Het e-magazine voor de ggz

e-magazine met interviews, columns en artikelen over de GGZ. 



e-magazine 12 mei 2025

Familieopstellingen

GGZ Totaal magazine van 12 mei

Familieopstellingen. Tijd om ons daar in te verdiepen. Help je mee? ... lees verder

In dit magazine:

“You’re treating me like an animal!”

Een column van ggz-verpleegkundige Jorn Albers.

Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

De ggz in de wetenschap: Willem Gotink verkent de publicaties over AI.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

(advertentie)

Waal

Een gedicht van Zwaantje Storm.

Persoonlijkheidsdiagniostiek

DSM5 of neurodiversiteit. Er is een middenweg. Maar leidt die tot verbetering? Johan Atsma recenseert Persoonlijkheidsdiagnostiek, een praktische gids van Michiel W. Hengeveld.

Mijn verloren dochter

Helder over de hulpverlening: deze deugt niet. Judith de Roos recenseert Mijn verloren dochter. Rouw om mijn springlevende oogappel van Geertje Paaij.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: FIT.nl podcast #201 Wat is de oorzaak van anorexia?

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: Handboek Seksuele Gezondheid, ‘het laatste zelfhulpboek dat je ooit nodig hebt’, casusboek kinderneuropsychologie, lhbtqi in de spreekkamer, positieve klinische psychologie en het ‘enigma van de seksualiteit’.

En verder:

Factsheet autisme en overgang

Meer vraag naar patiëntenvertrouwenspersonen

Pleidooi voor vaste rol psycholoog in euthanasie bij psychisch lijden

Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders

Bestuur instelling moet opstappen van inspectie

Patricia Esveld stopt als bestuurder van Pro Persona

MIND heeft zorgen over voorjaarsnota, maar ziet ook lichtpuntjes

Hoe hersenactiviteit verandert bij de overgang van vroege naar chronische psychose

Betere autismediagnostiek bij mensen met verstandelijke beperking

De link tussen slapeloosheid, angst en depressie

Probiotica verminderen negatieve gevoelens, maar vervangt geen antidepressiva

Aantal jongeren in jeugdbescherming laagst sinds 2015

Donkere persoonlijkheden van politici versterken politieke verdeeldheid

 


GGZ Totaal e-magazine 28-4-2025

Volle bak!

GGZ Totaal magazine van 28 april

Ik hou jullie niet langer op... lees verder

In dit magazine:

ISTDP geeft aandacht aan onderliggende Cluster C persoonlijkheidsproblematiek

Op 17 mei wordt er een publieksdag georganiseerd waar mensen meer kunnen leren over Cluster C en behandelmethoden daarvoor. Dat is hard nodig, want deze specifieke persoonlijkheidsproblematiek wordt vaak niet herkend of erkend. Het duurt soms tientallen jaren voordat een cliënt de juiste behandeling krijgt. Een van de behandelingen die op de publieksdag aan de orde komt is ISTDP: Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy. Die behandeling heeft Brian de Lint veel goed gedaan. Hij vertelt zijn verhaal samen met zijn ISTDP-therapeut Dane Hoeve.

Psychische kwetsbaarheid in cabaretvorm

Psychisch Gestoord Producties is de naam waaronder Nicky van Dam en Danielle van der Sluis cabareteske voorstellingen maken over psychisch welzijn en de problemen die je daaromheen kunt ervaren. Johan Atsma spreekt hen over de ervaringen die zij verwerken in hun voorstellingen: trauma, depressie, zelfdoding of en de behandelrelatie in de ggz.

Placebo’s werken beter als je weet waaróm ze werken

De ggz en de wetenschap: Door de eeuwen heen heeft de geneeskunde tal van dubieuze behandelingen en geneesmiddelen gekend. Overduidelijke kwakzalvers daargelaten, voerden artsen ook in oprechte overtuiging niet-werkende behandelingen uit die in de toenmalige medisch wetenschap algemeen geaccepteerd waren. En belangrijker, óók het nodige effect sorteerden. Met de kennis van nu schrijven we dat toe aan het placebo-effect: de suggestie dat de behandeling werkt is zo sterk, dat het de klachten doet verdwijnen, ook al is die behandeling aantoonbaar niet-werkzaam.

De toxische gezinsdynamiek bij dwingende controle

In gezinnen waar een destructieve ouder de dynamiek bepaalt, spelen zich vaak schadelijke patronen af die diepe sporen nalaten bij de kinderen. Twee veelvoorkomende rollen in deze onveilige omgeving zijn die van de ‘zondebok’ en het ‘gouden kind’. Deze rolverdeling is geen toevallige uitkomst, maar een bewuste strategie van de narcistische ouder om controle en macht te krijgen en behouden.

De sprong

Een gedicht van Bert Klopman.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Psychosenet – Jim van Os in gesprek met…

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze week: de psychiater van morgen, Handboek Steunend Relationeel Handelen, autisme en seksualiteit, ouders met een eetprobleem, handboek seksuele gezondheid en hoe gevaarlijke relaties kunnen eindigen in moord.

 


e-magazine 7 april

Mediadynamiek

GGZ Totaal magazine van 7 april

Is die Muppet misschien een metafoor? ... lees verder

In dit magazine:

De serie Elixer en antidepressiva bij jongeren

In de NPO serie Elixer leidt een fictief antidepressivum, ‘Aspargon’, bij verschillende jongeren tot suïcidaal en agressief gedrag en tot een geslaagde suïcide. Zonder enige achtergrondinformatie of nuance wordt het betreffende middel en de producent afgebrand.

De protestmars

Een gedicht van Bert Klopman.

Congres ‘Psychoses’ op 5 juni

(advertentie)

Achter het etiket, afgestemd opvoeden van neurodivergente kinderen

Een oproep tot verantwoord opvoeden. Tot onhaalbare hoogte? Johan Atsma recenseert Achter het etiket, afgestemd opvoeden van neurodivergente kinderen van Eline Claeys.

Tussen de mazen

Mooi en schrijnend. Judith de Roos recenseert Tussen de mazen van Mariska Kleinhoonte van Os.

Schokkende thrillers over adolescenten en opvoeders

De film is dromerig en surrealistisch, de serie is scherp en felrealistisch. Twee coming-of-age drama’s schokten film- en televisiekijkend Nederland. Leendert Douma bekeek September Says en Adolescence. 

Publieksdag Cluster C in teken van verbinding

(aankondiging)

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: SPV podcast Onderweg.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze keer: een andere kijk op autisme en Asperger, Experiëntieel Dynamische Therapie, kinderen en jongeren met AD(H)D, minder stress en meer rust, gedrag in dynamiek en de paradox van schreeuwen in stilte.

 


e-magazine 24 maart

Cao of ciao?

GGZ Totaal magazine van 24 maart

Wie een galsteen of darmpoliep heeft, is half april slechter af dan iemand met een depressie of OCD... lees verder

In dit magazine:

Meer aandacht nodig voor de impact van dwangvoeding op professionals

Soms wordt er voor gekozen om mensen met anorexia onder dwang sondevoeding te geven. Dat heeft veel impact, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de zorgverlener. Karakter samen met VIGO-Pactum en de Duitse LVR-klinieken onderzoek gedaan naar de impact op professionals. Daaruit blijkt dat er meer tijd, aandacht en ondersteuning nodig is voor verwerking door behandelaars en teams.

