Nieuwe hoogleraar Rogier Hoenders pleit voor preventie ggz

Ggz-instelling Lentis en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een nieuwe leerstoel ingesteld: zingeving, leefstijl en geestelijke gezondheid. Daarmee willen ze zingeving- en leefstijlinterventies ontwikkelen en onderzoeken voor het vergroten van geestelijke gezondheid, in multidisciplinaire samenwerking van geestelijke verzorging, religiewetenschappen, sociologie, psychologie, en geneeskunde. Op 18 oktober accepteert psychiater Rogier Hoenders zijn leeropdracht met het uitspreken van zijn oratie: ‘gezonder leven, een gebed zonder end’?

Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen (https://www.rug.nl/about-ug/latest-news/events/inauguration/2024/1018-hoenders). Het percentage Nederlanders met een psychische aandoening is in 7 jaar tijd van 17 procent naar 26 procent toegenomen. Momenteel heeft zelfs één op de drie jongeren psychische klachten. Het gebruik van antidepressiva en tranquilizers neemt toe. “De oplossing ligt niet in meer van hetzelfde”, aldus Rogier Hoeders. “De kosten voor de huidige ggz zijn al niet meer duurzaam op te brengen en er zijn vanwege ziekteverzuim en de vergrijzing onvoldoende behandelaren. Er staan honderdduizend mensen op een wachtlijst. Bovendien wachten we met het stellen van de diagnose, met behandeling en vergoeding van behandeling tot de psychische ziekte is ontstaan. Eigenlijk hebben we dus een geestelijke ziektezorg.”

Transitie

Rogier Hoenders pleit voor een transitie naar een werkelijke geestelijke gezondheidszorg door meer te investeren in preventie door het geven van betrouwbare begrijpelijke informatie en het trainen van vaardigheden (emotieregulatie, stressreductie, veerkracht) om met de uitdagingen van het leven te kunnen omgaan. Dit omvat onder meer een gezonde leefstijl: voeding, beweging, ontspanning, slaap, beperking van genotmiddelen, relaties en ook zingeving en spiritualiteit, al dan niet religieus.

Zingeving

Naast het bijzonder hoogleraarschap is prof. dr. Rogier Hoenders (1972) psychiater en hoofd onderzoek en behandelzaken bij het Centrum voor Integrale Psychiatrie (CIP) van Lentis in Groningen. Het CIP verwierf in 2020 het keurmerk van de Stichting Topklinische GGz. Hoenders leidt het Lentis Leefstijl Programma, waarbij patiënten en medewerkers getraind worden in leefstijl vaardigheden (voeding, beweging, ontspanning, slaap, genotmiddelen, sociaal functioneren en zingeving). Zingeving is volgens Hoenders het belangrijkste, maar ook het minst benoemde onderdeel van leefstijlinterventies. Hoenders: ”Duurzame gedragsverandering is een hele opgave voor de meeste mensen. De kans om daarin te slagen, wordt groter als we leefstijldoelen koppelen aan zingeving.”

 

Lees ook andere artikelen over transfers en benoemingen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/personalia)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

rogier-hoenders rogier-hoenders