Hervormingsagenda Jeugd door alle betrokken partijen ondertekend

Vorige week is de Hervormingsagenda Jeugd formeel vastgesteld en ondertekend door alle betrokken partijen. De achterbannen van de cliëntenorganisaties (MIND en Ieder(in)), professionals (Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd), aanbieders (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd: BGZJ),…

jeugd

Mentale gezondheid van jongeren verbetert licht, meer 'sociaal ongemak'

Jongeren (12-25 jaar) hebben in september 2022 minder mentale klachten dan drie maanden ervoor, in juni 2022. Dit blijkt uit het nieuwste, vijfde, kwartaalonderzoek (september 2022) van het Netwerk GOR, die is vergeleken met het vorige, vierde meting in juni 2022. Ze voelen zich iets minder…

jeugd corona

Wat is er met onze jeugd aan de hand?

Een poging tot het ontwikkelen van nieuwe waarden en visie rond opgroeien.
 
‘CBS-statistieken maken pijnlijk duidelijk dat het met veel jongeren niet goed gaat. Tussen 2015 en 2019 schoot het aantal jongeren dat jeugdhulp kreeg omhoog van 363 duizend naar 431 duizend’, aldus…

jeugd jeugd ggz

Unicef-jongeren: neem onze mentale gezondheid serieus

Jongeren hebben het idee dat volwassenen hun problemen over mentale gezondheid niet serieus (genoeg) nemen. Het wordt onderschat en krijgt geen prioriteit. Dat schrijven jongeren in het UNICEF-jongerenadvies 2022, dat afgelopen vrijdag, Jongeren Prinsjesdag, is overhandigd aan Tweede…

jeugd

Gemeenten schorten Hervormingsagenda Jeugd op vanwege aangekondigde bezuinigingen

De extra bezuiniging in het nieuwe regeerakkoord zet de bedoeling en de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd onder druk. Daarom besloot de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) tijdens de ALV van 13 januari tot het per direct opschorten van de vormgeving en…

jeugd financiering

Wat werkt bij het versterken van weerbaarheid van jongeren

Vooral in wijken met veel sociale problematiek en criminaliteit staan jongeren voor pittige uitdagingen. De gevolgen van de coronapandemie hebben dit versterkt. Hoe zorgen we dat jongeren zich staande houden tegen negatieve verleidingen? Hoe kunnen we jongeren helpen om het hoofd te bieden…

jeugd

Preventieakkoord Mentale Gezondheid is belangrijk, maar wel voor een volgend kabinet

Er bestaan al diverse activiteiten op het versterken van het mentaal welbevinden van jongeren en jongvolwassenen te verbeteren, maar een nationaal preventie akkoord voor mentale gezondheid zou daar een goed bijdrage aan leveren. Dat is de strekking van een brief van Staatssecretaris Blokhuis aan…

preventie jeugd

Online training leert kinderen omgaan met angst

Aanmelden voor ‘Leer te durven!’ is gratis mogelijk tot 1 september
 
Heb of ken je kinderen met angstklachten? Onbehandelde angstklachten kunnen leiden tot angststoornissen, depressies en verslaving. Vroege aanpak is dus belangrijk! De Open Universiteit ontwikkelde daarom de…

sociale angst jeugd

Aantal gedwongen afzonderingen in gesloten jeugdhulp neemt af

Er wordt steeds minder gedwongen afgezonderd in de instellingen voor gesloten jeugdhulp, de zogenoemde JeugdzorgPlus. Onderzoekers van de Academische Werkplaats Risicojeugd concluderen in het eindrapport van het project ‘Ik laat je niet alleen’ dat er sprake is van een “stabiele en steeds…

gedwongen zorg jeugd

Kinderen leren angst overwinnen in nieuwe cursus

Voor professionals die werken met kinderen in het onderwijs, de jeugd(gezondheids)zorg, een huisartsenpraktijk of op een preventie-afdeling ggz, biedt het Trimbos-instituut een nieuwe train-de-trainerscursus aan: “Leer te durven!”
’Leer te durven!’ is een programma voor kinderen in de…

jeugd angst

99 kenmerken van het concept 'mentale gezondheid bij jeugd'

