De Burn-out Reset, herstel je ontregelde stresssysteem

boekrecensie

Als je je in een burn-out situatie bevindt dan lijkt me het van A tot Z lezen van dit boek een opgave, je zult het dan vooral als werkboek gebruiken. Johan Atsma recenseert De Burn-out Reset, herstel je ontregelde stresssysteem (https://uitgeverijlucht.nl/boek/de-burn-out-reset/).

Een flinke pil ligt klaar op mijn bureau om te worden gelezen: De Burn-out reset, geschreven door Carolien Hamming, directeur van CSR Expertisecentrum Stress & Veerkracht in samenwerking met Rebecca Vandenabeele, ervaringsdeskundige en onderzoeker naar chronische stress en burn-out aan de Universiteit van Tilburg. De Burn-out Reset baseert zich op de CSR methode en werkt die grondig uit. CSR staat voor Chronische Stress Reversal.

Vuistregels

“De CSR-methode kent een aantal vuistregels waarmee we ons onderscheiden van andere burn-out begeleiding. Deze regels helpen te herstellen van je burn-out.”

“1. Je gaat het omgekeerde doen van roofbouw plegen op je lichaam. Dat houdt onder andere in dat je minder energie verbruikt dan je dagelijks opbouwt. Je spaart energie en je lichaam zet dat in voor je herstel. “

Dat is de eerste en belangrijkste vuistregel in een rijtje van vijf en een vanzelfsprekende vuistregel die voortkomt uit het uitgangspunt van de CSR methode en dus ook van dit boek:

“Om te beginnen, en dit is de kern van onze methode: burn-out is in de eerste plaats een lichamelijk probleem, hoewel je wél psychische klachten hebt. Sterker nog: burn-out is in de eerste plaats een lichamelijk probleem. We bedoelen dan niet dat je een soort infectieziekte hebt, zoals een verkoudheid of griep, waarbij je de virusdeeltjes kunt meten met een medische test. Het is ingewikkelder. Je lijdt aan de effecten van verstoringen in je stresssysteem. Die werken door in je hele functioneren.”

Natuurlijk mechanisme

Dat is een verrassend uitgangspunt dat in het boek grondig wordt uitgelegd en onderbouwd. Het zorgt ervoor dat de aanpak zoals bepleit in De Burn-Out Reset heel praktisch is. De mentale aspecten van burn-out zijn duidelijk goed verklaarbaar als een gevolg van het fysieke proces van stress als natuurlijk mechanisme. Dat natuurlijke mechanisme kan uit het lood raken door overbelasting op verschillende gebieden en dat kan uiteindelijk leiden tot wat we heden ten dage burn-out noemen. Met de CSR methode kun je vervolgens aan de slag om je ontregelde systeem te herstellen.

Ervaringsverhaal

Het boek kent een duidelijke structuur: Er is een theoretisch begin waarin het ontstaan van burn-out wordt uitgelegd. Daarna is er een 3-fasen-model waarmee je aan je herstel kunt werken. Er worden duidelijke adviezen en praktische oefeningen gegeven. Vaak wordt het een en ander geïllustreerd door het ervaringsverhaal van coauteur Rebecca Vandenabeele. Er is praktische informatie die je goed kunt gebruiken in de periode van herstel en er is een verdiepend hoofdstuk gewijd aan het stress- en immuniteitssysteem in het lichaam. Burn-out toont in zijn verschijningsvormen overeenkomsten met andere diagnoses waaronder depressie. Ook dat wordt grondig toegelicht.

Door die structuur is De Burn-out Reset vooral een werkboek en naslagwerk geworden. Soms is het in de verdiepende delen behoorlijk theoretisch en wordt er van de lezer de nodige kennis verwacht. De praktische delen zijn ook echt praktisch en de praktijkverhalen van Rebecca Vandenabeele zijn illustratief en ter zake doende en daarmee helpend.

Eigentijdse kwaal

Als je je in een burn-out situatie bevindt dan lijkt me het van A tot Z lezen van dit boek een opgave, je zult het dan vooral als werkboek gebruiken. Al lezend zette het mij flink aan het denken over stress als fenomeen, hoe dat te duiden en hoe er mee om te gaan. Ik vermoed dat na het lezen van dit boek de gemiddelde hardwerkende lezer iets zuiniger met zichzelf gaan omspringen met oog voor signalen van burn-out, een eigentijdse kwaal waarin de fysieke basis van ons aller stress flink onder druk kan komen te staan in een hoge eisen stellende maatschappij waarin streven naar succes en de gewoonte om hard te werken en je daar op voor staan een hoop van ons vergt. “Druk, druk, druk...”

 

Carolien Hamming & Rebecca Vandenabeele - De Burn-out reset, herstel je ontregelde stresssysteem (https://uitgeverijlucht.nl/boek/de-burn-out-reset/)
Uitgeverij Lucht
454 pagina’s incl. noten
Prijs: € 29,95
ISBN 978 94 93272 89 7

 

Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Burn-out-reset Burn-out-reset