MIND doet oproep aan zorgverzekeraars: laat restitutiepolis niet verdwijnen

De Nederlandse zorgverzekeraars bieden nog maar nauwelijks restitutiepolissen aan, terwijl dit de manier is om ongecontracteerde zorg vergoed te krijgen. In 2024 was het aanbod beperkt tot drie opties. Het is de vraag hoeveel restitutiepolissen er in 2025 zullen zijn. MIND maakt zich zorgen daarover en roept zorgverzekeraars op om zich aan hun zorgplicht te houden.

Dat meldt mind op 11 november (https://mindplatform.nl/nieuws/mind-roept-verzekeraars-op-om-restitutiepolis-te-behouden?_gl=1*4izupv*_gcl_au*OTg4MTA5MjYwLjE3MjQwNTg5MTU.). Deze week maken de zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden en premies bekend. De verwachting is dat de restitutiepolis – jarenlang symbool van vrije zorgkeuze – schaarser en duurder wordt. Tussen 2019 en 2024 is het aantal geslonken van eenentwintig naar drie polissen, blijkt uit onderzoek van Zorgwijzer (https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2025/vrije-zorgkeuze-loopt-gevaar-bestaat-de-restitutiepolis-straks-nog). Van de grote verzekeraars bood alleen Menzis in 2024 nog restitutiepolissen aan. Kleinere zorgverzekeraars als a.s.r. en Aevita deden dat ook nog.

Kosten
Tegelijkertijd stijgen de kosten voor een restitutiepolis harder dan die van andere verzekeringsvormen. De premie ging van gemiddeld 126,35 euro per maand in 2019 naar gemiddeld 164,55 euro per maand in 2024. Dat is een stijging van meer dan 30 procent. De premies voor naturapolissen stegen in dezelfde periode met iets meer dan 24 procent.

Artikel 13
Hierdoor ondervinden met name cliënten in de ggz steeds meer obstakels om hun zorg volledig vergoed te krijgen tegen een redelijke premie, aldus Zorgwijzer. Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet wordt daarmee een lege huls, vindt MIND. Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet kent de mogelijkheid om voor zorg uit het basispakket naar een zorgaanbieder te gaan, waarmee de zorgverzekeraar geen overeenkomst heeft. De vergoeding van een zorgverzekeraar mag echter niet zo laag zijn dat het verzekerden ervan weerhoudt om naar een zorgaanbieder te gaan die geen contract heeft met de verzekeraar. Dit wordt ook wel het hinderpaalcriterium genoemd.

Wachtlijsten
Volgens MIND draagt de ontwikkeling bij aan langere wachtlijsten doordat aanbieders die geen contracten kunnen sluiten zullen verdwijnen. De zorgverzekeraars stellen daar tegenover dat het contracteren van zorg helpt de wachttijden juist te verkorten. Nieuwe aanbieders richten zich vooral op mensen met lichte psychische problemen, terwijl de wachtlijsten voor zwaardere ggz blijven toenemen. Via contractering willen de zorgverzekeraars hierop sturen. Ook zeggen zij dat niet-gecontracteerde aanbieders in de ggz vaak hogere tarieven rekenen dan gemiddeld. Daardoor stijgt de zorgpremie voor iedereen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalGELD GGZtotaalGELD