Nog steeds pijnprikkels toegepast in jeugdzorg

Zowel in open als gesloten jeugdinstellingen worden kinderen nog met pijnprikkels in bedwang gehouden. Het gaat vaak om het zogenaamde ‘vlindertje’ (armen op de rug draaien) en het ‘bokkenpootje’ (duim naar de pols), beiden zeer pijnlijke toepassingen. Peer van der Helm, hoogleraar residentiële jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden, trekt bij de IGJ aan de bel. Ook de Europese Commissie tegen Martelen kijkt mee.

Dat meldt dagblad Het Parool op 21 oktober (https://www.parool.nl/nederland/pijnprikkels-nog-steeds-toegepast-in-jeugdzorg-commissie-tegen-martelen-kijkt-mee-in-nederland~be420191/). De inzet van pijnprikkels is niet toegestaan. Toch werd vorig jaar bekend dat dit veel gebeurde bij Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland. Dat is niet de enige plek waar pijnprikkels worden toegepast. Peer van der Helm hoort het van meer medewerkers en kinderen. Tijdens onderzoek stuitte hij op veel gevallen waarin pijnprikkels werden toegepast. Ook hoort Van der Helm het van studenten die stage lopen in jeugdinstellingen. De inspectie is dit in toezichten over 2023 eveneens tegengekomen. Precieze aantallen zijn niet bekend.

Marteling

Onlangs kreeg de Nederlandse jeugdzorg bezoek van een speciale commissie tegen marteling van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa. Dat is een gevolg van de rapportage van Jason Bhugwandass over de ZIKOS-afdelingen. Daarin legde hij de misstanden op de crisisafdeling bloot. Hij sprak daarover ook bij de Verenigde Naties.

Open jeugdzorg

In 2030 moet alle gesloten jeugdzorg uit Nederland verdwenen zijn, al verloopt de afbouw van afdelingen moeizaam. Als gevolg van dat besluit is veel problematiek nu ook in de open jeugdzorg en kleinschalige groepen te zien. Zo zet personeel op grote schaal vrijheidsbeperkende maatregelen in (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4454967/nieuws/igj_toepassing_gedwongen_zorg_is_vaak_onzorgvuldig.html?page=1). Volgens Peer van der Helm komt het onder andere door gebrek aan gekwalificeerd personeel.  

 

Lees ook andere artikelen over dwang in de zorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/dwang)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

angst angst