Vaktherapie is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problematiek waarbij de nadruk ligt op doen en ervaren, en minder op praten. De vernieuwde zorgstandaard Vaktherapie biedt meer inzicht in wat vaktherapie is, hoe het werkt én voor wie het kan worden ingezet. Dit geeft meer grip op de mogelijkheden die vaktherapie biedt aan professionals, patiënten, naasten en ggz-organisaties. Een werkgroep met afvaardiging van Vaktherapie Nederland én beroeps-, branche-, patiënten- en naastenverenigingen heeft de zorgstandaard herzien en deze is na autorisatie gepubliceerd op GGZ Standaarden.
De vernieuwde zorgstandaard is hier te bekijken (https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/vaktherapie/introductie). De tekst en structuur van de zorgstandaard zijn volledig herzien en geactualiseerd met onder andere wetenschappelijke onderbouwing. Naast informatie voor patiënten en hun naasten is er ook informatie voor zorgprofessionals en inkopers van vaktherapie. De zeven vormen van vaktherapie zijn in deze versie duidelijker afgebakend. Ook staat beschreven welke vorm van vaktherapie bij welke aandoening of klacht kan worden toegepast, welke resultaten je kunt verwachten en wat de vergoedingsmogelijkheden zijn. Ook is meer aandacht voor de inzet van vaktherapie bij kinderen, jongeren en ouderen.
Meerwaarde
”Ik heb als vertegenwoordiger van het cliëntperspectief met veel plezier bijgedragen aan de herziening van deze zorgstandaard. Als cliënt vind ik het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de manier waarop ik het beste kan werken aan mijn herstel én de keuzes die ik daarin kan en mag maken”, zegt M. Milner namens MIND. “Het is dus belangrijk dat mijn zorgverlener en naasten ook goed op de hoogte zijn van deze minder bekende waardevolle vormen van behandeling. De zorgstandaard deelt kennis over de meerwaarde van ervaringsgerichte therapie zodat cliënten ook over deze therapievorm in gesprek kunnen gaan met hun behandelaar.”
“Ik vind het heel goed dat de nieuwe zorgstandaard nu ook aandacht heeft voor wat vaktherapie kan betekenen voor kinderen en jongeren met psychische problemen én wat voor hen belangrijk is in de behandeling”, zegt Lenette Raaijmakers MATh, register speltherapeut en infant mental health-specialist DAIMH.
Keuzehulp
De werkgroep heeft een keuzehulp (http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.ggzstandaarden.nl/api/v2/tools/6cb24fad-0fdd-4996-8e3d-373cce459f50/file) (PDF) voor de patiënt ontwikkeld, gebaseerd op de zorgstandaard. Door het invullen van een aantal vragen wordt duidelijk of vaktherapie bij een patiënt past, en zo ja welke vorm.
Vaktherapie
Vaktherapeuten maken methodisch gebruik van een handelings- en ervaringsgerichte werkwijze en de behandeling is inzetbaar voor mensen van alle leeftijden met psychosociale of psychische problematiek.
Er zijn zeven soorten vaktherapie:
- beeldende therapie
- dans- en bewegingstherapie
- dramatherapie
- muziektherapie
- psychomotorische therapie
- psychomotorische kindertherapie
- speltherapie
De behandelaanpak van vaktherapie is aandoeningoverstijgend. Vaktherapie is onder andere inzetbaar voor problemen op het gebied van emotieregulatie, omgaan met anderen, agressieregulatie, het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning, omgaan met verlies én problemen op het gebied van bijvoorbeeld spanning en waarneming.
Naast de ggz wordt vaktherapie ook ingezet in de verslavingszorg, forensische psychiatrie, zorg voor verstandelijk gehandicapten, jeugdzorg, speciaal onderwijs, revalidatie, psychogeriatrie, verpleeghuiszorg, hulpverlening aan vluchtelingen, ziekenhuiszorg, welzijnswerk en palliatieve zorg.
Bron: Akwa GGZ
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).