Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.
(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)
Uit liefde voor jezelf (nieuw editie)
Gijs Jansen
Als je maar hard genoeg positief denkt, dan zal alles uiteindelijk goed komen. Is dat wel zo? Wat als je het omdraait?
Moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden zitten in het basispakket van het leven. Het is de kunst om er slim mee om te gaan. Hoe zou het zijn om niet meer te vechten of vluchten voor angst en pijn? Dat je mag denken wat je denkt, mag voelen wat je voelt en mag zijn wie je bent?
Met dit boek krijg je de beste ACT (Acceptance and Commitment Therapy) -technieken en oefeningen aangereikt waarmee je meer uit je leven kunt halen. Gijs Jansen gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de Positieve Psychologie. Op zijn eerlijke, persoonlijke en humorvolle manier moedigt hij je aan om lichter te leven.
Gijs Jansen (45) is dé autoriteit op het gebied van ACT en schreef in totaal 15 verschillende zelfhulpboeken, leerboeken voor professionals, en de roman ‘Kijken naar het feest’.
Meer gezonde jaren voor iedereen. Bouwen aan volksgezondheid
Paul van der Velpen
Iedereen hecht veel waarde aan gezondheid, mentaal en fysiek. De coronapandemie heeft ons geleerd dat niet alleen individuele gezondheid belangrijk is; het gaat om de gezondheid van de gehele bevolking. Onze volksgezondheid heeft meerdere gezichten. Hoewel de levensverwachting stijgt, komen deze extra jaren voornamelijk ten goede aan mensen met een hoger inkomen en meer opleiding. Het verschil met andere burgers kan oplopen tot zes tot zeven levensjaren. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met overgewicht, chronische aandoeningen en mentale problemen toe. De stijging is dus deels een toename van ongezonde levensjaren.
Het landelijke beleid, onderschreven door alle ministeries, kent als doel om tussen nu en 2040 het aantal gezonde levensjaren te doen toenemen. Gezien de vergrijzing en een tekort aan arbeidskrachten is dit belangrijk voor het individuele welzijn en voor de welvaart van de Nederlandse staat. Dit doel is mogelijk als het lukt om vooral bij burgers met een laag inkomen en een praktische opleiding meer gezonde levensjaren te realiseren én een deel van de ongezonde levensjaren om te zetten in gezonde levensjaren.
Meer volksgezondheid is in het belang van alle maatschappelijke domeinen (van onderwijs, leefomgeving, werk tot zorg) en kan alleen worden bereikt als alle domeinen zich hiervoor inzetten. Dit boek geeft ze een kader, vormt een bron van inspiratie en biedt aangrijpingspunten voor degenen die zich bezighouden met verbetering van de volksgezondheid: vanuit de zorg, het sociale domein, de fysieke leefomgeving en het onderwijs. Het geeft aan hoe het, gezien de huidige versnipperde initiatieven, mogelijk is om meer samenhang én meer effect te creëren: meer gezonde jaren voor iedereen.
Paul van der Velpen studeerde journalistiek, sociologie en bedrijfskunde. Hij adviseerde non-profitorganisaties op het gebied van sociale marketing en organisatieverandering tot hij in 1995 directeur werd van de huidige GGD Hart voor Brabant. Van 2009 tot juli 2017 was hij directeur van de GGD Amsterdam, waar hij zich dagelijks bezighield met preventie. Hij schreef het boek Het preventie-ultimatum (2018) en was van februari 2020 tot september 2020 (begin covid-19-pandemie) interim-directeur van de GGD Gelderland Midden. Op dit moment is hij adviseur publieke gezondheid en toezichthouder.
Christien Brinkgreve
Beladen huis is het relaas van een vrouw na het overlijden van haar man. Na zijn dood dringt tot haar door dat hun huis overwoekerd is geraakt met spullen en zwaarmoedigheid. Terwijl zij de kamers opruimt, ontstaat langzaam weer ruimte in haar gevoelens voor hem. Ze wil terugvinden hoe hij ooit was, hoe zij ooit was en begrijpen waarom hun leven samen is gelopen zoals het is gelopen. Herinneringen komen terug, de doorwerking van het verleden wordt zichtbaar, materiële en psychische verwerking gaan hand in hand. Beladen huis is een moedige memoir over de ruimte die je inneemt in een relatie, in een gezin, in de maatschappij, als moeder en als vrouw, over eenzaamheid, angst en de keuzes die we maken uit liefde.
Onderwerp: Persoonlijke ontwikkeling
- Diepgaande en moedige zelfreflectie
- Laat zien hoe het fysieke loslaten van spullen hand in hand kan gaan met een innerlijke emotionele reis
- Geeft inzicht in de rol van vrouwen in relaties en de maatschappij
Schat, kunnen we eens praten? Beter communiceren met je partner
Tim Verleyzen
Elke relatie kent pieken en dalen, maar als het op communicatie aankomt, lijken we soms een compleet andere taal te spreken. Waarom blijft een simpele vraag onbeantwoord? Hoe komt het dat een goedbedoeld advies verkeerd wordt opgevat? En waarom voelen we ons soms zo onbegrepen, zelfs door de persoon die ons het meest dierbaar is? Goede gesprekken zijn essentieel voor je relatie, maar voor veel koppels voelt praten soms als een onmogelijke opgave. Vaak kroppen ze hun gevoelens op, praten ze langs elkaar heen of vermijden ze lastige gesprekken – tot de bom barst.
Hoe zorg je ervoor dat communicatie geen struikelblok, maar een kracht wordt in je relatie? Door je bewust te worden van je eigen patronen, regelmatig in te checken bij je partner en de tijd te nemen om actief naar elkaar te luisteren. Jouw unieke communicatiestijl – gevormd door je opvoeding, eerdere relaties en achtergrond – spelen hierbij een belangrijke rol. Ook hoe, waar en wanneer je praat kan het verschil maken. Door hier aandacht aan te geven, kun je de weg naar elkaar terugvinden.
Relatie-expert Tim Verleyzen deelt in zijn boek Schat, kunnen we eens praten? realistische casestudy’s, verhelderende inzichten en concrete handvatten die je meteen kunt toepassen. Zet in op een diepere verbinding, ervaar minder conflicten en ontdek hoe je samen betere gesprekken voert.
Tim Verleyzen is klinisch psycholoog en systeempsychotherapeut. Hij heeft zijn eigen praktijk Skern en maakt deel uit van Better Minds waar hij werkt rond de communicatie binnen professionele teams. Daarnaast geeft hij les in het postgraduaat Relatie-, Gezins- en Systeempsychotherapie aan de Thomas More hogeschool.
Verschijnt op 11 februari bij uitgeverij Terra Lanoo.
Je bent niet goed bij je hoofd. Tegen ggz-euthanasie (bij jongeren)
Frans Brinkman
Kun je meer dood dan levend zijn, stervende, nog voor een ggz-euthanasie-traject begint?
Bestaat mentale hospitalisatie bij patiënt/cliënt en professional?
Is het brein van ons of is ons brein de baas?
Is ggz-euthanasie een theaterstuk, een klassiek drama?
In Je bent niet goed bij je hoofd – Tegen ggz-euthanasie (bij jongeren) wordt hartgrondig getwijfeld over ggz-euthanasie (bij jongeren) vanwege psychisch lijden:
- uitzichtloosheid van lijden kan niet worden vastgesteld;
- de ziekte/aandoening kan niet worden gedefinieerd;
- de capaciteit voor vrije wilsbeschikking kan niet worden gegarandeerd.
Dit boek zoomt in op hoe een patiënt/cliënt met levensaverij, gebutst en gekwetst op het euthanasietoneel verschijnt. Gedachten waaieren uit over het ik-zelf dat besluit zich te laten doden. Het verleden en heden van de aanstaande dode zijn te zwaar en te ingewikkeld en daarom verschijnt een dodelijke injectie als deus et machina? Dat zou een kras standpunt zijn.
Inclusief overwegingen bij zelfeuthanasie kan het best zonder psychiaters.
Natuurlijk is er in Je bent niet goed bij je hoofd aandacht voor de ideale professional.
Een zwaar onderwerp, verluchtigd met gedichten, wat merkwaardige cursief tussenzinnen en url’s naar muziek en zo. En met persoonlijke afdwalinkjes van de auteur.
Voor iedereen die bij de ggz-euthanasie betrokken is. De hoofdpersonen, naasten, professionals en anderen.
Marjolijn Jansen
Dit boek beschrijft de binnenwereld van een gevoelig meisje dat worstelt om eindelijk te kunnen zijn wie ze werkelijk is. Het verhaal begint als het meisje in haar boom woont. Ze heeft het daar eigenlijk best fijn, vindt ze. Het lijkt eerst heel beangstigend om haar veilige plek te verlaten als ze daarvoor uitgenodigd wordt. Maar als ze het toch doet, gaat er een wereld voor haar open. Pas als haar binnenwereld en buitenwereld bij elkaar komen, vindt ze zichzelf en kan ze oprecht gelukkig worden.
Een aansprekende, originele ontdekkingsreis.
Marjolijn Jansen (1972) is geboren in Utrecht. Ze is getrouwd, moeder van twee (bijna) volwassen kinderen en hoofdbutler van kater Jannes. Na de lerarenopleiding werkte ze als wiskundedocent in het voortgezet onderwijs, gaf studiebegeleiding en ontwierp lesmateriaal voor (hoog)begaafde kinderen. Sinds een jaar of tien is ze zich meer gaan richten op het gevoelsleven, naast het ‘verstandsleven’. Tegenwoordig is ze zelfstandig ondernemer in welzijn.
-
Wil jij met jouw boek in deze rubriek? Stuur ons een mail: info@ggztotaal.nl.
-
Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.