Er zijn grote arbeidsmarkttekorten voor veel beroepsgroepen in de zorg. Bij deze beroepsgroepen is ook een hoge uitstroom te verwachten en vaak ook een forse groei van de zorgvraag. Het Capaciteitsorgaan acht dan ook een hogere instroom in de vervolgopleidingen nodig om zorgaanbod en zorgvraag niet verder uit elkaar te laten lopen. Naast een hogere instroom is het volgens het Capaciteitsorgaan cruciaal zorgprofessionals te behouden voor de zorg door een prettige en gezonde werkomgeving.
Ook voor de ggz is het advies om jaarlijks fors meer personen dan voorheen te laten instromen in de opleidingen om in 2032-2034 evenwicht tussen vraag en aanbod te bereiken. Per beroep gaat het om (instroom per jaar):
– GZ-psycholoog: 1.885 personen (nu werkzaam: 10.421 Fte)
– Psychotherapeut: 171 personen (nu werkzaam: 2.438 Fte)
– Klinisch psycholoog: 249 personen (nu werkzaam: 1.435 Fte)
– Klinisch neuropsycholoog: 26 personen (nu werkzaam: 10.421 Fte)
– Verpleegkundig specialist GGZ: 248 personen (nu werkzaam: 1.343 Fte)
– Verslavingsarts KNMG: 33 personen (nu werkzaam: 178 Fte)
Het Capaciteitsorgaan baseert zijn ramingen op een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. Enerzijds is dat het toenemend tekort aan zorgprofessionals, maar ook ziet de organisatie een toenemende zorgvraag, wat destigmatisering zou kunnen worden genoemd.
Daarnaast blijft de Nederlandse bevolking ook steeds verder groeien, en komen er meer ouderen. In de ouderenzorg en andere sectoren worden patiënten als steeds complexer ervaren: per patiënt is gemiddeld meer tijd nodig. De behoefte aan verslavingszorg neemt sterk toe, door destigmatisering, maar ook door de toename van nieuwe verslavingen en de behandelingen daarvan. Ook wordt er vaker TBS opgelegd wat de vraag de beroepen GG in het forensische veld vergroot.
Kinderen en jeugdigen voelen op hun beurt veel prestatiedruk en hoge verwachtingen wat zorgt voor extra vraag naar jeugdzorg. Dit wordt versterkt door meer behoefte van ouders aan extra diagnostiek.
Anderzijds verandert ook de organisatie en de inhoud van de zorg. Door hogere kwaliteitseisen en prikkels vanuit de financiering wordt steeds vaker gekozen hoogopgeleide beroepsbeoefenaren in te zetten. Zo zorgen het Zorgprestatiemodel en het Landelijk Kwaliteitsstatuut ervoor dat de invulling van het regiebehandelaarschap verandert en daarmee vaak ook de inkoopeisen: dit verhoogt de vraag naar
gespecialiseerde behandelaren. Ook kwaliteitsstandaarden en regelgeving als de Wet zorg en dwang en
Wet verplichte ggz zorgen voor extra inzet.
Van digitale zorg, vooral in de vorm van ehealth als aanvulling op de bestaande behandeling, wordt verwacht dat dit voor lichte efficiencywinst kan zorgen. Ook wordt er gewerkt aan meer samenwerking,
zowel tussen verschillende sectoren binnen de zorg, maar ook tussen zorg en andere delen van de
publieke sector zoals het sociale domein. De behoefte aan geestelijke gezondheidszorg verspreidt,
verplaatst en verbreedt zich hiermee.
Het Capaciteitsorgaan houdt een kleine slag om de arm: in het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt om de zorgvraag te beperken. Het IZA is, zoals de minister van VWS zelf ook schrijft in de aanbiedingsbrief van het IZA, een werkagenda. De grote lijnen van dit plan voor vernieuwing van de zorg zijn zichtbaar maar concrete uitwerking van veel aspecten moet nog gebeuren. Anders gezegd: de groeibeperking is nog niet gerealiseerd. Als dit lukt, wijzigt ook de context van het advies.
Voor de volledige adviezen zie https://capaciteitsorgaan.nl/nieuws/
Lees hier ons eerdere artikel over het Capaciteitsorgaan
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.