De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.

(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)

 

Casusboek ACT (https://www.bsl.nl/shop/casusboek-act-9789036830249 )

Tim Batink, Jacqueline A-Tjak, Roy Thewissen

Dit casusboek laat zien hoe Acceptance and Commitment Therapy (ACT) succesvol kan worden toegepast in de praktijk. Daarmee geeft het ggz-professionals inzicht in het verloop van deze transdiagnostische therapievorm bij uiteenlopende problematiek.

In Casusboek ACT beschrijven tien verschillende ervaren therapeuten een ACT-behandeling van begin tot einde. Ze delen hun overwegingen en wat hen opvalt in het verhaal en het gedrag van hun cliënt. Ze laten zien hoe ze tot interventies komen en hoe die interventies uitpakken. Daarnaast hebben ze aandacht voor het eigen proces van de therapeut.

Uiteenlopende problematiek en doelgroepen komen aan de orde en de auteurs werken in verschillende settings. Daardoor krijgt de lezer een breed beeld van hoe ACT er in de praktijk uitziet. In sommige behandelingen komen de ACT-componenten gestructureerd en achter elkaar aan de orde, terwijl in andere behandelingen de therapeut de componenten dynamisch en procesmatig toepast.

De initiatiefnemers van dit boek zijn Tim Batink, Jacqueline A-Tjak en Roy Thewissen. Zij werken al jarenlang met ACT, zowel als therapeut als docent, en geven ook al geruime tijd cursussen op dit gebied. 

Lees meer. (https://www.bsl.nl/shop/casusboek-act-9789036830249 )

 

Hoe we breken. Omgaan met tegenslagen in het leven (https://www.nieuwezijds.nl/boek/hoe-we-breken/)

Vincent Deary

‘Dit is geen boek over psychische aandoeningen. Dit is een boek over jou en mij en wat er gebeurt als we over onze grenzen worden geduwd.’ – Vincent Deary

Tegenslagen horen bij het leven. Maar wanneer er te veel dingen tegelijk misgaan, of we te maken krijgen met langdurige perioden van moeilijkheden of onzekerheid, breken we. De wereld krimpt tot niets anders dan onze dagelijkse bezigheden, we worden ongelukkig en raken uitgeput. De regulerende mechanismen die ons helpen door het leven te bewegen, raken zozeer belast dat ze haperen en het bijna begeven.

Gelukkig zijn we ook gemaakt om te beven, om de turbulentie van het leven aan te kunnen. Vaak is verandering de manier om hiermee om te gaan. Terwijl we ons aanpassen, schudden onze systemen op hun grondvesten. Dat kost energie en vraagt bewuste aandacht en zorg.

Door een beter begrip te krijgen van wat er met ons gebeurt als we voor moeilijke situaties staan, strategieën te geven om daarmee om te gaan, en een stevig pleidooi te houden voor de kracht van rust en herstel, helpt Vincent Deary ons een pad uit te stippelen om door moeilijke tijden te navigeren. 

Vincent Deary is psycholoog en hoogleraar gezondheidspsychologie aan Northumbria University in Newcastle. Daarnaast is Deary werkzaam in de eerste transdiagnostische vermoeidheidskliniek van Groot-Brittannië, waar hij in een multidisciplinair team mensen met ernstige vermoeidheidsklachten behandelt. 

Lees meer. (https://www.nieuwezijds.nl/boek/hoe-we-breken/)

 

FBT-behandeling bij jeugdigen met anorexia. Een vaardighedengids voor ouders (https://www.swpbook.com/boeken/48/opvoedingsondersteuning-en-pedagogische-thuishulp/2661/fbt-behandeling-bij-jeugdigen-met-anorexia?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=mailing_14904)

Maria Ganci

Gezinsgerichte behandeling (Family Based Treatment, FBT) is een intensieve, evidence-based, effectieve behandeling voor jongeren en hun ouders of verzorgers met anorexia nervosa.

Veel ouders beginnen onvoorbereid aan de zware opgave hun zieke kind weer gezond te maken. Maria Ganci schreef deze handleiding om ouders te ondersteunen, zodat ze zich beter kunnen inleven in wat anorexia doet met hun kind.  Zij beschrijft de obstakels en alle anorexia-gedragingen die de behandeling en het herstel zullen belemmeren. Het doel van deze handleiding is ervoor te zorgen dat ouders anorexia een stap voor blijven en met beide benen op de grond blijven staan

Deze vaardighedengids biedt:

- een waardevol instrument voor behandelaars dat hen kan helpen om families waarmee ze werken door de behandeling heen te loodsen
- duidelijk, praktisch advies dat ouders in staat stelt om naast de therapie de confrontatie aan te gaan met alles wat de ziekte met zich meebrengt

De belangrijkste kenmerken van FBT zijn:

- De ouders worden gezien als de drijvende kracht. Zij zijn het best in staat om het herstel van hun kind te bewerkstelligen.
- In de behandeling krijgt niemand de schuld van het ontstaan van de ziekte en er wordt ook niet gezocht naar een onderliggende oorzaak. Anorexia is  levensbedreigend, dus ouders en behandelteam moeten het kind zo snel mogelijk beter zien te krijgen
- FBT externaliseert de anorexia. De adolescent heeft geen schuld aan de ziekte die zijn geest heeft overgenomen en zo krachtig is geworden dat hij niet langer in staat is om zichzelf van de ziekte te bevrijden; daarom heeft hij de hulp van zijn ouders nodig om te herstellen.

