Ongeveer tweederde van de cliënten in de langdurige ggz functioneert op het niveau van iemand met licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Daarvoor is het Doorbraakproject Licht Verstandelijke Beperking (LVB) in de ggz in het leven geroepen. Het project laat zien dat er duidelijk kansen zijn om mensen met een LVB in de ggz te behandelen en niet uit te sluiten.
Dat meldt Kenniscentrum Phrenos op haar website. Het Doorbraakproject is in mei 2024 van start gegaan. Inmiddels doen elf teams mee uit zes ggz-instellingen. Dat zijn GGNet, Reinier van Arkel, GGz Drenthe, GGz Noord-Holland-Noord, Altrecht en Pro Persona. Vier instellingen ‘liften mee’ in de tweede schil. Dat zijn Parnassia-groep, Lentis beschermd wonen, Rivierduinen en InGeest.
Basistraining
De teams hebben een verbeterplan geschreven en de ‘in-company’ basistraining LVB gevolgd. Na de training zegt tweederde van de deelnemers zich capabel te voelen om de psychiatrische problematiek van patiënten met LVB te behandelen. Ongeveer de helft van de deelnemers vindt dat patiënten met een LVB in de sggz behandeld moeten kunnen worden - al dan niet in samenwerking met een intern- of extern specialistisch netwerk.
Verdiepende training
Uit gesprekken met de teams blijkt dat er gewerkt wordt aan invoeren van aanpassingen, vroeg screenen op LVB met de SCIL, zorgen dat er minder prikkels op de afdeling zijn, inrichten van groepen voor mensen met LVB en het uitvragen van ervaringen in exitgesprekken. Er wordt ook gewerkt aan verdiepende trainingen. Daarin krijgen teams kennis over onder andere het toepassen van instrumenten als de SCAF, ADAPT en SEO, het LVB vriendelijk maken van het leefklimaat op een klinische afdeling, het inzetten van aangepaste LVB behandelinterventies, instinkers in de DSM-diagnostiek, en het zelf ervaren hoe het is om LVB/ZB niveau te functioneren.
In de Kennisagenda van de academische werkplaats Langdurige zorg (https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/2024/12/TRI77-007-kennisagenda-langdurige-ggz.pdf) is aandacht voor LVB een van de prioriteiten. Bij thema 2 (aandacht voor diagnostiek) wordt verwezen naar het onderzoek van Jeanet Nieuwenhuis. Dat toont aan dat er meer aandacht nodig is voor LVB en andere onderliggende problemen voor een passende diagnostiek.
Zie ook:
Factsheet: Oververtegenwoordigd maar onopgemerkt: Patiënten met een laag IQ in de GGZ (http://factsheet-lvb-ggz_23-12-16.pdf/)
Doorbraakproject LVB in de GGZ (https://kenniscentrumphrenos.nl/kennisproduct/doorbraakproject-lvb-in-de-ggz/)
Lerend netwerk: Licht verstandelijke beperking in de GGZ (https://kenniscentrumphrenos.nl/lerende-netwerken/netwerk-licht-verstandelijke-beperking-en-ernstige-psychische-problemen/lvb-en-epp/)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).