Inventarisatie leefstijlinitiatieven binnen de ggz en verslavingszorg

Dat leefstijl leeft binnen de ggz wordt duidelijk uit een inventarisatie die de Nederlandse ggz en de Coalitie Leefstijl in de Zorg hebben laten maken. Er zijn heel veel initiatieven om met leefstijl aan de slag te gaan. In de publicatie worden 43 leefstijlinitiatieven besproken. De volgende stap is om een top 3 te maken per leefstijlgebied, zodat zorgprofessionals makkelijk een keuze kunnen maken.

“Leefstijl een vast onderdeel van de behandeling maken, daar winnen we veel mee”, schrijft de Nederlandse ggz op haar website (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/leefstijl-leeft). “Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl mentale klachten vermindert en het herstel bevordert. Ook helpt een gezondere leefstijl je fysieke gezondheid. En dat is hard nodig. Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen leven tot 20 jaar korter door hun ongezonde leefstijl.”Daarom zijn steeds meer professionals in de ggz bezig met gezonde leefstijl. En er zijn veel initiatieven voor verbetering van lifestyle. Maar wat werkt voor wie? Om antwoord te vinden op die vraag hebben de Nederlandse ggz en de Coalitie Leefstijl in de Zorg onderzoek laten doen naar onder andere bekendheid, kenmerken, bereik, randvoorwaarden, onderzoek en erkenning. De rapportage is onlangs gepubliceerd (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/publications/Rapport-Leefstijlinitiatieven_VZ-GGZ-incl-bijlagen.pdf).

Conclusies

Als het gaat om wat nodig is om leefstijlinitiatieven goed uit te voeren, dan zijn volgens ggz-professionals met name draagvlak bij medewerkers, getrainde medewerkers en tijd en capaciteit nodig. Van alle 43 leefstijlinitiatieven in de ggz zijn de meeste gericht op bewegen en de minste op alcoholgebruik. Het is opvallend dat veel initiatieven een vergelijkbaar doel hebben. De bekendheid is heel wisselend. Het meest bekende leefstijlinitiatief is de gesprekstool Positieve Gezondheid. Op plaats twee komt de Toolkit Rookvrije Zorg. En dan zijn er nog 22 initiatieven redelijk bekend. Volgens de ondervraagde professionals bereiken de gesprekstool Positieve Gezondheid, de Toolkit Rookvrije Zorg, Gezond in Lichaam en Leefstijl, Gezonde Leefstijl en Very Brief Advice de meeste cliënten. Vier initiatieven worden erkend als goed beschreven of goed onderbouwd: de Life Goals Aanpak, Rookvrij en Fitter, Voel je Vrij! en Wat ik vind van mijn roken?. Naar vijftien van de 43 initiatieven is nog geen onderzoek gedaan, maar dat is ook niet altijd mogelijk.

Hoe verder?

Maar hoe nu verder? In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat leefstijl een integraal onderdeel van de behandeling zal worden in de ggz, verslavingszorg en instellingen voor Beschermd Wonen die lid zijn van de Nederlandse ggz. Daarom heeft de vereniging aan Akwa GGZ gevraagd om samen met zorgprofessionals de zorgstandaard Gezonde Leefstijl te ontwikkelen en de richtlijn Somatische Screening te actualiseren (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4510060/nieuws/nieuwe_zorgstandaarden_leefstijl_en_somatische_screening.html?page=1). De volgende stap is om meer zicht te krijgen op wat goede en werkzame leefstijlinitiatieven zijn om in te zetten in de praktijk. Deze gepubliceerde inventarisatie moet de basis worden voor meer verdiepend onderzoek. Vervolgens kan dan per BRAVO-onderdeel een top 3 worden gemaakt. (BRAVO is het overzicht van leefstijlgebieden: B = bewegen, R = roken, A = alcohol en drugs, V = voeding en O = ontspanning.) Die top 3’s kunnen vervolgens verder onderzocht worden en meer bekendheid krijgen om ze zo effectief in te zetten binnen de ggz, verslavingszorg en Beschermd Wonen.  

 

Lees ook andere artikelen over leefstijl en ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/leefstijl)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

lifestyle2 lifestyle2