De NZa mocht in 2023 HoNOS+-gegevens over ggz-patiënten opvragen en verwerken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders hadden samen een massaclaim ingediend tegen de NZa, maar die is afgewezen.
De uitspraak van de rechtbank is hier in te zien. De zorgautoriteit verstuurde in 2023 anonieme vragenlijsten naar behandelaren, met daarin negentien vragen over cliënten. De NZa stelt dat uit die zogenaamde HoNOS+ gegevens niet kan worden afgeleid om wie het gaat. De data worden gebruikt als basis voor het Zorgprestatiemodel.
Beroepsgeheim
Volgens de klagers ging het om persoonlijke informatie, die niet zomaar gedeeld zou mogen worden, en hebben behandelaren bovendien beroepsgeheim. Drie belangenorganisaties spanden namens alle cliënten en behandelaars in de ggz deze collectieve zaak aan tegen de zorgautoriteit, samen met enkele individuele eisers.
AVG
De rechtbank oordeelt nu dat de privacy van cliënten niet is geschonden. Er staan geen namen, adressen of burgerservicenummers op de vragenlijsten, maar ‘alleen aangekruiste scores als antwoorden op de vragen’, aldus de rechtbank. Ook is het niet mogelijk om de HoNOS+-gegevens te koppelen aan andere gegevens waarover de NZa beschikt om zo alsnog een individu te identificeren. Daarmee is de AVG niet van toepassing bij het opvragen en verwerken van de gegevens.
Verplichting
‘De rechtbank heeft begrip heeft voor cliënten die een onveilig gevoel ervaren doordat er vragenlijsten over hun mentale gesteldheid zijn ingevuld en gedeeld met de NZa.’, zo is te lezen in de uitspraak. ‘Maar, omdat de gegevens anoniem zijn, loopt de privacy van de cliënten geen gevaar. Daarnaast is het in het belang van de samenleving dat het zorgprestatiemodel op deze wijze wordt doorontwikkeld. Tot slot is de rechtbank van oordeel dat de behandelaren hun medisch beroepsgeheim niet schenden door de gegevens te delen. Behandelaren hebben namelijk de wettelijke verplichting om deze gegevens met de NZa te delen. De behandelaar mag zijn medisch beroepsgeheim daardoor doorbreken, ook zonder toestemming van de cliënt.’
De NZa mag daarom doorgaan met opvragen van HoNOS+ gegevens.
Lees ook andere artikelen over dataverzameling
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.