Akwa GGZ publiceert vernieuwde zorgstandaard Digitale zorg

Een kerngroep van experts heeft de zorgstandaard voor digitale zorg herzien en deze is na autorisatie gepubliceerd op GGZ Standaarden. Deze zorgstandaard vervangt de zorgstandaard eHealth.

Dat meldt Akwa GGZ op 29 oktober (https://akwaggz.nl/vernieuwde-zorgstandaard-digitale-zorg/). De vernieuwde zorgstandaard Digitale zorg (https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/digitale-zorg/introductie) helpt ggz-professionals grip te krijgen op de mogelijkheden van digitale zorg en biedt professionals, patiënten, naasten en ggz-organisaties handvatten voor toepassing in de praktijk. Om de toepassing van digitale zorg in de praktijk mogelijk te maken is het nodig om digitale systemen te optimaliseren, personeel op te leiden, en privacy en veiligheid te waarborgen.

Visie
Om digitale zorg in de praktijk toe te passen is een gedragen visie op digitale zorg, goede organisatorische inbedding en sturing van belang, aldus Akwa GGZ. Het gebruik van digitale technologie in de behandeling van patiënten maakt zorg meer flexibel en toegankelijk. Patiënten kunnen meer op hun eigen tempo en op een voor hen geschikt moment werken aan hun herstel. Zorgprofessionals krijgen meer mogelijkheden om zorg op maat te leveren, tijd te besparen en nauwer samen te werken met patiënten.

Mogelijkheden
De patiënt heeft recht op zorg op maat, dit geldt ook voor digitale zorg. Voor een passende behandeling onderzoeken patiënt, naaste en professional samen wat de mogelijkheden zijn op het gebied van digitale zorg: wat zijn de opties voor digitale zorg, hoe digitaal vaardig zijn de patiënt en professional, welke ondersteuning is mogelijk en zijn er voldoende faciliteiten. De zorgstandaard biedt kaders voor een goede overweging.

Verbinden
Juliët Holtschlag, beleidsadviseur en projectmedewerker MIND: “Digitale zorg vergroot de mogelijkheden in de ggz en biedt zo kansen voor cliënten. Voorwaarde hierbij is de borging van privacy en veiligheid, goede begeleiding en de inzet van kwalitatieve toepassingen. Ook is het van belang goed af te wegen wat passend is voor de cliënt. De zorgstandaard is hier een goede basis voor.”

Michiel van den Oever, psychiater, Chief Medical Information Officer en programmamanager Digitale strategie bij GGZ Drenthe: “Contact is de basis, dat geldt voor alle zorg in de ggz. De inzet van digitale technologie in de behandeling maakt dat niet anders. De kracht van digitale zorg ligt niet alleen in technologie, maar in het verbinden van cliënten en zorgverleners.”

Kevin Jonker, verpleegkundige en innovator bij de Parnassia Groep: “Digitale zorg biedt veel kansen, maar het blijft een uitdaging om de balans te vinden tussen de behoeften van de patiënt en wat de zorgprofessional of zorgorganisatie kan bieden.”

Viviane Thewissen, universitair hoofddocent klinische psychologie aan de Open Universiteit: “De kracht van de zorgstandaard ligt in de aandacht die wordt besteed aan patiënten, naasten, zorgprofessionals én zorgorganisaties. Zorgorganisaties spelen een cruciale rol bij het succesvol inzetten van digitale zorg door randvoorwaarden te creëren, zoals het beschikbaar stellen van voldoende tijd en middelen voor bij- en nascholing. Werken met digitale zorgtoepassingen vraagt namelijk om een andere houding, kennis en vaardigheden.”

 

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalJONGEREMOBIEL GGZtotaalJONGEREMOBIEL