Gemeenten stappen uit IZA

De Nederlandse gemeenten zijn op 29 november uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) gestapt. Ze zeggen de samenwerking op omdat ze te weinig geld krijgen van het Rijk. De Nederlandse ggz heeft grote zorgen. “Zonder gemeenten kunnen we de afspraken uit het IZA niet nakomen en wordt dus de voortgang bemoeilijkt”, zegt voorzitter Ruth Peetoom. 

Vooralsnog blijft de Nederlandse ggz wel aangesloten bij het IZA. “We willen wel voort met samenwerking op regionaal niveau”, aldus Peetoom. “De sleutel ligt bij het Rijk, die moet er alles aan doen de gemeenten weer aan boord te krijgen.”

Psychische hulp
Tijdens een ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bleek vrijdagmiddag dat het overgrote deel van de gemeenten niet meer door wil. Meer dan 93 procent stemde voor die resolutie. In het zorgakkoord staan afspraken over wat de deelnemers doen om mensen langer, gezonder te laten leven. Ggz, huisartsen en hulpverleners moeten meer ruimte krijgen voor samenwerking om mensen sneller de juiste psychische hulp te geven. Het bestuur van de VNG zegt wel achter de doelstellingen van het IZA te staan, maar zonder geld kunnen de doelstellingen niet worden gehaald.

Minister
Ook de zorgverzekeraars zijn bezorgd over het besluit. Samenwerking met gemeenten is noodzakelijk om de zorg voor iedere Nederlander in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De brancheorganisatie hoopt op een oplossing. Het is de vraag of die er gaat komen. Minister Fleur Agema van VWS zegt te hopen dat de gemeenten op hun beslissing terugkomen. “De stoel blijft voor hen beschikbaar”, aldus de minister. “Ik vind het heel belangrijk dat de VNG aan tafel zit, maar ik begrijp ook dat ze op dit moment meer ballen in de lucht te houden hebben.”

Sociaal domein
De terugtrekking van de VNG heeft grote gevolgen voor de haalbaarheid van ambities om de toegankelijkheid van de ggz te verbeteren, vindt de Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/grote-zorgen-na-terugtrekking-gemeenten-uit-zorgakkoord). De gemeenten zijn namelijk een belangrijke partner voor een mentaal gezonder Nederland en betere toegankelijkheid van specialistische hulp. Door vroeger en beter te kijken tegen welke problemen mensen aanlopen op het gebied van eenzaamheid, wonen, financiën, werk of relaties en hen daarbij te helpen, kunnen mentale problemen worden voorkomen. Als daarbij ook tijdig wordt ingeschat welke zorg of ondersteuning mensen met mentale problematiek nodig hebben, worden zij passender geholpen. Dat kan betekenen dat mensen niet in de ggz, maar in het sociaal domein of op andere plekken geholpen kunnen worden. Voor belangrijke bewegingen in die richting zoals die in het IZA zijn afgesproken, met bijvoorbeeld het verkennend gesprek en de mentale gezondheidscentra, is samenwerking met het sociaal domein -en dus gemeenten- van cruciaal belang.

Ook nu de VNG de handtekening onder het IZA heeft teruggetrokken blijft de Nederlandse ggz zich maximaal inspannen om mensen met psychische klachten tijdige en passende hulp te bieden, zo zegt de koepelorganisatie. ”Juist om goede geestelijke gezondheidszorg te kunnen bieden, moeten de samenwerking en transformaties op lokaal en regionaal niveau ook in deze nieuwe situatie zoveel als mogelijk voortgezet worden.”

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

VNG VNG