HOE OP TE STAAN

Een gedicht van Zwaantje Storm

Verdragen, over de hulp helpt-mythe

Verplichte kost voor wie de bakens in de ggz wil verzetten. Johan Atsma recenseert Verdragen, over de hulp helpt-mythe van Flip van Oenen.  

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Podcast GGZ Ecademy - Een dun streepje toeval/interview met Remke van Staveren.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met Remke van Staveren, hoe is het om met autisme te leven, Christien Brinkgreve, schematherapie bij ouderen met persoonlijkheidsproblematiek, schematherapie voor ouders en het jonge kind en de natuur als bron.

 


e-magazine 10 maart

Ggz draait om taal: je moerstaal

GGZ Totaal magazine van 10 maart

Jongens die niet lezen zijn sukkels. Geldt trouwens ook voor meisjes (m/v/x)... lees verder

In dit magazine:

Aanpak discriminatie op IQ vraagt maar kleine stappen

De ggz discrimineert stelselmatig op laag IQ. Door allerlei expliciete en impliciete uitsluitingscriteria krijgen mensen met een laag IQ niet de hulp die ze nodig hebben. Dat moet afgelopen zijn, betogen Erica Aldenkamp en Jannelien Wieland van Poli+.

De wasstraat

Een gedicht van Bert Klopman.

Suïcide & Suïcidepreventie

(advertentie)

Verstandelijke beperking & sociale netwerken

“Er kan niet genoeg aandacht aan dit soms vergeten aspect van zorg worden besteed.” Johan Atsma recenseert de kennispocket Verstandelijke beperking & sociale netwerken.

Maar je lacht toch nog?

Intiem en rauw. Twee jonge vrouwen geven meer duiding en achtergrond van depressies. Judith de Roos recenseert Maar je lacht toch nog?.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Met ZIN aan ’t werk bij Reinier!.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: Neurodiverse kinderen, ‘Sekspeditie’, een praktische gids voor persoonlijkheidsdiagnostiek, de nieuwe Lieke Marsman, het leven van zenuwarts Anna Terruwe en liefde is een werkwoord.

 


e-magazine 10 februari

Los die cao snel op

GGZ Totaal magazine van 24 februari

Zet de werkvloer niet in de kou. Laat de lente nu maar komen... lees verder

In dit magazine:

Acteur en psychiater maken samen suïcide invoelbaar

Acteur Ed Nouwen en psychiater Bart van den Brink ontwikkelden samen Licht in het duister. In monologen worden de levensverhalen verteld van cliënt Michael, die worstelt met trauma’s, en psychiater Bart. Uiteindelijk komen de verhalen bij elkaar. Michael is veel meer dan een ‘casus’ en Bart is veel meer dat het ‘instituut’ psychiater. Het zijn twee mensen die met elkaar in gesprek gaan.

De laatste dagen van de dorpsgek, geestelijke gezondheidszorg op het platteland

Waar is de dorpsgek gebleven? En waar ligt de grens tussen ‘krankzinnig’ gedrag en ‘anders zijn’? Anne-Goaitske Breteler schreef er een boeiend boek over. Johan Atsma ging met haar in gesprek.

Nieuw in regio Utrecht: Specialistische GGZ Behandelingen bij Senz

(advertentie)

Iets wonderbaarlijks

Een gedicht van Zwaantje Storm.

Bieke - RUMENS

Muziekrecensie: Zangeres en songwriter Bieke Jongejan (1995) uit Grave is ervaringsdeskundige, ze was verpleegkundig groepstherapeut in de s-ggz en nu ‘activiste’ bij Stichting Recht Op GGZ. Onlangs bracht Bieke haar debuut-EP RUMENS uit. 

KOPP/KOV-kinderen

(advertentie)

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Proud2bOud van GGNet.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: Waanzin en sneeuw, hoogbegaafden in conflict, jongeren en schulden, verhalen uit de psychiatrische ambulance, verlangzamen en het laatste postume werk van Brenda Froyen.

 


e-magazine 10 februari

Geen data maar verhalen

GGZ Totaal magazine van 10 februari

Een rigoureus andere ggz. Hoe zet je dat op de factuur? ... lees verder

In dit magazine:

‘Psychiatrie is geen lineaire wetenschap, het gaat om verhalen vertellen’

Zoals het nu in de ggz gaat is als het toneelstuk Wachten op Godot van Samuel Beckett, zegt psychiater Jim van Os. “Iedereen wacht maar, en er gebeurt helemaal niks.” Dat moet anders. Het is zijn missie om het systeem helemaal om te gooien.

Hoe krijg je de cliëntenraad levendig, kritisch en actief?

“Je wilt wel voor een cliënt denken, maar je kan dat niet”, zegt een bestuurder van een middelgrote ggz-instelling. Dat toont het belang van een actieve en goed functionerende cliëntenraad, die gevraagd én ongevraagd advies geeft. Maar het instellen en draaiende houden van een cliëntenraad (CR) blijkt geen sinecure. 

Slaapproblemen: praktische kennis voor professionals

(advertentie)

Pinguïns & compagnie

Een gedicht van Bert Klopman, met illustratie van Kees de Boer.

Schaamte

Door openheid uit knellende patronen komen... Judith de Roos recenseert Schaamte van schrijfster Teus Lebbing.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: podcastserie Ontdek Je Heilige Graal.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: ACT-technieken en -oefeningen, bouwen aan volksgezondheid, een relaas over zwaarmoedigheid, beter communiceren met je partner, euthanasie bij jongeren ja of nee? en het ‘binnenwereldbos’.

 


e-magazine 27 januari 2025

Brand!

GGZ Totaal magazine van 27 januari

Er was brand in Eindhoven, Hollywood en in de ggz... lees verder

In dit magazine:

Paniek gesust? Ggz-aanbieders kunnen weer declareren

Per 1 januari konden ggz-aanbieders geen zorg meer declareren. Van de Autoriteit Persoonsgegevens mochten zij geen DSM-hoofdgroep codes en gb ggz-profielen meer op hun facturen zetten. En zonder die gegevens betalen de zorgverzekeraars niet uit. De paniek was groot, met name bij zelfstandigen en kleine praktijken.

David Lynch maakte psychische aandoeningen invoelbaar

Depressie, OCD, dissociatie, PTSS, meervoudige persoonlijkheidsstoornissen, paranoia, angststoornissen of schizofrenie... zo ongeveer de halve DSM5 kreeg een prominente rol in het oeuvre van de onlangs overleden David Lynch. 

Jim Morrison

Een gedicht van Bert Klopman.

Is dit autisme?

Het vraagteken in de titel is behoorlijk relevant! Johan Atsma recenseert Is dit autisme? van Donna Henderson, Sarah Wayland, Jamell White.

Psychose zonder waarheden

Leendert Douma recenseert de film Mr. K. van Tallulah Schwab.  

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: GGZ en Intimiteit.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.

 


e-magazine 13 januari

Declaratiepaniek

GGZ Totaal magazine van 13 januari

De telefoon bij GGZ Totaal staat roodgloeiend. Vaak worden we gebeld door cliënten of naasten die in paniek zijn, maar ditmaal zijn het psychologen en psychiaters... lees verder

In dit magazine:

'Behandel ouder en kind in breed perspectief’

Kinderen van ouders met een psychische stoornis hebben een groter risico om zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. Daarom pleit klinisch psycholoog en psychotherapeut Hanna Stolper voor gezinsgericht behandelen. Het levert voordelen op binnen zowel de jeugd-ggz als de volwassenen-ggz.

