Vroegtijdig signalering en behandeling van eetstoornissen
Hoe kunnen zorgprofessionals ouders en naasten daarbij betrekken?
In de beginfase van een eetstoornis zijn de signalen moeilijk te herkennen, waardoor ze vaak over het hoofd worden gezien. ”Voorafgaand aan een eetstoornis zijn er al diverse psychische problemen aanwezig, zoals een negatieve lichaamsbeleving, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, pesten, autisme of angst- en dwangstoornissen”, legt Greta Noordenbos uit. ”Minder eten kan dan een gevoel van controle en een positievere zelfbeleving geven, want A) het lukt om af te vallen en B) het vergroot het zelfvertrouwen. Mensen met een eetstoornis hoor je regelmatig zeggen: ‘Dit is wat ik kan, hier ben ik goed in!’ Bovendien worden door het minder eten onderliggende negatieve emoties minder gevoeld. Daarom wordt het vaak gezien als een oplossing. Wat er dan gebeurt, is dat mensen met een beginnende eetstoornis deze ’oplossing’ gaan verbergen, waardoor de signalen moeilijk te herkennen zijn voor hun omgeving. Pas wanneer de fysieke gevolgen zichtbaar worden, beginnen ouders, leraren of vrienden zich zorgen te maken. Tegen die tijd kan de stoornis al serieus ontwikkeld zijn.”
Lees het hele blog hier (https://www.medilex.nl/inspiratie/eetstoornissen).
Greta Noordenbos is dagvoorzitter op het congres Vroegtijdig signalering en behandeling van eetstoornissen
Deze nascholing over eetstoornissen richt zich op de vroege signalering en effectieve behandeling. We bespreken de eerste waarschuwingssignalen, diagnostische criteria en diverse behandelingsmethoden. Door casuïstiek en praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in hoe je eetstoornissen in een vroeg stadium kunt herkennen en aanpakken. Daarnaast leer je de rol van het multidisciplinaire team en hoe je samenwerkt met verschillende zorgprofessionals om optimale zorg te bieden.
- Herkennen van vroegtijdige signalen van eetstoornissen
- Diagnostische criteria en behandelingsopties
- Praktijkvoorbeelden en casuïstiek
- Multidisciplinaire samenwerking
- Omgaan met onderliggende psychische problemen en traumatische ervaringen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling en in stand houding van een eetstoornis
Accreditatie voor diverse beroepsgroepen.
Datum: Dinsdag 10 december
Kijk hier voor meer informatie en inschrijven. (https://www.medilex.nl/congressen/eetstoornissen/congres?utm_source=ggztotaal&utm_medium=advertentie&utm_campaign=eetstoornissen)
-