Autisme-toolkit wint award

Design Your Life, een toolkit die jongeren met autisme in staat stelt zelfredzamer te zijn, heeft de RAAK-award 2024 gewonnen.De toolkit is ontwikkeld door een onderzoeksteam van HAN University of Aplied Siences en Universiteit Twente, in samenwerking met de doelgroep en professionals.

Dat meldt Regieorgaan SIA op 28 november (https://regieorgaan-sia.nl/nieuwsoverzicht/onderzoek-design-your-life-van-han-university-of-applied-sciences-wint-raak-award-2024/). SIA reikt de RAAK-award jaarlijks uit tijdens het SIA-congres om praktijkgericht onderzoek van hogescholen te belichten. De eerste prijs wint een geldbedrag van 25.000 euro om het project door te ontwikkelen.

Eigen regie
Het lectoraat Volwaardig Leven met Autisme van lector Jan-Pieter Teunisse van de HAN heeft de DYL-toolkit (https://www.sia-projecten.nl/project/design-your-life) ontwikkeld onder leiding van Maurice Magnée, in samenwerking met jongeren met autisme en zorgprofessionals, om de eigen regie van de jongeren te versterken. De methode biedt fysieke en digitale oplossingen om jongeren te helpen bij dagelijkse uitdagingen. Het draagt bij aan meer zelfvertrouwen, verbetert de samenwerking tussen jongeren en begeleiders en resulteert daardoor in efficiëntere zorg.

Community
De jury prijst de inspirerende online community waar jongeren met autisme hun creaties delen, met als hoogtepunt de Autvinder-prijs voor de beste uitvinder met autisme van Nederland. Dankzij actieve betrokkenheid van studenten vanuit verschillende opleidingen en meerdere wetenschappelijke publicaties, zorgt het onderzoek voor een directe verbinding met onderwijs en het onderzoeksdomein. Het onderzoek krijgt een vervolg in het lectoraat Technologie voor Gezondheid van lector Maurice Magnée.

Jury
We zijn als jury onder de indruk van de directe impact en de brede toepasbaarheid van de DYL-toolkit”, zegt juryvoorzitter Maaike van der Kamp-Romijn. “Het verdiept en versnelt gesprekken tussen jongeren en zorgprofessionals, waardoor snellere en betere oplossingen worden gevonden. De methode heeft potentie voor een brede inzet in de zorg. Ook is het mooi om te zien hoe de doelgroep écht centraal staat in dit vierjarige onderzoek en zelfs actief meegewerkt heeft aan het onderzoek en de ontwikkeling van de toolkit.”

 

Lees ook andere artikelen over autisme (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/autisme)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

toolkit toolkit