Team van deelpersonen leert omgaan met kanker

Hoe is het als je DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis) hebt ontwikkeld en ook in het ziekenhuis wordt behandeld voor kanker? Roos Steen moet daarmee dealen. Het kan ook voordelen hebben, zegt ze. Door de kanker leren haar persoonlijkheden beter samenwerken. Johan Atsma ging met haar in gesprek.

Energieke dagvoorzitter, expertise psyche en gezondheid

(advertentie)

Aan de rand

Een gedicht van Bert Klopman.

Mijn eerste euthanasie

Achttien verhalen over euthanasie, wat letterlijk (uit het Oudgrieks) ‘goede dood, zachte dood’ betekent, van veertien huisartsen en vier medisch specialisten. Judith de Roos recenseert Mijn eerste euthanasie, verhalen van artsen door Wendy Tollenaar.

Jeugdrecht – minderjarigen in de zorg

(advertentie)

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: PsychoseNet.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze week: Casusboek ACT, omgaan met tegenslagen in het leven, FBT-behandelingen bij jongeren met anorexia, Ik stop met klagen!, traumasensitief opvoeden en begeleiden en gedichten van Vincent Oostrijck.

 


e-magazine 16 december

Denken en doen

GGZ Totaal magazine van 16 december

Wat hebben we dit jaar eigenlijk gedaan? En wat moeten we gaan doen? ... lees verder

In dit magazine:

Patronen doorbreken in de ggz

Binnen de ggz is veel bereikt en veel kennis ontwikkeld, maar de aanpak moet beter. Daarom pleit David van den Berg, bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit, voor een fundamentele verandering.

Privacywet en de ‘dichtbijen’

In 2025 gaat GGZ Totaal onderzoek doen naar hoe instellingen omgaan met privacywet en contact tussen cliënten en naasten. De aanleiding daarvoor is dat er verschillende schrijnende berichten hierover binnenkomen. Zoals dit verhaal.

Winter

Een gedicht van Bert Klopman.

Dopamine, verlangen en verslaving; werken aan herstel

“Verslaving is misschien niet helemaal gelijk te stellen aan een hersenziekte, maar het is een stoornis die wel belangrijke veranderingen veroorzaakt in de hersenen, wat je gedag gaat bepalen.” Johan Atsma recenseert het boek van Paul van Deun.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: RINO LUISTERT, met Erica Aldenkamp, gz-psycholoog en EMDR-therapeut in een praktijk voor mensen met een laag IQ.

De bibliotheek

Relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met dit keer: autonomie van het kind, Joris van Casteren leest dagboeken, straatarts Michelle van Tongerloo, auti-communicatie, sociale netwerken en verstandelijke beperking, Rick de Leeuw over Te Gek?.  

 


e-magazine 2 december

Twee hoofdbrekers voor de ggz

GGZ Totaal magazine van 2 december 2024

Onduidelijke ontwikkelingen gaan hoe-dan-ook gevolgen hebben... lees verder

In dit magazine:

Behandelhuis voor jongvolwassenen met ernstige suïcidaliteit kiest voor unieke aanpak

Het lijkt een gewoon rijtjeshuis in Schagen, maar in het Behandelhuis van GGZ Noord-Holland-Noord is plaats voor de allerkwetsbaarste jongvolwassenen: cliënten met ernstige suïcidaliteit die nergens anders meer terecht kunnen. Door een uniek autonomie bevorderend beleid leren zij op eigen benen staan. Ze krijgen weer een toekomst! De methode is eigenlijk heel simpel maar het vraagt durf en doorzettingsvermogen om niet van dat beleid af te drijven, stelt kinder- en jeugdpsychiater Jonas Stroink.

Betere toegang tot beschermd wonen is broodnodig

Is er een mismatch tussen vraag naar en aanbod in beschermd wonen? Meerdere recente onderzoeken laten dat zien en de gevolgen zijn soms schrijnend. De wachtlijsten kunnen oplopen tot meer dan twee jaar. Mensen weten niet tot welke instanties ze zich moeten richten. Het aanbod in de regio moet flexibeler. En gemeenten, regio’s maar vooral aanbieders klagen over een wirwar aan regels.

Radeloos

Een gedicht van Gisele Vranckx

Er is nog zoveel te winnen

“Haar ondertitel ‘een boek vol hoop’ kan ik volledig onderschrijven.” Judith de Roos recenseert Er is nog zoveel te winnen van Annechien Scholte van der Veen.

De podcasts

In de podcastserie Forensisch spreekuur praten specialisten van De forensische Zorgspecialisten, Van der Hoevenkliniek en de Waag over forensische onderwerpen. Ze proberen te kijken vanuit nieuwe invalshoeken met deskundige sprekers.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met dit keer: ADHD, autisme en neurodivergentie, zelfvertrouwen en veerkracht bij jongeren,  emoties van kinderen, bewegingsstoornissen in de psychiatrie en Griet Op de Beeck over vrij en voluit leven.

 


e-magazine 18 november

Find a cure

GGZ Totaal magazine van 18 november 2024

Als we een cure moeten vinden tegen sickness of tegen wat dan ook, dan moeten we met een open blik beginnen... lees verder

In dit magazine:

Wanneer is ECT effectief?

Een van de behandelmethoden bij ernstige depressie is elektroconvulsietherapie (ECT). Dan wordt er een kleine stroomstootje in de hersenen gegeven. De behandeling werd vroeger  ook wel elektroshocktherapie genoemd. Dat klinkt gevaarlijk, maar is het niet. ECT blijkt een veilige behandeling. Maar wanneer is het effectief? Een nieuw voorspelmodel helpt antwoord te geven.

Poortwachter met doorzettingsvermogen moet armoe te lijf gaan

De impact van armoede op mentale gezondheid is immens. Uit onderzoek blijkt dat langdurige financiële stress kan leiden tot slaapproblemen, depressie, angst, eetstoornissen, burn-out en zelfs PTSS. ‘Armoedeprofessor’ Tim ’S Jongers draagt een oplossing aan. Hij noemt het De Bijzondere Overheid. Daar krijgt ook de ggz mee te maken. 

De Tinker

Een gedicht van Bert Klopman (met illustratie van Hester van de Grift).

Energieke dagvoorzitter, expertise psyche en gezondheid

(advertentie)

Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen

Johan Atsma recenseert Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen van Jim van Os en Simona Karbouniaris.

Depressie door de ogen van een 18e eeuwse jonge vrouw

Filmrecensie van Des Teufels Bad.

Vroegtijdig signalering en behandeling van eetstoornissen

(advertentie)

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Cruijffiaans denken in de zorg, onderwijs en bestuur en Centrum Seksueel Geweld.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: emotieregulatie bij kinderen en adolescenten, de mentale schijf van vijf, ARFID bij kinderen, jongeren en volwassenen, Ouders Komen Van Mars en de vijf pijlers van mentale gezondheid.

 


e-magazine 4 november

Verwarrende natuur

GGZ Totaal van 4 november 2024

Welkom in dit herfstmagazine van GGZ Totaal. Ik geloof heilig in de groene ggz, ook als middel voor preventie. Mijn hond Bowie doet dat ook. Maar de natuur is niet altijd weldadig... lees verder

In dit magazine:

Wat is de beste behandeling voor ‘binge eating disorder’?

