De NZa ziet dat de wachttijden in de ggz weer langer worden. Er is nú actie nodig, zeggen MIND en de Nederlandse ggz. Dat lijkt me heel terecht. Maar is er wel een oplossing? Zoals bij zoveel problemen in de ggz (en in de hele zorgsector) lijkt niet geld het probleem, maar personeel. Het is bijna ondoenlijk om de juiste mensen te krijgen. Ik zeg ‘lijkt niet geld het probleem’, omdat ik me werkelijk afvraag of dat wel zo is.
Geld is volgens mij wel het probleem. Omdat het niet wordt ingezet als oplossing. Om goede mensen te krijgen moet je 1. interessant/leuk/boeiend werk bieden, 2. zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en (last but not least) 3. je personeel goed betalen. Het lijkt een enorme open deur, maar het schijnt maar niet te gebeuren.
Na tig gespreksronden lijken de cao-onderhandelingen voor de ggz alsnog vast te lopen. De reden? Het loonaanbod van de werkgevers blijft sterk achter. De vakbonden betonen zich – in goed Nederlands – not amused. Ik snap dat wel.
Ik snap ook de werkgevers, hoor. Zij zitten vast in een systeem van onderbetalende zorgverzekeraars en gemeenten. En de kosten zijn toch al zo hoog. Maar de mensen op de werkvloer, die zijn de ruggengraat van de psychische hulp die mensen o zo nodig hebben. Die mogen we dan niet in de kou zetten. Dus laat de lente nu maar komen en los die cao snel op!
Leendert Douma, hoofdredacteur GGZ Totaal
In dit nummer:
Acteur en psychiater maken samen suïcide invoelbaar
Acteur Ed Nouwen en psychiater Bart van den Brink ontwikkelden samen Licht in het duister. In monologen worden de levensverhalen verteld van cliënt Michael, die worstelt met trauma’s, en psychiater Bart. Uiteindelijk komen de verhalen bij elkaar. Michael is veel meer dan een ‘casus’ en Bart is veel meer dat het ‘instituut’ psychiater. Het zijn twee mensen die met elkaar in gesprek gaan.
De laatste dagen van de dorpsgek, geestelijke gezondheidszorg op het platteland
Waar is de dorpsgek gebleven? En waar ligt de grens tussen ‘krankzinnig’ gedrag en ‘anders zijn’? Anne-Goaitske Breteler schreef er een boeiend boek over. Johan Atsma ging met haar in gesprek.
Nieuw in regio Utrecht: Specialistische GGZ Behandelingen bij Senz
(advertentie)
Een gedicht van Zwaantje Storm.
Muziekrecensie: Zangeres en songwriter Bieke Jongejan (1995) uit Grave is ervaringsdeskundige, ze was verpleegkundig groepstherapeut in de s-ggz en nu ‘activiste’ bij Stichting Recht Op GGZ. Onlangs bracht Bieke haar debuut-EP RUMENS uit.
(advertentie)
Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Proud2bOud van GGNet.
Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: Waanzin en sneeuw, hoogbegaafden in conflict, jongeren en schulden, verhalen uit de psychiatrische ambulance, verlangzamen en het laatste postume werk van Brenda Froyen.
En verder:
Cliënten zijn positief over e-health, maar het is geen vervanging voor zorg
Peiling Psychisch Gezien: lage levenskwaliteit bij langdurige psychische problemen
Coöperatie Euthanasiezorg start met twee trajecten
Joost Harkink in bestuur van Tactus Verslavingszorg
Inspecties onderzoeken incidenten met verward gedrag
Cao-onderhandelingen lopen vast
Nieuwe voorzitter Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
‘Go!’ voor transformatieplan mentaal gezondheidsnetwerk Brabant
Wanneer kan verbeterde zorgvraagtypering worden gebruikt voor zorginkoop?
’Nu actie nodig om ruim honderdduizend wachtenden te helpen’
NZa: Wachttijden voor ggz weer langer
Martine den Ouden verlaat GGZ Rivierduinen voor bestuur Zuidwester
GGNet ontslaat medewerkers die in dossier oud-voetballer keken
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.