Maria Ganci woont en werkt in Australië als psychoanalytisch psychotherapeut. Haar jarenlange betrokkenheid bij eetstoornissen en het begeleiden van gezinnen en jongeren is de drijfveer om haar kennis en ervaring te delen zowel met ouders en jongeren als zorgprofessionals.

Lees meer. (https://www.swpbook.com/boeken/48/opvoedingsondersteuning-en-pedagogische-thuishulp/2661/fbt-behandeling-bij-jeugdigen-met-anorexia?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=mailing_14904)

 

Ik stop met klagen! (https://www.lannoo.be/nl/ik-stop-met-klagen)

Christine Lewicki

Klagen is toxisch en verslavend. Dit boek helpt je er voorgoed vanaf!

Hoe vaak heb jij vandaag al geklaagd? Over het weer? Over je baas die weer eens een dringende mail stuurt buiten werktijd? Of over de auto die nét dat ene vrije parkeerplekje voor je neus inpikt?

We klagen gemiddeld 20 tot 30 keer per dag. Gewoon onschuldig wat stoom aflaten? Helaas niet. Klagen heeft ernstige gevolgen, zowel voor je fysieke als voor je mentale gezondheid. Wist je dat klagen het cortisolgehalte in je bloed verhoogt? Dat is slecht voor je hart. Bovendien raken je hersenen gewend aan al dat gemopper, waardoor je het alleen maar vaker gaat doen.

Hoog tijd om die negatieve spiraal te doorbreken! Christine Lewicki nam zelf de proef op de som: ze daagde zichzelf uit om 21 dagen achter elkaar niet te klagen. Het veranderde haar leven. In deze internationale bestseller laat ze zien hoe ook jij je leven kunt transformeren door te stoppen met klagen.

Ga jij de uitdaging aan?

Christine Lewicki is coach en inspireert mensen wereldwijd om positiever in het leven te staan.

Lees meer. (https://www.lannoo.be/nl/ik-stop-met-klagen )

 

Traumasensitief opvoeden en begeleiden: een training voor opvoeders (https://www.bsl.nl/shop/traumasensitief-opvoeden-en-begeleiden-een-training-voor-opvoeders-9789036830447)

Leony Coppens, Carina van Kregten

Deze training helpt (pleeg)ouders en professionals om het gedrag, de emoties en reacties van getraumatiseerde kinderen én die van henzelf beter te begrijpen. Hierdoor kunnen ze een meer stabiele en positieve relatie ontwikkelen met de kinderen waar ze voor zorgen. Een traumasensitieve aanpak verkleint het risico op een (nieuwe) uit(huis)plaatsing van getraumatiseerde kinderen en leidt tot grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders en professionals.

Deze handleiding is onderdeel van de training Traumasensitief opvoeden en begeleiden. Hierin komen de belangrijkste concepten met betrekking tot traumasensitief opvoeden en begeleiden, de impact van traumatische ervaringen op kinderen, herstel van trauma en het belang van de sociaal-culturele context en taal aan de orde. Het biedt casuïstiek, oefeningen en individuele en groepsreflectie waarmee kennis en begrip worden vergroot over de impact van traumatische ervaringen en toxische stress op het leven, gedrag en de ontwikkeling van een kind. Er wordt stilgestaan bij de betekenis van het gedrag van kinderen en ook van opvoeders en professionals die daaruit voort kan komen. Bij het boek hoort een website met powerpointdia’s, werkbladen en kennisclips.

De training is als ‘goed onderbouwde interventie’ opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.

Deze volledige herziene derde editie is tot stand gekomen op basis van de jarenlange ervaringen van tientallen trainers en deelnemers en maakt gebruik van nieuwe inzichten vanuit de wetenschap en de praktijk.

Leony Coppens en Carina van Kregten zijn beiden al meer dan dertig jaar actief in de zorg voor en behandeling van chronisch getraumatiseerde kinderen als therapeut, supervisor, docent en auteur. Naast het Werkboek voor deelnemers is er een Handleiding voor trainers.

Lees meer. (https://www.bsl.nl/shop/traumasensitief-opvoeden-en-begeleiden-een-training-voor-opvoeders-9789036830447)

 

Van niemand. Een mens voelt zich soms verloren (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789465096421)

Vincent Oostrijck

Beeldende prozagedichten vol observaties van mensen die zich soms verloren voelen in hun leven of hun bestaan.

Een man bloedt.
Overal waar hij komt
laat hij een plasje bloed achter.

Hij loopt in de schemering
met zijn volle boodschappentas.
De lichten van de supermarkt achterlatend.

Hij is boordevol.
En tegelijkertijd intens leeg.

Altijd op de rand.
Nooit in de kern.

In de loop van de avond gaat de zon onder.
De dag verdwijnt.
Wat blijft is de verwarring van een man.

Geen sporen of voetdrukken laat hij achter.
Zo zie je hem.
En zo niet meer.

De dichter Vincent Oostrijck (Breda,1974) maakt op zijn negenenveertigste zijn debuut met deze bundel beeldende en geïnspireerde prozagedichten. Na zijn studie economie en taal werkte hij een tijdje op kantoor maar daar liep hij vast. Later bleek dat hij een vorm van autisme heeft. Zijn gedichten zijn geïnspireerd door zijn eigen moeizame levenswandel en zijn melancholische observaties van de mensen en de wereld om hem heen, door de jaren heen. Deels autobiografisch.

Lees meer. (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789465096421)

 

-

Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

13-1 13-1