Er is veel aandacht voor anorexia en bulimia, maar de grootste groep mensen met eetstoornissen blijft relatief ongezien. Dat zijn mensen met eetbuistoornis, ook wel ‘binge eating disorder’ of BED genoemd. Mirjam Lammers deed onderzoek naar de beste behandelvorm voor eetbuistoornis.

“Ik doorbreek taboes”: Instagrampersoonlijkheid zet borderline in de spotlights

Marleen Klinkert laat in haar Instagram account Mijn leven met borderline zichzelf zien, het is een vorm van wat in de therapeutenwereld ook wel ‘adequate zelfonthulling’ wordt genoemd. Johan Atsma spreekt haar over haar motivaties en geschiedenis.

Niet elke jongere hoeft in therapie

Alle aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren is terecht. Maar pas op voor de ‘prevalentie-inflatie hypothese’. Niet elke jongere hoeft te worden doorverwezen naar de ggz.

Suïcide en suicidepreventie

(advertentie)

De goudvis

Een gedicht van Bert Klopman

Moederhonger, het verlangen van volwassen dochters naar onvoorwaardelijke liefde

Lees dit boek als dochter en níet als moeder! Judith de Roos recenseert Moederhonger van Kelly McDaniel.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: GGZ Ecademy.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer Handboek Psychodynamische Diagnostiek, journalist Bas Haan over zorgbeleid voor complex psychiatrisch patiënten, David Steenmeijer over gesloten zorg, ‘vingerafdruk van verdriet’ over rouwen, de laatste dagen van de dorpsgek en Het Grote Autismeboek.

 


e-magazine 23 oktober

Dancing on the ceiling

GGZ Totaal van 21 oktober 2024

Zijn die zorgplafonds nou nodig? ... lees verder

In dit magazine:

De Liemers loopt voorop in ontwikkeling mentaal gezondheidsnetwerk

Voortvloeiend uit het IZA wordt overal in Nederland gewerkt aan mentale gezondheidsnetwerken. Maar nergens zijn ze zover als in de vijf gemeenten van de Liemers.

Exposurebehandeling bij OCD: theorie is helder, praktijk blijkt complex

Uit de literatuur blijkt dat exposuretherapie in theorie eenvoudig is. Maar de inzet in de praktijk is complex. Ondanks evidentie wordt exposure nog weinig toegepast in behandeling van OCD. Te vaak wordt gekozen voor andere behandelvormen. Dit terwijl het aan aandacht voor exposure niet ontbreekt. 

Energieke dagvoorzitter, expertise psyche en gezondheid

(advertentie)

Leven

Een gedicht van Gisele Vranckx.

LVB in de GGZ

(advertentie)

De Burn-out Reset, herstel je ontregelde stresssysteem

Als je je in een burn-out situatie bevindt dan lijkt me het van A tot Z lezen van dit boek een opgave, je zult het dan vooral als werkboek gebruiken. Johan Atsma recenseert De Burn-out Reset, herstel je ontregelde stresssysteem.

Chaostheorie gestold op celluloid

De nieuwste Joker-film is een gevangenisfilm, rechtbankdrama en musical in één. Maar is het ook een psychologische karakterstudie zoals die eerste? Zeker, maar dan van meerdere patiënten. Je moet wel door alle chaos heen kunnen kijken.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz.
Deze week: Help! Ik zoek een psycholoog. En een nieuwtje: De LINDA-podcast.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met onder andere: Jim van Os over neurodiversiteit, Roos Moggré over mannen met mentale tegenwind, Hé is dit ook ADHD, afrekenen met burn-out en depressie, samen beter door groepstherapie en unieke post-mortemportretten.

 


e-magazine 7 oktober

Put your money where your mouth is

GGZ Totaal van 7 oktober 2024

Tegen bestuurders, politici en zelfs influencers hebben wij het op deze plek al vaker gezegd: Put your money where your mouth is. Dit keer is de stevige boodschap gericht aan Rosanne Hertzberger, Tweede Kamerlid voor NSC... lees verder

In dit magazine:

Bij hoogleraar Anika Bexkens gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand

De kennis over behandelingen vernieuwt zich continu. Maar hoe pas je die toe in de dagelijkse praktijk? De kersverse hoogleraar Anika Bexkens pleit voor integratie van wetenschappelijke evidentie, klinische expertise en het perspectief van de cliënt. Ervaringsdeskundigheid speelt daarin een belangrijke rol.

Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties: Uit het narcistische doolhof

Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld.

Vertrouwen is de crux bij afronden van behandeling

De focus ligt er vaak niet op, maar niks is zo belangrijk als het goed afronden van een behandelrelatie. Dat geldt zowel voor de cliënt als voor de professional. Daarom moet je er in de hele behandelrelatie duidelijk over communiceren en goede afspraken maken. 

Ik vraag dit voor een vriend(in): 123 vragen over seksueel misbruik

(advertentie)

Krimppappa

Een gedicht van Bert Klopman.

Artificial intelligence in de GGz – de stand van zaken anno nu

(advertentie)

Een tijd tussen al mijn tijden, perikelen in de psychiatrie

“Pas als een maatschappij leert luisteren, zullen slachtoffers durven spreken. Pas dan zullen ze ook gehoord worden.” Johan Atsma recenseert Een tijd tussen al mijn tijden van Veerle Janssens.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: De Podcast Psycholoog en Kunst in het ziekenhuis.

Jubileumcongres Youz Leo Kannerhuis

(advertentie)

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met onder andere Miranda - Een reis op weg naar vrijheid, Bij de psycholoog, Goed voor de geest, De Bacterie en het brein en De MAARzegger in hersenland.

 


It�s my life!!!

It's my life!!!

GGZ Totaal van 23 september 2024

Jon Bon Jovi is een voorbeeld voor de ggz. Waarom? ... lees verder

In dit magazine:

Is behandeling bipolariteit zonder langdurige medicatie mogelijk?

Onderzoek leidt tot andere inzichten in langdurig medicatiegebruik bij polariteit en het afbouwen daarvan, zo vertellen Eline Regeer (Altrecht) en Annemiek Dols (UMC Utrecht).

Verhalenwedstrijd ‘ik en de ggz’: het oordeel van de jury

In het vorige magazine van GGZ Totaal hebben wij de shortlist gepubliceerd van de verhalenwedstijd ‘ik en de ggz’. Nu is het tijd om de winnaars bekend te maken.

Webinar-serie met Deb Dana: het autonome zenuwstelsel in de therapeutische praktijk

(advertentie)

De engel op slippers

Naar aanleiding van zijn boek De engel op slippers spreekt Johan Atsma met auteur Gé Sluijs over leven en dood, gedenkstukken, wedergeboorte, vriendschap, spiritualiteit en toeval.

Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties: Omdat ik het fijn had, werd ik gestraft!

Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld door Stichting Het Verdwenen Zelf.

Congres ‘Persoonlijkheidsproblematiek’ op 21 november

(advertentie)

Innerlijke rust

Een gedicht van Gisele Vranckx.

Charlie, een boek over aanraken en aanzitten

Judith de Roos recenseert Charlie, een boek over aanraken en aanzitten van zedenrechercheur Pieter Melsen en directeur van het centrum voor seksueel geweld Iva Bicanic.

One size does not fit all

(advertentie)

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Helemaal Mentaal.

Zorgverzekeringslijn

(advertentie)

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Over klachten na druggebruik, verlieskunst, vertrouwensrelatie met je behandelaar, een filosofische blik op trauma, resourcegroepen voor jongeren en gewoon alles over psychische aandoeningen.