Door het gebruik van verschillende termen voor het beschrijven, duiden en definiëren van de mentale gezondheid bij jeugd is het lastig om tot een eenduidig beeld van de mentale gezondheid van jongeren te komen. Als stap richting meer eenduidigheid heeft het Trimbos-instituut samen met het RIVM…

jeugd

Meer dan zestig organisaties verbinden zich aan Deltaplan Jeugd

Meer dan 60 bedrijven, kennisinstellingen, fondsen en maatschappelijke organisaties bieden het kabinet hulp aan bij de opstelling en implementatie van het Deltaplan Jeugd. Deze omvangrijke groep organisaties heeft zich hiertoe verenigd in de Alliantie Deltaplan Jeugd, die tot doel heeft om…

jeugd

Effecten en verslaving partydrugs, GHB en NPS

 
Schrijf je nu in voor de 5e landelijke studiedag Drugs | NPS op 28 mei 2019
 
Het gebruik van partydrugs en andere stimulerende middelen neemt nog steeds toe. Afgelopen jaren zijn in Europees verband maar liefst 241 nieuwe middelen geregistreerd. Terwijl…

verslaving drugs jeugd

Onlinetraining 'Leer te durven' voor kinderen met milde angstklachten of fobieën

Alle kinderen zijn wel eens bang. Maar sommige kinderen zijn veel banger dan andere kinderen uit hun klas. Als je als kind heel vaak heel erg bang bent, kan dit flink lastig zijn! Vaak ben je dan hard bezig om het ding waar je bang voor bent te ontlopen. En vaak doe je veel minder vaak de dingen…

angst jeugd

'Jongeren in instelling missen perspectief en voelen zich onvoldoende gehoord'

Er zijn al lange tijd grote zorgen over het groeiend aantal suïcides onder jongeren in Nederland. Het dieptepunt was in 2017, met 81 suïcides bij jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Ongeveer een kwart van hen ontving jeugdhulp. Zes zaten ten tijde van hun zelfmoord in een gesloten…

jeugd zelfdoding

Kabinet wil met actieprogramma Kansrijke Start meer aandacht voor eerste 1000 dagen

Van kinderwens tot 2-jarige peuter: de ontwikkeling die we in de eerste 1000 dagen als kind meemaken is cruciaal voor zowel een gezonde groei als de ontplooiing en kansen op latere leeftijd. Verreweg de meeste kinderen in Nederland groeien veilig en gezond op. Toch heeft ongeveer 14% van de…

jeugd

Inzet ervaringsdeskundigen gebeurt nu ook bij Jeugdbescherming

Jeugdbescherming Brabant gaat werken met ervaringsdeskundigen. Door de participatie van cliënten te vergroten, wil ze haar dienstverlening verbeteren. Hiervoor tekende ze maandag 11 juni een overeenkomst met Markieza, expertise- en opleidingscentrum voor ervaringsdeskundigheid in het sociaal…

jeugd ervaringsdeskundig

Universiteit Utrecht stelt hoogleraar aan voor bevorderen geestelijke gezondheid van jongeren

Marloes Kleinjan is vanaf 1 oktober 2017 benoemd tot hoogleraar ‘Youth Mental Health Promotion’ bij de Universiteit Utrecht. Kleinjan wil zich richten op het bevorderen van de geestelijke gezondheid onder jongeren. “Er zijn nogal wat lacunes in wat we weten over de psychische gezondheid van…

jeugd

"Laat gemeenten 'proeftuinen' maken in het sociaal domein"

Gemeenten moeten van het rijk de ruimte krijgen om meer te experimenteren op de terreinen jeugd, werk en zorg. Via zogeheten proeftuinen sociaal domein kunnen ervaringen worden opgedaan met innovatieve werkwijzen en alternatieve bekostigingsmanieren. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.
Het is…

jeugd sociale wijkteams

Jongerenwerk haalt angel uit radicalisering

Om radicalisering van jongeren te voorkomen moeten gemeenten meer investeren in jongerenwerk. Gemeenten die dat doen hebben de beste voorbeelden van goede samenwerking tussen verschillende partijen. Dat staat in het rapport Weerbare jongeren, weerbare professionals van speciaal…

jeugd jongerenwerk radicalisering

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Factsheet autisme en overgang

  • Meer vraag naar patiëntenvertrouwenspersonen

  • Schizofrenie voorspelbaar met AI? Onderzoek toont veelbelovende resultaten

  • Pleidooi voor vaste rol psycholoog in euthanasie bij psychisch lijden

  • Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio