De bibliotheek

Nieuwe boeken

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.

(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)

 

Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen

Jim van Os en Simona Karbouniaris

Op dinsdag 29 oktober 2024 komt het nieuwe boek van prof.dr. Jim van Os (UMC Utrecht) en dr. Simona Karbouniaris (onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht) uit: Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen.

Termen zoals ADHD, ADD, hoogsensitiviteit en autismespectrumstoornis zijn al te vaak labels die de enorme variatie erbinnen wegvlakken. Dat levert veel problemen op in behandeling, maar ook in opvoeding, onderwijs en therapie.

De sleutel om anders te kijken naar die labels ligt in de neurodiversiteit. Neurodiversiteit is geen stoornis, maar een manier om alle variatie in bijvoorbeeld gedrag en emoties te zien als uitkomst van een ontwikkelend brein in zijn unieke omgeving. We hebben allemaal onze eigen ontwikkeling. Als we in kaart kunnen brengen hoe dat voor iedereen anders is, krijgen we ook een helder begrip van hoe we elkaar beter kunnen helpen.

Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen is voor iedereen die professioneel of in de privé-sfeer met kinderen, jongeren of oudere mensen te maken heeft die geschaard kunnen worden onder neurodiversiteit. Ook studenten, onderzoekers en coaches kunnen baat hebben bij dit boek. Door de laagdrempelige en heldere opzet worden handvatten aangereikt die herkenning, helderheid en begrip veroorzaken.

Prof.dr. Jim van Os (1960) is hoogleraar in de psychiatrie (Psychiatrische Epidemiologie en Publieke GGZ) en werkzaam bij het UMC Utrecht. Hij heeft vele (publieks) boeken op zijn naam staan, waarvan er eerder drie bij uitgeverij LannooCampus zijn uitgegeven.

Dr. Simona Karbouniaris (1980) is senior onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en werkzaam bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie. Als ervaringsdeskundige ouder heeft ze ook als opvoeder te maken met neurodiversiteit. Ook Karbouniaris heeft verschillende boeken geschreven, o.a. bij LannooCampus.

 

Altijd blijven scheren. Openhartige gesprekken met succesvolle mannen over mentale tegenwind (https://uitgeverijpodium.nl/producten/altijd-blijven-scheren-9789463811866#:~:text=Presentator%20Roos%20Moggr%C3%A9%20weet%20wat,zij%20over%20hun%20persoonlijke%20demonen)

Roos Moggré

Presentator Roos Moggré weet wat paniekaanvallen en een burn-out betekenen. Vanuit deze ervaring praat zij met bekende mannen die vol in het leven staan, succes hebben én mentale uitdagingen kennen. Eerlijk, relativerend en soms ook humoristisch vertellen zij over hun persoonlijke demonen. Acteur Huub Stapel schaamt zich helemaal niet voor zijn burn-out en het jarenlange bedplassen. Singer-songwriter Lucky Fonz III vertelt dat hij niet meer wist hoe hij verder moest. Voormalig topsporter Gregory Sedoc beschrijft hoe hij leeft met depressie en hoogleraar Erik Scherder verklaart zijn angst voor vliegen en autorijden. Dit openhartige boek is een uitnodiging aan mannen om meer over hun mentale problemen te praten. En om je altijd te blijven scheren, hoe diep je ook in de put zit.

Lees meer (https://uitgeverijpodium.nl/producten/altijd-blijven-scheren-9789463811866#:~:text=Presentator%20Roos%20Moggr%C3%A9%20weet%20wat,zij%20over%20hun%20persoonlijke%20demonen).

 

Hé, is dit ook ADHD? (https://www.singeluitgeverijen.nl/volt/boek/he-is-dit-ook-adhd/)

Hanneke Mijnster

Drieënveertig jaar is Hanneke Mijnster als ze een diagnose krijgt, en de opluchting is groot. Raar, moeilijk en mislukt als volwassene blijkt uiteindelijk gewoon ADHD. Dáárom lijkt haar schoolcarrière dus op de skyline van New York en zegt ze bijna net zo vaak af als ja.

Volwassenen met ADHD worstelen elke dag weer met impulsiviteit, een tekort aan aandacht en uitstelgedrag. Het begrip ‘kleine moeite’ gaat alleen op als alle seinen op groen staan en de wind uit het oosten komt. Tenzij de hyperfocus inkickt. Dan krijg je drie voor de prijs van één. Dan is het werk in een mum van tijd af, is de wintergarderobe op kleur gesorteerd en is er zelfs achter de plinten geen stof meer te bekennen.

Hanneke gaat in Hé, is dit ook ADHD? op zoek naar haar hernieuwde zelf. Wat definieert haar als ouder, vriendin, partner, werknemer, minnaar? Aan de hand van de wetenschap, gesprekken met mede-ADHD’ers en persoonlijke verhalen, laat ze zien hoe zo’n anders werkend brein ook je superkracht kan zijn. Een boek voor iedereen die direct of indirect met ADHD te maken heeft.

Lees meer. (https://www.singeluitgeverijen.nl/volt/boek/he-is-dit-ook-adhd/)

 

Jij verdient ruimte! Reken af met burn-out en depressie (https://www.jijverdientruimte.nl/product-page/boek)

Hanneke Thijssen en Arno Peters

Heb jij het gevoel dat je het leven niet meer aan kan? Voel jij je elke dag leeg en futloos, maar heb je geen idee hoe hier mee om te gaan of hoe hier uit te komen?