 


 

Goed verhaal!

GGZ Totaal van 9 september 2024 | uitslag verhalenwedstrijd 'ik en de ggz'

Jullie schreven over 'ik en de ggz'. Wat zijn de beste verhalen?... lees verder

 

Deze verhalen kwamen op de shortlist:

Eveline van Eekelen – Volle maan

Florrie van der Kamp – Nou gewoon

Jacqueline Philippo – Vrijheid voor herstel

Johanna - Gevolgen privacy psychiatrische patiënt

Meike – Navelstreng

Nadia Thiel – Geen gehoor

Renzo Verwer – Ik en de mentale gezondheidszorg

Rogier Hoenders – De vijf geboden

Suzanne Peek – Mijn licht aan de horizon

 


 

Geen komkommertijd, maar Belangrijk Debat en Groot Nieuws

Geen komkommertijd, maar Belangrijk Debat en Groot Nieuws

GGZ Totaal van 26 augustus 2024

Hebben jullie een goede vakantie gehad? Fijn. Ondertussen hebben jullie best veel gemist... lees verder

 

In dit magazine:

Omslag in denken rondom psychedelica wordt concreet

Tot voor kort was het taboe om psychedelische middelen als ketamine, lsd, xtc of psilocybine in te zetten in de behandeling van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Maar mede door de inzet van ZonMw kwam er een omslag.

In 2024 bestaat het Leo Kannerhuis 50 jaar!

(advertentie)

Maak van expositie psychiatrie in Tweede Wereldoorlog geen dooddoener

In tijden van crisis worden de meest kwetsbaren het hardst geraakt. Daarvoor mogen we nooit de ogen sluiten. Dus de geschiedenis van de ggz in de Tweede Wereldoorlog verdient veel meer aandacht dan af en toe een publicatie of expositie.

Congres ‘Psychoses’ op 17 oktober

(advertentie)

Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties: Mijn narcistische stiefvader bepaalde alles

Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld door Stichting Het Verdwenen Zelf.

Veerkracht

Een gedicht van Gisele Vranckx.

Sam en het niet-leuke geheim

Judith de Roos recenseert het kinderboek van zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaesssen.

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Rino Groep Podcast.

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze week onder andere: Instagramgedichten, piekeren en suïcidale schrikbeelden, efficiënt werken en stressvrij leven in een wereld vol afleiding, loskomen van emotioneel onvolwassen mensen, datahonger in de ggz en BREINDROP over mentaal vastlopen.

 


Ggz getagd: zijn jullie gek geworden?

Ggz getagd: zijn jullie gek geworden?

GGZ Totaal van 8 juli 2024

De afgelopen week werd GGZ Totaal opvallend vaak getagged op Xwitter. Telkens ging het over de regeringsverklaring en het chaotische debat in de Tweede Kamer. Het parlementaire dieptepunt werd in de Kamer zelf betiteld als ‘kleuterklas’, op social media had men het over ‘gekkenhuis’ en ‘gesloten inrichting’ (en erger). Vandaar die tags...Lees verder

 

In dit magazine:

AI in de ggz: Wilde Westen of Brave New World?

Kunstmatige intelligentie heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel in mogelijkheden en toepassingen als in acceptatie en gebruik. Maar in alle enthousiasme is er nog weinig aandacht voor de risico’s van AI voor de fundamentele rechten van patiënten. De Europese AI Verordening gaat daar verandering in brengen, zo vertelt advocaat gezondheidsrecht Roland Bertens.

Blijk ik het gekkie te zijn

Johan Atsma spreekt met auteur Flora Willemsen over hypomaan gedrag, alcohol, depressie, de diagnose bipolariteit en gevoeligheid voor psychosen.

Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties

Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld door Stichting Het Verdwenen Zelf.

’Ik en de ggz’: schrijf jouw verhaal!

Doe mee aan onze jaarlijkse schrijfwedstrijd. Ben jij psycholoog, ervaringsdeskundige, SPV, psychiater, familie van, GGZ-agoog, (ex-)cliënt, psychotherapeut? Of heb je op een andere manier te maken met de ggz? Het magazine van 9 september gaan wij vullen met jullie bijdragen. 

Vergane glorie

Een gedicht van Bert Klopman.

De grote farmacie en de grote anarchie

Een blog van Sanne Vos.

Ploegendienst – DSM-5

Leendert Douma recenseert het album DSM-5 van de Amsterdamse band Ploegendienst.

De Podcasts

Judith de Roos over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: drie vakantietips.

 



Afscheid

Het magazine van 24 juni 2024

 

Aan alles komt een eind. Ook aan mijn hoofdredacteurschap van GGZ Totaal. Na tien jaar zorg te hebben gedragen voor eerst één en later twee online magazines per maand, is het welletjes. Ik ga wat anders doen. Afgelopen maanden is er hard gewerkt... Lees verder...

In dit magazine:

De Zorgvraagtypering: best haalbare of no-go?
De Zorgvraagtypering – onderdeel van het Zorgprestatiemodel – ligt onder vuur. Punt van kritiek is dat het niet geschikt is voor het doel waarvoor het ingezet wordt: een inschatting maken van de zorg die iemand nodig heeft. En er zijn zorgen over de privacy. Lees verder...


’Ik en de ggz’: schrijf jouw verhaal!
Doe mee aan onze jaarlijkse schrijfwedstrijd. Ben jij psycholoog, ervaringsdeskundige, SPV, psychiater, familie van, GGZ-agoog, (ex-)cliënt, politieagent, psychotherapeut? Of heb je op een andere manier te maken met de ggz? Het magazine van 9 september gaan wij vullen met bijdragen van jullie lezers van GGZ Totaal. Lees de spelregels hier.
 

Traumasporen: Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.
(advertentie)


Mag een chatbot cliënten behandelen?
Kan een chatbot de rol van behandelaar in de ggz aannemen? Die vraag heeft veel ethische implicaties, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Mehrdad Rahsepar Meadi. De zorgprofessionals zijn het er dan ook niet over eens. Tijdens het congres AI in de GGZ,... Lees verder...


Verdiepende cursus voor de behandelaar in de ggz.
(advertentie)


‘Bewustzijn is niet alleen een mentale activiteit’
Kees Blase heeft, geïnspireerd door het Amerikaanse Institute of HeartMath, de methodiek van HartRitmeVariabiliteit (HRV) biofeedback naar Nederland gebracht. Wat is dat en hoe werkt het? Lees verder...

In 2024 bestaat het Leo Kannerhuis 50 jaar!
(advertentie)

De nacht
Een gedicht van Gisele Vranckx.

Goede moed, pleidooi voor een minder bang bestaan
Johan Atsma recenseert Goede moed, pleidooi voor een minder bang bestaan van tv-maker Tim Hofman.

De Podcasts
Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Het trauma tussen ons.

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.

 



Hoe zit het met de innovatiekracht van de ggz?

Het magazine van 10 juni 2024
 

De ggz heeft altijd een beetje stoffig, oubollig imago. Is dat terecht? Als je kijkt naar de veranderplannen die worden aangejaagd door het Integraal Zorgakkoord (IZA), dan denk ik wel. We zitten precies middenin de periode om die in te dienen, dus is er tijd voor een ‘mid-term review’. Er is een grote zak geld te vergeven. Maar zelfs de zorgverzekeraars... Lees verder...


