Dat er binnen de ggz verschillende opvattingen leven over kwaliteit, behandelperspectief en allerlei andere uitgangspunten, wisten we natuurlijk. Het werd tijdens de samenstelling van dit nummer opnieuw duidelijk.
Sinds enkele weken heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie een nieuwe voorzitter. In vele opzichten anders dan zijn voorganger: Elnathan Prinsen is geen hoogleraar, hij is beduidend jonger dan zijn voorganger en vermoedelijk heeft hij ook andere standpunten. Naar dat laatste waren wij nieuwsgierig, vandaar dat Koosje de Beer hem interviewde.
“De psychiatrische zorg in Nederland is beter dan in verreweg de meeste andere landen”, hoort Koosje de Beer hem zeggen. Dat is weer eens wat anders dan de alom aanwezige kritiek die de GGZ de afgelopen jaren ten deel valt.
Heeft Prinsen gelijk? Misschien wel, maar het wordt niet door iedereen zo gevoeld. Familiebeleid bijvoorbeeld, daar is nog veel pionierswerk te verrichten, tekent Hamp Harmsen op uit de mond van Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon. “Bij het Hbo is er wel aandacht voor familiebeleid en participatie, maar het Mbo en de academische opleidingen hebben het soms niet eens in het curriculum staan.” Bert Stavenuiter blijft echter positief: “Het zal beter gaan worden!”
Niki Stoker lijkt het wel met Prinsen eens te zijn. Ze versleet de ene na de andere psychiater, volgde verschillende groepstherapieën, maar toen ze eenmaal als hopeloos geval ‘haar psychiater’ vond, duurde het contact ook vijftien jaar. Tot hij met pensioen ging. Tevreden blikt ze er op terug.
Een onderwerp waar veel meer aandacht voor zou moeten zijn – ook in de GGZ Totaal – is de concurrentie tussen verschillende beroepsgroepen. Hans van Essen kijkt met verbazing naar de salarisschalen van de Verpleegkundig Specialisten die, louter vanwege de registratie, plotseling onmisbaar lijken te zijn geworden. In ‘Wat is een professional waard?’ vergelijk Van Essen hun positie met een huis in de binnenstad van Amsterdam: zelfs als het een bouwval is, levert het extreem veel geld op.
Vanuit weer een heel ander perspectief kijkt Jaap van der Stel naar de GGZ. We moeten eerder ingrijpen, is zijn boodschap. Preventie bestrijkt volgens van der Stel een breed terrein: van vroegtijdige behandeling tot aan interventies op het gebied van het klimaat. Het boek waarin van der Stel zijn visie heet Vroeger is beter, bevorderen van psychische gezondheid door preventie en vroegtijdig handelen en wordt gerecenseerd door Johan Atsma.
Gisele Vranckx sluit deze editie af met haar maandelijkse gedicht. In ‘Het geeft’ zegt ze: “Ik besluit nu (…) mooier te zijn dan het evenbeeld in leugens aan mij verteld.”
Als we het dan toch over een wisselend perspectief hebben.
Twee dingen nog: ons thema-magazine van juni, de zogenoemde XL, gaat in zijn geheel over ervaringsdeskundigen. Denk je dat je vanuit een bijzonder of onverwacht perspectief daar iets over te melden hebt, neem dan vooral contact op via info@ggztotaal.nl
En, minstens zo belangrijk: heb je een vlotte pen en wil je iets schrijven over jouw ervaring met de ggz? Doe dan mee met onze verhalenwedstrijd. Kijk vóór je inzendt wel even naar de spelregels, anders loop je het risico dat je inzending de jury niet haalt.