Nieuwe wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen

Alle psychologen moeten goed op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen die in de gezondheidszorg van toepassing zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het is vaak ingewikkeld en soms ondoorzichtig. Daarom ontwikkelde het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) de Wegwijzer wet- en regelgeving (https://psynip.nl/wegwijzer-wet-en-regelgeving-psychologen/). Daarin is de meeste relevante wet- en regelgeving gebundeld, specifiek voor psychologen werkzaam in de gezondheidszorg. Het naslagwerk is kosteloos beschikbaar.

Welke informatie over mijn cliënt mag ik verstrekken wanneer de politie, het UWV of een advocaat daarom vraagt? En onder welke voorwaarden? Hoe moet ik handelen bij wilsonbekwaamheid? Wat moet ik doen als ik geen overeenstemming met mijn cliënt heb over het beëindigen van een behandelingsovereenkomst? Het zijn vragen waar veel psychologen in de gezondheidszorg mee zitten. Zij moeten namelijk goed op de hoogte zijn van alle relevante wettelijke bepalingen.

Aanpassingen
De Wegwijzer wet- en regelgeving is nu herzien! Zo is onder andere de tekst over de verantwoordelijkheid van de (regie)behandelaar uitgebreid. Daarnaast zijn er in deze editie aanpassingen gedaan aan het belang van communicatie over opzegging van de behandelrelatie, waardeoordelen naar aanleiding van vragen van derden, incidentmeldingen, verplichte meldingen aan de Gecertificeerde Instelling, informatieverstrekking aan Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming, dossieraantekeningen betreffende inter- en supervisie, de positie van de gz-psycholoog bij gezagswijziging, het vernietigingsrecht en forensisch psychologisch onderzoek.

Uitspraken
Naast de bundeling van relevante wet- en regelgeving, wordt in de Wegwijzer ook aandacht besteed aan uitspraken van de tuchtrechter. Zo is het een belangrijke aanvulling op de Beroepscode (https://psynip.nl/beroepskwaliteit/beroepscode/) en de Algemene Standaard Testgebruik (AST) (https://psynip.nl/cotan/algemene-standaard-testgebruik-ast-nip-2017/) van het NIP. Het geheel is, naast vakinhoudelijke richtlijnen en veldnormen, onderdeel van de professionele standaard voor psychologen in de gezondheidszorg. Dit is de kapstok voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Ook de tuchtrechter kan deze professionele standaard (https://psynip.nl/beroepskwaliteit/richtlijnen/professionele-standaard/) betrekken bij het toetsen van het beroepsmatig handelen van psychologen.

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wegwijzer wegwijzer