In dit magazine:

Kunst maakt gezond

Steeds meer onderzoek wijst uit: kunst en cultuur zijn goed voor de (mentale) gezondheid. Overal zijn initiatieven om kunst met zorg en welzijn te verbinden. Duizend bloemen bloeien. Tegelijk klinkt de roep om... Lees verder...


Tweede Kamer wil einde aan dataverzameling via HONOS+

Een meerderheid in de politiek wil dat de NZa stopt met het verzamelen van gepseudonimiseerde patiëntengegevens in de ggz via HONOS+ lijsten. De Tweede Kamer heeft daarover vorige week,,, Lees verder...


‘Keer alles eens om’

Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen, leefregels van een eigenzinnige psycholoog. Het is de ietwat provocerende titel van een handzaam boek dat Niels den Daas schreef. Hij laat een lichtvoetig en humorvol tegengeluid horen, te midden... Lees verder...

 

’Ik en de ggz’: schrijf jouw verhaal!

Doe mee aan onze jaarlijkse schrijfwedstrijd. Ben jij psycholoog, ervaringsdeskundige, SPV, psychiater, familie van, GGZ-agoog, (ex-)cliënt, politieagent, psychotherapeut? Of heb je op een andere manier te maken met de ggz? Het magazine van 9 september gaan wij vullen met bijdragen van jullie lezers van GGZ Totaal. Lees de spelregels hier.

 

Concerto

Een gedicht van Bert Klopman.


De dag dat alles anders werd

Judith de Roos recenseert De dag dat alles anders werd van Carine Kappeyne van de Coppello.

 

De Podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Boeiend, podcast van de politie.


De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.
 



Verhalen maken impact

Het magazine van 27 mei

Hoofdlijnenakkoord? Een hoofdpijnenakkoord zullen ze bedoelen.

Het hoofdlijnen-hosanna dat rondgaat in sommige kringen - over de plannen van de vier formerende partijen - lijkt waar het de ggz betreft te vroeg gejuicht. In het hele akkoord komt de term ‘ggz’ maar één keer voor: als het gaat om verwarde personen waar...
lees verder...

 

Veel beloven en weinig geven…

Willem Gotink neemt het hoofdlijnenakkoord plus de reacties daarop onder de loep.
Lees verder...

We moeten het hebben over ADHD

Kinder- en Jeugdpsycholoog Bert Vendrik stelt zich de vraag of hij en zijn en collega’s op de goede weg zijn met diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met concentratieproblemen en hyperactiviteit. Lees verder

’Ik en de ggz’: schrijf jouw verhaal!

Lees de oproep en doe mee.

Opgewekt

Een gedicht van Gisele Vranckx.

Jong en depressief

Cursus aanpak, behandeling en terugvalpreventie (advertentie).


De Podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: De eerste 5 minuten.

Vanzelfsprekend

Johan Atsma recenseert Vanzelfsprekend, hulpverlening in vertrouwen. Een antwoord op een overbelast zorgsysteem.

Mag ik bij jou?

Judith de Roos recenseert Mag ik bij jou? Omgaan met trauma.

De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz:

 



Douze points voor verpleegkundigen in de ggz

Het magazine van 13 mei

 

Gisteren was het de Internationale Dag van de Verpleging. Die dag ging geruisloos aan mij voorbij en volgens mij ook aan veel andere Nederlanders. Iedereen had het te druk met de diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Dat is jammer, want hoe erg ook. Er zijn belangrijker dingen op deze wereld. Lees verder...

 

In dit magazine

Hoe ontwikkel je mental health apps die wél werken?

Veel mental health apps worden nauwelijks gebruikt. Dat komt doordat ze niet inclusief zijn ontwikkeld. Caroline Figueroa van TU Delft onderzoekt hoe apps in co-creatie beter inspelen op de vragen van de doelgroep, jongeren bijvoorbeeld. Lees verder...

Koers in cruciale ggz: zorgvraag wordt leidend?

Deel 3 in de serie van Nic Vos de Wael over de stand van zaken in de cruciale zorg. Vandaag het perspectief van de Nederlandse ggz. Lees verder...

Hoe schadelijk zijn sociale media voor ons mentale welzijn?

Er is genoeg reden om bij elk kennismakingsgesprek in de ggz of de jeugdzorg uitgebreid naar het gebruik van sociale media te vragen. Willem Gotink zet een aantal recente onderzoeksresultaten op een rij. Lees verder...

Meer bekendheid voor ‘ongrijpbare fenomeen’ DIS

Johan Atsma spreekt Hanneke Raidt, auteur van het boek Gebroken spiegelbeeld, een visuele reis langs mijn leven met DIS.

De verwarmingsketel

Een beklemmend gedicht van Bert Klopman.

De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz, met deze week Hoe zware dagen dragen, Handboek culturele psychiatrie en psychotherapie, Mensenkennis: inleiding tot de karakterkunde, Blijk ik het gekkie te zijn en Tim: de officiële biografie van Avicii.
 



Mediteren, airfryen en oefenen

Het magazine van 29 april

Vanochtend moest ik lachen. En toen nadenken. De Friese zanger/rapper/hakker Joost Klein is afgereisd naar Malmö om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Op Schiphol stond hij het journaille nog een keer te woord. “Hoe heb je je voorbereid?”, vroeg de jonge vrouw die hem de microfoon zo ongeveer in de neus drukte. Joost Klein aarzelde een fractie van een seconde. Toen kwam ...

Lees verder...

In dit magazine

Cruciale ggz: cliënten willen vooral gevarieerder aanbod

Serie over cruciale ggz - deel 2, door Nic Vos de Wael. Vandaag komt het perspectief van de cliënt aan bod via interviews met Anne van Winkelhof en Jesse Twilhaar van Caleidoscoop, belangenvereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis. Lees verder...


’Je moet een keuze maken: óf online, óf face-to-face. Niet allebei tegelijkertijd’

Het laatste deel van Willem Gotink’s serie over e-health. Ditmaal kijkt hij vanuit een heel andere hoek naar e-health dan de min of meer geprotocolleerde mogelijkheden die in de vorige afleveringen werden beschreven en komt uit bij Mindful Analysis, de schrijfmethodiek die Mirjam Windrich ontwikkelde. Lees verder...

 

Angst- en stressgevoelens door corona blijven ook na pandemie

Opvallende conclusies in het onderzoek Nederland na de pandemie: Vanaf 2021 daalden de angst- en stressgevoelens weer geleidelijk in Nederland. Maar niet op individueel niveau. Daar is sprake van continuïteit: personen met sterke angst- en stressgevoelens bij het uitbreken van de pandemie hebben die nog steeds bovengemiddeld. Lees verder...

 

De oude wilg
Een gedicht van Bert Klopman.

Boekrecensie: Filosoferen in de tbs
Geen poging tot verklaren, wel een poging tot duiding binnen filosofisch perspectief: Johan Atsma recenseert Filosoferen in de tbs, het gesprek tussen een geestelijk verzorger en een tbs’er van Okke Wisse.

De Podcasts
Judith de Roos tipt goede, interessante en soms schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week een pareltje: Cadeautje verpakt in prikkeldraad.

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.
 



'Duurt te lang, ik wacht nu al een tijdje’

Het magazine van 5 april 2024

De afgelopen week spookte er een liedje door mijn hoofd: de oorwurm van Glen Faria die een gigantische hit werd in de uitvoering van Davina Michelle. Alleen de tekst in mijn hoofd was net een beetje anders. Lees verder...