Ben jij op zoek naar wie je werkelijk bent, wat jouw drijfveren zijn, waar jij levensvreugde vandaan haalt, zodat je weer meer plezier krijgt in het leven? Dan is dit boek voor jou! Elke dag bewust kiezen voor je eigen weg. Durven kiezen en voor je keuze gaan staan. Ik denk dat ik bewust de keuze heb gemaakt om authentiek te zijn door een boek te schrijven met daarin alle kwetsbaarheden die ik te vertellen heb, en dus ook laat zien hoe niet mooi mijn leven soms is. En hoe niet makkelijk het leven kan zijn. Want weet je, je kunt pas geluk en blijdschap ervaren als je weet hoe donker en droevig het kan zijn.

L’amour toujours, elke dag liefde! Het boek wat je gaat helpen om meer te leven vanuit passie en liefde. Liefde voor jezelf (want jij bent het waard!) en liefde voor anderen. Elke dag mag jij voor jezelf kiezen!

Lees meer. (https://www.jijverdientruimte.nl/product-page/boek)

 

Samen beter door groepstherapie (https://gompel-svacina.eu/product/samen-beter-door-groepspsychotherapie/)

Monique Leferink op Reinink en Marien Klein (red.)

Groepspsychotherapie is een krachtig middel om samen met anderen te werken aan herstel. Een manier om pijn, verdriet en trauma aandacht te geven in de veiligheid en geborgenheid van een groep en jezelf te leren kennen door een intensief contact met anderen.

In dit boek komen zestien cliënten aan het woord die vertellen over hun ervaringen met groepspsychotherapie. Hiermee willen de auteurs de waardevolle en helende werking van deze therapie voor een breed publiek inzichtelijk maken. En daarmee eventuele vooroordelen en stereotyperingen wegnemen om zo een meer realistisch beeld te schetsen.

Dit boek is bedoeld voor allen die meer willen weten over groepspsychotherapie: cliënten die nog twijfelen aan deelname aan deze behandeling, behandelaren in de GGZ die meer kennis en inzicht willen verkrijgen in de werking van deze therapie, GGZ-instellingen die deze vorm van psychotherapie willen promoten en naasten die willen begrijpen wat hun dierbaren in groepspsychotherapie ervaren.

Monique Leferink op Reinink is psychotherapeut en specialistisch groepspsychotherapeut-NVGP. Ze is bestuurslid van de Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie (NVGP). Tevens is ze redactielid van het tijdschrift Groepen, supervisor en opleider bij de NVGP en supervisor bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. Daarnaast is ze lid van de International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP).

Marien Klein is klinisch psycholoog, psychotherapeut en specialistisch groepspsychotherapeut-NVGP. Hij is supervisor bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt), bestuurslid/penningmeester van de NVGP en werkzaam als militair psycholoog bij de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg.

Lees meer. (https://gompel-svacina.eu/product/samen-beter-door-groepspsychotherapie/)

 

Ik heb geleefd. Portretten op de rand van het leven (https://www.lannoo.be/nl/ik-heb-geleefd)

Annelies Rutten en Bart Van Leuven

Een openhartig, hoopvol en troostend boek over de dood. Ik heb geleefd bevat de openhartige verhalen van mensen die weten dat ze balanceren op de rand van het leven. Journaliste Annelies Rutten voerde serene en ontroerende gesprekken met mensen die wisten dat ze niet lang meer te leven hadden. Bart Van Leuven maakte foto’s van hun laatste dagen én unieke post-mortemportretten.

‘De dood is de enige zekerheid die we hebben in ons leven. En toch is hij amper zichtbaar aanwezig in onze samenleving. Ons pleidooi om de dood te laten zien, mag niet begrepen worden als een manier om hem te relativeren. Dit boek bestaat niet enkel om te morrelen aan een taboe. We zien het als een eerbetoon aan mensen die wisten dat ze balanceerden op de rand van het leven. Mensen die leefden zoals u en ik, tot de dood zich – meestal – zo ongevraagd en met een vreselijke arrogantie aandiende en hun perspectief totaal veranderde. De gesprekken met al deze mensen zullen wij nooit vergeten. Omdat ze zo warm, diep en leerrijk waren. En hartverscheurend, ja, dat ook.

Wat wij doen in dit boek is van een ontzettende kwetsbaarheid. We hebben beelden gemaakt waarvoor mensen alle controle uit handen moesten geven. Het meest kwetsbare beeld ooit van hen gemaakt, zouden ze zelf nooit te zien krijgen. Deze gesprekken voeren en de mensen portretteren heeft ons zelf, als makers, alvast veranderd. Het besef van eindigheid is een besef dat soms wat onbehaaglijk is. Toch voelt het nu vooral als een kostbaar geschenk. En een uitnodiging om, op zijn minst, het leven bewust te leven.’

Annelies Rutten is een bekende journaliste bij Het Nieuwsblad en was ooit de winnaar van De slimste mens ter wereld. Bart Van Leuven is een ervaren fotograaf met specialisatie in portretten, stillevens, food & design. 

Lees meer. (https://www.lannoo.be/nl/ik-heb-geleefd)

 

-

Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

23-10 23-10