De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de ggz lijken weer vast te lopen. Ditmaal is het struikelblok de voorgestelde loonsverhoging. De vakbonden vinden dat de werkgevers met te weinig over de brug komen.
Dat blijkt uit berichtgeving van de CNV en van de FNV naar aanleiding van de zevende onderhandelingsronde op 17 februari. “Het loonbod voor 2025 is nog redelijk. Het voorstel voor 2026 van 1,5 procent is onacceptabel”, aldus de beide vakbonden. “Het past niet bij de hoge kosten van levensonderhoud waar veel medewerkers tegen aanlopen. Bovendien is de achterstand van de ggz-salarissen op die van collega’s bij de andere publieke sectoren en de marktsector groot.”
Ook de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en FBZ vakbond voor zorgprofessionals vinden dat de partijen ver uit elkaar liggen als het gaat om het loonbod van anderhalf procent voor 2026 dat werkgevers bieden. “Daar moet de Nederlandse ggz nog een flinke stap in onze richting maken”, stelt LAD/FBZ.
Afspraken
Op andere gebieden hebben de partijen wel afspraken kunnen maken. Dan gaat het om onder andere het afschaffen van aanloopschalen, acht uur hersteltijd na een crisisdienst, geen eigen bijdrage reiskosten, verbeteringen voor ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof en het verhogen van het balansbudget.
Op 26 februari zouden de partijen voor de laatste keer bij elkaar komen. Dat overleg is door de Nederlandse ggz afgezegd, omdat die meer tijd wil voor overleg met haar achterban. Het is nog niet duidelijk wanneer de onderhandelingen weer worden voortgezet.
Lees ook andere artikelen over de oude en nieuwe cao
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.