Uit onderzoek onder ggz-instellingen blijkt dat er nauwelijks wordt stilgestaan bij de therapeutische impact van huisvesting op cliënten. Driekwart van de top 20 ggz-instellingen geven zich een matige beoordeling op dit gebied als het gaat om gebouwen en behandelkamers.
Dat is te lezen in een voorpublicatie (https://www.made-life.nl/_files/ugd/389688_93466aefbb394030b81490f8dd400ffb.pdf) van MADE-Life Stichting, organisator van onder meer de ontwerpwedstrijd GGZ Behandelkamer van de Toekomst. De stichting onderzocht hoe instellingen naar hun behandelkamers en huisvesting kijken. Daarnaast werd gekeken hoe de ggz denkt over mogelijke aanpassingen of vernieuwingen in het therapeutische effect van huisvesting op de behandeling.
Wetenschappelijk onderbouwd
Uit het onderzoek blijkt dat er in de regel niet veel structureel, wetenschappelijk onderbouwd of uitgebreid wordt stilgestaan bij de therapeutische impact van de huisvesting op cliënten. Er zijn enkele uitzonderingen die het therapeutische aspect wel holistisch meenemen in de ontwikkeling van hun vastgoed. Deze holistische benadering is ook terug te vinden in de huisvestingsconcepten en -plannen van deze organisaties, aldus MADE-Life. “Opvallend - en eigenlijk logisch - is dat bij deze groep het ontwerpteam aanzienlijk anders is samengesteld qua disciplines. Meer dan driekwart van de ggz-instellingen hebben geen concrete wetenschappelijk onderbouwde ideaalbeelden, maar geven wel aan dat het anders moet. Iedereen geeft daarbij aan dat er verschil is tussen ambulant/poliklinisch en klinisch. De verandering wordt vooralsnog niet voortvarend in gang gezet omdat er geen aandacht, inspiratie of handvatten lijken te zijn. Het is daarbij frappant dat weinigen financiën als hindernis aanstippen.” Uit het onderzoek blijkt ook dat veel instellingen open staan voor kennisdeling en samenwerking. Daarbij kan eventuele vernieuwing op het gebied van therapeutische impact goed gecombineerd worden met vereiste verandering op het gebied van duurzaamheid, zo geven de instellingen aan.
Vervolgstappen
Stichting MADE-Life (https://www.made-life.nl/) heeft op basis van de onderzoeksbevindingen drie vervolgstappen geformuleerd. Deze vervolgstappen zijn inmiddels gepresenteerd aan De Nederlandse GGZ en MIND. Het gaat om:
1. een inspiratieportaal inrichten zodat voorbeelden eenvoudig kunnen worden gedeeld.
2. Een werkgroep creëren zodat samenwerking binnen de ggz geborgd wordt.
3. Een Collectief Handboek ontwikkelen waardoor er samen snel meters worden gemaakt.
Therapeutische behandelomgeving
Een aantal partijen hebben al gereageerd op de voorpublicatie van het onderzoek. “Het is opvallend dat sommige van de instellingen hun eigen fysieke omgeving als ondermaats beoordelen. We hebben het veel over hoe goede zorg eruit moet zien, maar dit rapport laat zien dat het ook belangrijk is om te onderzoeken hoe de behandelomgeving hier zo optimaal mogelijk voor kan worden ingericht”, zegt Dienke Bos, directeur MIND. Dt onderschrijft GGNet: “Het is goed om te zien dat MADE-Life in dit rapport de focus legt op de therapeutische behandelomgeving. Het feit dat zowel patiënten als behandelaren de huidige behandelplekken als ondermaats ervaren, benadrukt de urgentie van verbetering. We erkennen steeds meer het belang van ‘healing environments’ en ‘evidence-based design’ en zien in dat huisvesting een cruciale rol kan spelen in het therapeutische effect.”
Gebruikerservaringen
Hoe kijken instellingen aan tegen hun eigen huisvesting? “Onze behandelomgeving moet door cliënten en collega’s als warm, overzichtelijk en veilig worden ervaren”, vindt Ronald Bergkamp, Directeur Vastgoed bij Arkin. “De gebouwen van Dimence Groep weerspiegelen onze identiteit en creëren een gastvrije omgeving. De inrichting, gebruikte materialen en de omgeving dragen bij aan duurzaam herstel. Door onze concepten en filosofieën te delen en te evalueren met zowel makers als gebruikers, kunnen we nog meer van elkaar leren en onze ontwerpen verder verbeteren, ondersteund door gebruikerservaringen en wetenschappelijke inzichten”, zegt Jeroen Kreuger, Divisiemanager Spoedeisende ggz bij Dimence. Diane de Kruijf, Directeur Vastgoed bij Propersona stelt: “Wij zijn ervan overtuigd dat de omgeving van invloed is op de behandeling en het welzijn van cliënten en medewerkers. We werken dan ook toe naar een situatie waarin dat ook binnen de fysieke omgeving van Pro Persona zo is. De opgave is echter groot, waardoor we dit stapsgewijs en in een passende volgorde kunnen realiseren. Het maakt onderdeel uit van het strategisch vastgoedplan waarbij wij bij de planuitwerking graag gebruikmaken van de resultaten van het MADE-Life onderzoek.”
Lees ook andere artikelen over huisvesting (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/huisvesting)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).