Helft van jongeren ervaart mentale problemen

Bijna de helft van de jongeren in Nederland beoordeelt de eigen mentale gezondheid als niet goed. Dat blijkt uit rapportage van GGD GHOR Nederland en het RIVM. Zij deden grootschalig onderzoek onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar. De twee instellingen hebben blijvende zorgen over de mentale toestand onder de jongvolwassenen. Op sommige gebieden gaat het weliswaar iets beter dan in voorgaande jaren, maar er is nog veel winst te behalen.

In de Gezondheidsmonitor 2024 is te lezen dat 51 procent van de jongeren de eigen mentale gezondheid als goed ervaart, 35 procent als matig en 14 procent als slecht tot zeer slecht. Jongvolwassenen die moeite hebben met rondkomen, alleenwonenden en 21- tot en met 25-jarigen ervaren minder vaak een goede mentale gezondheid. 

Stress en prestatiedruk

Ruim twee op de vijf jongvolwassenen voelen zich vaak gestrest, schrijft GGD GHOR Nederland op 21 januari (https://ggdghor.nl/actueel-bericht/blijvende-zorgen-over-mentale-gezondheid-jongvolwassenen-ondanks-lichte-verbetering/). De voornaamste bronnen van stress zijn studie/school en werk/bijbaan. Ruim de helft van de jongvolwassenen ervaart regelmatig prestatiedruk. Druk vanuit anderen ervaren jongvolwassenen het vaakst vanuit ouders of verzorgers. Ook maken veel jongvolwassenen zich zorgen over maatschappelijke thema’s, met name over de woningmarkt en stijgende prijzen. De meerderheid van de jongvolwassenen heeft weinig vertrouwen in de toekomst. Twee op de drie jongeren voelen nog steeds negatieve gevolgen van de coronapandemie.

De geestelijke problemen zijn het grootst bij vrouwen en lhbtqia+-jongeren. Zo ziet maar 30 procent van de jongeren die zichzelf niet als man of vrouw identificeren, de eigen gezondheid als goed of heel goed. Bijna de helft van de lhbtqia+-jongeren heeft in het afgelopen jaar gedacht aan zelfmoord, een veel hoger percentage dan bij andere groepen.

Hoop en herstel

“De cijfers laten zien dat er niet alleen zorgen zijn, maar juist ook positieve ontwikkelingen en groei”, schrijft psychiater Christiaan Vinkers op LinkedIn (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7287441069896577025/). Hij hekelt de negatieve berichtgeving naar aanleiding van de Gezondheidsmonitor 2024. Hij vindt het een gemiste kans. “In mijn eerder verschenen opiniestuk in de Volkskrant We moeten niet minder, maar ánders over mentale problemen praten (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-we-moeten-niet-minder-maar-anders-over-mentale-problemen-praten~b096103f/?referrer=https://www.google.com/) pleitte ik ervoor om op een constructieve manier aandacht te geven aan mentale gezondheid. In plaats van psychische klachten te sensationaliseren of te verzwijgen, moeten we hoop en herstel centraal stellen. Het bespreekbaar maken van psychische klachten op een positieve manier – zonder valse hoop of bagatellisering – kan juist begrip en steun opleveren. Natuurlijk moeten we oog hebben voor stressvolle factoren zoals werkdruk, prestatiedruk en sociale ongelijkheid. Maar laten we ook ruimte bieden aan een realistischer, hoopvoller perspectief. Het erkennen van vooruitgang en veerkracht draagt bij aan een gezondere samenleving.”

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jongvolwassenen jongvolwassenen