Module Zelfinzicht bij autisme

Het Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme (NIPA) heeft de module Zelfinzicht bij autisme ontwikkeld. De module komt voort uit de behoefte aan een vernieuwende benadering van psycho-educatie bij autisme. De focus ligt op het zelf aan het woord laten van deelnemers en het bieden van praktische handvatten voor zelfinzicht en zelfmanagement. Het doel is mensen te ondersteunen bij het anders omgaan met dagelijkse uitdagingen.

Dat meldt Kenniscentrum Phrenos op haar website (https://kenniscentrumphrenos.nl/kennisproduct/zelfinzicht-autisme/). Er zijn informatiebijeenkomsten op 17 maart, 19 mei en 6 oktober. De module die bestaat uit een groepscursus van acht of negen bijeenkomsten. Het werkboek en de trainingshandleiding zijn verkrijgbaar via de NIPA-website (https://www.nipa-autisme.nl/).

Zelfstigma
“De behoefte aan een nieuwe benadering voor psycho-educatie bij autisme is groot, zowel bij cliënten als behandelaren en begeleiders. Op veel plekken wordt nog gebruikgemaakt van materialen en methoden die, vaak onbedoeld, bijdragen aan (zelf)stigma en afhankelijkheid. Een benadering die vaak de nadruk legt op beperkingen en klachten”, schrijft NIPA. Met de module Zelfinzicht bij autisme is hierin verandering gebracht. De module is stevig verankerd in collectieve ervaringskennis en combineert dit met wetenschappelijke en professionele inzichten.

Psycho-educatie
Vanwege deze nieuwe benadering is bewust afstand genomen van de term psycho-educatie, zegt Marijn Hindriks, GZ-psycholoog en coördinator NIPA: “De term psycho-educatie impliceert toch meer een topdown kennisoverdracht, waarbij hulpverleners weten hoe het precies zit. Deze nieuwe benadering gaat meer uit van samen onderzoeken. Deelnemers krijgen volop ruimte om hun eigen ervaringen met autisme te ontdekken en verder te onderzoeken.” In de module wordt genuanceerd gekeken naar wat we eigenlijk weten over autisme. Daarbij komen recente theorieën en modellen aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan thema’s zoals het autonome zenuwstelsel, prikkelverwerking, copingvaardigheden, balans in het leven en acceptatie. Daarnaast wordt de rol van het sociale netwerk belicht.

NIPA
Het NIPA is een landelijk netwerk van (ervaringsdeskundige) autismeprofessionals, werkzaam bij ggz-organisaties. Het NIPA maakt (kennis)producten voor de behandeling en begeleiding van mensen met autisme. NIPA ontwikkelt deze producten samen met de professionals die ermee zullen werken, én met mensen met autisme zelf. Het NIPA maakt als lerend netwerk onderdeel uit van Kenniscentrum Phrenos.

 

Lees ook andere artikelen over autisme (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/autisme)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

NIPA NIPA