In dit magazine

Van oogcontact naar steun voor ouders bij depressie

Hoe kan het gezin een steunpunt zijn voor adolescenten met depressie of dysthymie? Verbinding en empathie zijn dan essentieel en oogcontact speelt daarin een grote rol, zo blijkt uit de studie I See You. Oogcontact tussen ouder en kind... Lees verder...


Onduidelijkheid over cruciale ggz en sluiting specialistische NAH-afdeling

In het Integraal Zorgakkoord zijn afspraken gemaakt om cruciaal aanbod in de ggz beschikbaar en toegankelijk te houden. Toch is er nog veel onzekerheid wat nu precies cruciale ggz is en hoe aanbod, dat door sommigen als onmisbaar... Lees verder...

Snoeperd
Een gedicht van Gisele Vranckx.

Donutpsychiatrie

Een recensie van Johan Atsma: “Een boek waarin een route wordt gewezen naar een eerlijke en duurzame zorg voor kinderen is dan van harte welkom ...

In 2024 bestaat het Leo Kannerhuis 50 jaar!
Jubileumcongres op donderdag 21 november in Arnhem (adv.)

De Podcasts

Judith de Roos recenseert de serie over innovatie en vernieuwing in de ggz door GGz Centraal, in deze aflevering staat de slaaprobot dodow centraal.

De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz, met onder andere schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen, onveilige hechting en het helen daarvan, psychische stoornissen bij (aanstaande) ouders en ouder-kindrelaties, Freud, Wenen en de ontdekking van de moderne geest, ME/CVS en diagnostiek bij kinderen en jeugdigen in praktijk en opleiding.

 



Eens een gek, altijd een gek?

Het magazine van 25 maart 2024

Geen taboes op emoties, gevoel, verbinding of zingeving!
In haar boek Getuigenis van een gek, ontdekkingsreis door lichaam en geest beschrijft schrijfster/zangeres/kunstenares Muriel haar lange reis door de psychiatrie, maar ook de nieuwe start in haar leven en hoe ze daarna zelfstandig verder ging met helen. Johan Atsma zocht Muriel op ... Lees verder...

 

In dit magazine:

‘Contact is een essentieel ingrediënt voor herstel na depressie’
Een nieuwe methode richt zich op het terugvinden van balans in het leven als een depressiebehandeling is afgesloten. De uitkomsten van een pilotstudie waren veelbelovend. Een grootschalig wetenschappelijk effectonderzoek naar de zogenaamde STAIRS-training is nu gaande. Lees verder...

In stilte
GGZ Totaal’s huisdichter Bert Klopman moest bij het nieuws over de misstanden op de ZIKOS-afdelingen meteen denken aan de OG Heldringstichting in Zetten, de voorloper van Pactum. Lees verder

’We houden van innoveren, maar het doel blijft onduidelijk’
Een serie van Willem Gotink over de do’s en don’ts van e-health in de ggz. In deel vier komen MindDistrict, Therapieland en NewHealth aan bod. Lees verder...

Getuigenis van een gek, ontdekkingsreis door lichaam en geest
Johan Atsma in gesprek met schrijfster en muzikante Muriel.

De podcasts
Judith de Roos schrijft over de Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) podcasts met Iva Bicanic.

De bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.
 



Charlie uit Charlois

De GGZ Totaal van 11 maart 2024

Laagdrempelige steunpunten moeten de ggz gaan redden. Maar: put your money where your mouth is...

Veel te veel vraag en te weinig aanbod, dus lange wachtlijsten, personeelstekort, overwerkte zorgverleners... het hele riedeltje kennen we wel. De druk op de ggz is al jaren veel te groot. De sector houdt zichzelf zo goed en zo kwaad als het kan in stand, maar zit tegen een burn-out aan. Nog even en de motor loopt vast. Hoe kunnen ... Lees verder...

 

In dit magazine:

EMDR bij zelfmoordbeelden helpt kans op poging verkleinen

Het overgrote deel van de patiënten met suïcidale gedachten ervaart terugkerende indringende beelden rondom hun zelfdoding. Jaël van Bentum deed onderzoek naar het verminderen van de frequentie en de intensiteit hiervan. ...Lees verder...


‘Omhoog struikelen in je eigen tempo’

Hoe kan een landelijk netwerk van laagdrempelige steunpunten – zoals zelfregie- en herstelcentra – de druk op de ggz verlichten? Nic Vos de Wael ging kijken in Rotterdam en sprak de landelijke aanjagers. ...Lees verder...

 

Ook bij online-hulpverlening blijft de professional nog nodig

Een serie van Willem Gotink over therapie via internet: deel 3. Aanbieders van e-health hebben gezamenlijk een indrukwekkende hoeveelheid interventiesontwikkeld. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen te traag. ...Lees verder...

 

Tot gauw
Een gedicht van huisdichter Giselle Vranckx.

De Podcasts

Judith de Roos luisterde naar de serie Medicijncast: ditmaal gaan directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en apotheker Anke Lambooij in gesprek met psychiater Christiaan Vinkers over de afbouw van antidepressiva.

Overprikkeling

Op 4 juni organiseert Sympopna, in samenwerking met het Leids Congres Bureau, weer het Nationaal Jaarcongres Overprikkeling. (Adv.)

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.
 



Zit niet bij de pakken neer. Doe iets!

De GGZ Totaal van 26 februari

Hoe gaan we om met rampspoed?
Twee jaar geleden deed Rusland een agressieve aanval op Oekraïne. Sindsdien is het onvoorstelbare werkelijkheid geworden: een brute oorlog op Europees grondgebied. De verschrikkelijke beelden uit Marioepol, Bachmoet en Avdijivka staan op ons netvlies gebrand. Lees verder...


In dit magazine:

Klimaatdepressie? Grijp niet naar de DSM maar kom in actie!

Het klimaat warmt op en dat leidt wereldwijd tot stress. Zodanig grote groepen lijden onder klimaatverandering dat er zelfs sprake is klimaatdepressie. Moeten we dit zien als zelfstandig verschijnsel dat zelfs een plekje moet krijgen in de DSM? Of is alle commotie kouwe drukte? Lees verder...

Zijn we een verslaafd land?

Willem Gotink over trends en ontwikkelingen rond verslaving.

Drie gedichten

Bert Klopman schrijft over parels en zwijnen, de Rolling Stones en James Joyce.

Het hele dorp wist het

Judith de Roos recenseert het boek van Rinke Verkerk. Schokkend en meeslepend, een heel belangrijk boek om de zwijgcultuur en de menselijke neiging om weg te kijken bij kindermisbruik te doorbreken.

BuurtzorgT: Thuis in de psychiatrie

Johan Atsma recenseert het boek van Nico Moleman e.a. De ambities van BuurtzorgT mogen er wezen en de visie en de uitwerking daarvan verdient zeker navolging. Alleen daarom al is het lezen van dit boek zeker de moeite waard.

De Podcasts

Tips voor interessante podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: de podcastserie Traumastapeling van studio Noodzaak. Hierin onderzoekt Julia von Graevenitz hoe we tot een wat traumasensitievere samenleving kunnen komen.

De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.
 



Wen d'r maar aan? Zeker niet!

De GGZ Totaal van 12 februari 2024

Is zangeres Anouk een ordinaire TERF? Blijkbaar, en dat is schadelijk. Haar post op Threads heeft dit weekend veel mensen pijn gedaan.

