Stichting Recht op GGZ stelt staat aansprakelijk voor te lange wachtlijsten

Stichting Recht op GGZ heeft op 22 oktober staatssecretaris Vincent Karremans officieel aansprakelijk gesteld voor te lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. De stichting vindt dat de staat wettelijke verantwoordelijkheid moet nemen.

Eind mei heeft de stichting bekend gemaakt een juridische procedure te zullen starten tegen de Staat der Nederlanden als de wachtlijsten in de s-ggz voor volwassenen niet onmiddellijk korter zouden worden dan de Treeknorm van veertien weken. Dat is niet gebeurd. Inmiddels wachten rond de 55.000 volwassenen langer dan de maximaal aanvaardbare norm van 14 weken op behandeling in de ggz.

Problemen

Stichting Recht op GGZ kreeg honderden meldingen binnen van mensen die maanden, soms jaren wachten op behandeling van hun dikwijls zeer ernstige problemen. “Het gaat om mensen met ernstige depressies, eetstoornissen of de gevolgen van trauma. Ouders meldden dat ze hun kind verloren terwijl deze wachtte op behandeling. Ook vertellen mensen dat ze hun baan zijn kwijtgeraakt door de lange wachttijd en nu hun hypotheek niet meer kunnen betalen”, aldus de stichting (https://www.rechtopggz.nl/post/recht-op-ggz-stelt-staat-aansprakelijk). 

Mensenrechten

Volgens de Algemene Rekenkamer ligt de oorzaak bij onvoldoende inkoop van behandeling. Dit komt door een fout in het bekostigingssysteem waardoor zorgverzekeraars verlies lijden op de patiënten met ernstige, complexe psychiatrische aandoeningen, De Stichting vindt dat de staat de mensenrechten schendt, namelijk het recht op leven en het recht op gezondheid en zorg. Dat het aantal wachtenden niet exact is vast te stellen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4517976/nieuws/wachttijden_in_ggz_worden_niet_goed_vastgelegd.html?page=1) doet daar niets aan af. Het gaat om ernstige schade en leed voor zeker tienduizenden burgers, aldus Stichting Recht op GGZ.

De staatssecretaris krijgt tot 20 november om op hun brief te antwoorden. Als er op die datum geen inhoudelijke reactie is, zal de stichting verdere juridische stappen ondernemen.

De volledige aansprakelijkheidsstelling is hier te lezen (https://www.ggznieuws.nl/home/wp-content/uploads/2024/10/241022-Stg-Recht-op-GGZ-w.g._Aansprakelijkstelling-Staat.pdf).

 

Lees ook andere artikelen over wachttijden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wachttijden)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachten3 wachten3