Jeugdzorgorganisaties stappen uit landelijk programma

De jeugdzorginstellingen trekken zich terug uit het landelijk programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Ze vrezen dat ze niet de problemen van het hele gezin kunnen aanpakken, terwijl dat voor hen juist een voorwaarde is om een kind goed te helpen. Het gaat dan om bijvoorbeeld financiën, huisvesting of verslaving.

Dat hebben de zogenaamde gecertificeerde instellingen (GI’s) op 21 januari laten weten aan staatssecretaris Struyken van Rechtsbescherming en Karremans van Jeugd, Preventie en Sport. De GI’s zijn het niet eens met de ontwikkelrichting die de staatssecretarissen in november gezamenlijk naar buiten brachten, zo schrijft Jeugdzorg Nederland (https://www.jeugdzorgnederland.nl/actueel/jeugdbeschermingsorganisaties-trekken-zich-terug-uit-het-landelijk-programma-toekomstscenario/). De richting is volgens de GI’s enkel een structuurwijziging en doet daarmee onvoldoende recht aan de verbetering van de bescherming van kinderen, gezinnen en huishoudens. “We zien vaak dat schulden en armoede, huisvesting, verslaving of ggz-problematiek bij ouders de oorzaak zijn dat gezinnen bij ons terecht komen. Als de oorzaken van die problemen in gezinnen niet kunnen worden aangepakt, is het dweilen met de kraan open en kan de jeugdbescherming haar maatschappelijke opdracht niet uitvoeren”, zegt Paul Janssen namens de GI’s.

Ambities
Vijf jaar geleden ging het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming van start. Het doel was om gezinsgerichter, eenvoudiger en transparanter samen met en rondom het gezin te werken. En om de rechtsbescherming van kinderen en gezinnen in de jeugdbescherming beter te waarborgen. Maar de overheid heeft de aanpak vorig jaar aangepast op een manier die de instellingen niet aanstaat, zegt Jeugdzorg. De focus ligt volgens de organisatie vooral op structuurveranderingen, zoals de vorming van de vijfentwintig regionale veiligheidsteams. Janssen benadrukt dat de GI’s nog altijd achter de ambities van het Toekomstscenario staan. De GI’s blijven daarom in de proeftuinen op lokaal niveau werken aan de verbetering van de bescherming van kinderen en gezinnen. Het is voor hen cruciaal dat de jeugdbescherming in de toekomst voor het hele gezin hulp mag inroepen, niet alleen voor kinderen. 

Ingewikkeld en onduidelijk
Paul Janssen: “Ook moeten we af van al die verschillende loketten. Zo krijgt een gezin momenteel te maken met instanties als Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de GI’s. Vaak doen deze instanties ook nog overlappend werk. Dit is veel te ingewikkeld en onduidelijk voor mensen en zorgt voor wachtlijsten. Daarom zeggen wij: eenvoudiger en transparanter in het belang van kinderen en gezinnen.” Als laatste pleiten de GI’s voor een centrale aansturing. Deze moet zorgen voor meer landelijke uniformiteit en duidelijkheid. Dat komt de rechtsbescherming van alle betrokkenen ten goede.

De GI’s roepen de staatssecretarissen op om hun besluit te herzien. Janssen: “Betere bescherming van kinderen en gezinnen moet weer leidend zijn in de keuzes die gemaakt worden. Daarom vragen we de opdrachtgevers heel duidelijk: herzie het besluit. Tot die tijd zien we helaas geen andere mogelijkheid dan uit het landelijke programma Toekomstscenario te stappen.

 

Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

kind kind