Wachttijden in ggz worden niet goed vastgelegd

Er wordt niet goed vastgelegd hoelang patiënten daadwerkelijk moeten wachten op een behandeling bij de ggz. Ook zijn er geen goede overzichten van de wachttijden per instelling of per zorgregio. Dat maakt een oplossing voor de wachtlijsten onmogelijk.

Dat meldt de NOS op 22 oktober (https://nos.nl/artikel/2541672-wachttijden-ggz-niet-goed-vastgelegd-zeggen-onderzoekers). Het is de conclusie uit een nog ongepubliceerd onderzoek van gezondheidseconomen van de Vrije Universiteit (VU), in opdracht van zorgverzekeraar VGZ. Volgens de onderzoekers maakt zeker de helft van de ggz-aanbieders fouten bij het aanleveren van informatie.

Patiënten of ziektebeelden

In sommige gevallen vulden ggz-aanbieders het NZa-formulier verkeerd in, zodat het totaal aantal wachtenden vermenigvuldigd werd met het aantal type ziektebeelden die de instelling kan behandelen. Bij honderd echte patiënten en zestien ziektebeelden lijkt het bijvoorbeeld of er zestienhonderd patiënten op de wachtlijst stonden. Soms ook leverden aanbieders wachttijden aan van patiënten met aandoeningen waarvoor ze niet eens behandelen.

De Nederlandse GGZ neemt de bevindingen van het onderzoek serieus, maar wijst erop dat de aanbieders merken dat het informatieportal niet altijd goed functioneert. En gezien de lange wachttijden ‘geven zorgaanbieders nu prioriteit aan het verlenen van zorg’.

 

Lees ook andere artikelen over wachttijden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wachttijden)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachten2 wachten2