieders. “Je zet daarmee de deur wagenwijd open voor serieuze verslavingen en mentale problemen”, vindt voorzitter Ruth Peetoom. De meeste bedrijven op de Nederlandse online kansspelmarkt doen nog te weinig om ernstige problemen te voorkomen, terwijl zij via agressieve reclames wel veel jonge mensen naar zich toe trekken. Peetoom vervolgt: “In een samenleving waarin jongeren steeds meer te maken hebben met mentale problemen en vaker terecht komen in de jeugdzorg moeten we inzetten op preventie en gezondheid in plaats van het toevoegen van risico’s.”

 

Lees ook andere artikelen over gokverslaving (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/gokverslaving)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

online gokken online gokken