Politie maakt zich ernstig zorgen om toename verward gedrag

De politie registreerde vorig jaar 149.827 incidenten waarbij mensen betrokken zijn die zich ‘onbegrepen of verward’ gedragen. Vaak gaat het om heftige incidenten, zoals bijvoorbeeld de gijzeling in Ede. De politie wil dat kwetsbare mensen eerder in beeld komen bij instanties.

Zo pleit Martin Sitalsing, politiechef Noord-Nederland en portefeuillehouder Zorg & Veiligheid, voor een ggz-medewerker in de meldkamer van hulpdiensten: “In veel gevallen hebben de mensen waar wij komen behoefte aan passende hulp of zorg. Om de juiste inschatting te kunnen maken zou er op meldkamers een vierde tafel moeten komen. Naast politie, brandweer en ambulance ook een ggz-tafel. Zij zijn deskundig en kunnen het best beoordelen wat er aan de hand is en wie er op een melding af moet gaan. Dat kan dus ook een hulpverlener zijn. We onderzoeken als politie, samen met andere instanties, de mogelijkheden.”

Uitholling ggz
De bijna vijftienduizend meldingen betekent een stijging van zes procent ten opzichte van 2023. Van alle verdachten die vorig jaar werden aangehouden, had 20 procent een of meer registraties van onbegrepen of verward gedrag achter zijn of haar naam staan. Volgens politievakbond ACP laten de cijfers maar een deel van de problematiek zien. ”Incidenten die voortvloeien uit onbegrepen gedrag worden vaak onder een andere noemer weggezet”, zegt waarnemend voorzitter Ramon Meijerink van de ACP. “De uitholling van de geestelijke gezondheidszorg is in het werk van de politie goed terug te zien”, zegt voorzitter Nine Kooiman van de politiebond NPB. ”Daar waar de zorg stopt is enkel de politie nog daar. En de nood is hoog. Dit is een super zorgelijke ontwikkeling.”

Combinatie van hulpvragen
De Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/) pleit ook voor snellere signalering. “De cijfers laten zien dat er veel mensen in de samenleving zijn die hulp nodig hebben, omdat ze geen grip meer hebben op hun leven”, zegt voorzitter Ruth Peetoom. Als kwetsbare mensen eerder in beeld komen bij instanties, dan kunnen ze sneller hulp krijgen. “Op tijd signaleren dat het niet goed met iemand gaat, is essentieel.” Mensen hebben vaak een combinatie van hulpvragen. Het kan gaan om psychische problemen en verslavingen, maar ook verbroken relaties, verlies van een woning of andere medische problemen kunnen een rol spelen. “Dat kan echt iedereen gebeuren”, aldus Peetoom.

Om ”zorgwekkend gedrag” sneller te signaleren, bestaan zowel een landelijk meldpunt als gemeentelijke meldpunten. Daar kunnen mensen een melding doen als ze zich zorgen maken over iemands gedrag. Vorig jaar gebeurde dat 16.500 keer. Dit aantal is dus een stuk lager dan het aantal meldingen bij de politie.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Politie Politie