TERF staat voor ‘trans-exclusionary radical feminist’. J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken, is een van de bekendste. TERF’en beschouwen transgender vrouwen niet als volwaardig vrouw en staan zelfs vijandig tegenover hen. Ze stellen bijvoorbeeld...
Lees verder...

 

Meer aandacht nodig voor behoeften van jongeren met suïcidaal gedrag

Leendert Douma interviewt Milou Looijmans, psycholoog bij 113. Behoeften van jongeren met suïcidale gedachten zijn nog grotendeels een blinde vlek en dat is eigenlijk onbegrijpelijk, want voor effectieve interventies is het cruciaal dat ze aansluiten bij wat zij willen. Lees verder...

MIND kritisch op regioplannen voor zorg: ‘achterban komt niet aan bod’

De mentale zorg in Nederland loopt vast en de samenwerking in de 31 zorgregio’s moet daarop een antwoord bieden. Maar MIND is kritisch. De manier waarop het gebeurt roept vragen op – zowel qua uitvoering als qua grondhouding.  Lees verder...

E-health: uitvallers en andere uitdagingen

Willem Gotink schrijft een serie over therapie via internet. Vandaag deel 2: uitval en andere obstakels. Lees verder...

Huis op het plein
Een gedicht van Gisele Vranckx

De Podcasts

Tips voor fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: In Joshua en Splinter in therapie

De waanzin voorbij. Insider perspectieven op psychose en herstel
Judith de Roos recenseert het boek van Peter Tomlinson.

De Bibliotheek
Een overzicht van nieuwe boeken over de ggz.

 



Impasse

De GGZ Totaal van 29 januari 2024

Ken je dat gevoel? Het lijkt alsof je in een impasse zit, maar ondertussen gebeurt er ontzettend veel. Nederland heeft dat gevoel in januari. De rechtse partijen die 
Lees verder...


In dit magazine:

Kamer besluit over cruciale ggz, zelfregie, daklozen en tbs
Een overzicht van de belangrijkste thema’s

De weigering van de PVV om maar iets te doen aan het eigen risico – ondanks hun felheid over het afschaffen daarvan tijdens de verkiezingscampagne – haalde alle krantenkoppen. Maar er gebeurde deze week veel meer tijdens het Tweede Kamerdebat...
Lees verder...

E-health: marginaal verschijnsel of de ggz van de toekomst?
Een serie over therapie via internet: deel 1

In deze nieuwe serie nemen we de mogelijkheden van e-health onder de loep: hoe is het ontstaan, wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de ervaringen. Zijn de verwachtingen van het IZA reëel? In dit eerste deel: de ontstaansgeschiedenis en de globale stand van zaken.
Lees verder...

Door één voordeur naar de ggz
Arkin heeft een oplossing voor de versnipperde loketjes: centrale aanmelding.

Huisartsen en poh-ggz’s moeten bij ggz-instellingen vaak leuren met cliënten, van afdeling naar afdeling. Dat kost veel tijd en dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Arkin in Amsterdam heeft een oplossing voor gevonden voor de versnipperde loketjes: centrale aanmelding. Oftewel: één voordeur.
Lees verder...

Evalueren zet therapeuten hun roze bril af
Evalueren helpt niet alleen de cliënt om meer regie te pakken

Is het belang van evalueren van de behandeling wel voldoende doordrongen binnen de ggz? Naar aanleiding van een online ondersteuning werden alle ins en outs besproken tijdens een webinar van Akwa GGZ. Evalueren helpt niet alleen de cliënt om meer regie te pakken, het zet ook therapeuten hun roze bril af.
Lees verder...

Onze min of meer vaste rubrieken:
We worden er allemaal beter van
Johan Atsma recenseert het boek van Jan Celie, klinisch  psycholoog aan de universiteit van Gent, over de depressiepandemie.

De Podcasts
Judith de Roos geeft tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: De kinderpsycholoog Podcast.

Farmaceut
Niki Stoker over het afbouwen van haar antidepressiva, alcohol en de tijger in haar bed

De Bibliotheek
Een overzicht van nieuwe boeken over de ggz.


Van onze adverteerders

Nieuwe inzichten in persoonlijkheidsdiagnostiek en de MMPI™-3

 



Blue Monday? Helemaal niet zo blauw!

De GGZ Totaal van 15 januari 2024

Is dit nou de allerergste dag van het jaar? Valt wel mee. Wat is Blue Monday nou meer dan die fijne synthesizer-hit uit de jaren tachtig en de recente marketingstunt van een reisbureau om alvast vakanties naar de zon te verkopen? Eigenlijk heeft het fenomeen helemaal niks te maken met onze mentale gezondheid, laat staan ... Lees verder...

In dit magazine:

Popmuziek en mentale gezondheid: van Werther-effect naar Papageno

Mocht je Blue Monday toch heel somber vinden, waarom zou je deze dag dan niet wegspoelen met popmuziek? Dat is een hele verstandige keuze, betoogt Leendert Douma. Want de nieuwste generatie muzikanten analyseert de eigen psyche alsof het de gewoonste zaak ter wereld is. Daar hebben fans alleen maar baat bij. Lees verder...

Hoe bouw je een therapeutische relatie op in een behandelteam?

Mooie plannen voor 2024. Willem Gotink schrijft over de tweede fase van het VOICE-onderzoek. Wat houdt een goede therapeutische relatie nou precies in? Dat roept heel wat vervolgvragen op:  Hoe zorg je ervoor dat er zo’n relatie ontstaat. En hoe houd je deze relatie vervolgens goed? Hoe werkt dat in de huidige GGZ, waar cliënten vaak niet van één behandelaar zorg krijgen, maar van een heel team? Lees verder...

Voornemens voor de ggz in 2024

Wat zijn dit jaar de ambities, doelen en acties van de Nederlandse ggz? Een overzicht uit het jaarplan 2024. Het duizelt van de projecten en activiteiten. Lees verder...

Onze min of meer vaste rubrieken

Geluksmoment
Een gedicht van Gisele Vranckx

De dwangbuis, een geschiedenis van beknelling en bevrijding in de psychiatrie
Johan Atsma recenseert het boek van Koos Neuvel.

De Podcasts: 'Generatie Veerkracht'
Tips van Judith de Roos over Podcasts over de ggz.

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz.


Van onze adverteerders

Jong en depressief: tweedaagse cursus op 21 maart en 4 april

 


Hier vind je de magazines van 2023

Hier vind je de magazines van 2022

Hier vind je de magazines van 2021

Hier vind je de magazines van 2020

Hier vind je de magazines van 2019

Hier vind je de magazines van 2018 en eerder

 



 

Laatste nieuws

‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

Meer

Petitie 'Stop eenzame opsluiting' aangeboden aan Kamer

Meer

Familieopstellingen

Meer

“You’re treating me like an animal!”

Meer

Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

Meer

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Meer

Meer nieuws

Contactgegevens

LET OP: GGZ Totaal is geen instelling voor behandeling of begeleiding. Neem daarvoor contact op met de eigen behandelaar of huisarts.
t: -
info@ggztotaal.nl

Deel deze pagina

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • ‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

  • Petitie 'Stop eenzame opsluiting' aangeboden aan Kamer

  • Familieopstellingen

    van de redactie
  • “You’re treating me like an animal!”

    column van Jorn Albers
  • Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

    Willem Gotink

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio