Drie inspecties gaan samen onderzoek doen naar incidenten met mensen met verward gedrag. Directe aanleiding is het steekincident op 1 februari, waarbij een 11-jarig meisje om het leven kwam.
Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op 18 februari. Mensen met verward gedrag die dader of verdachte zijn van zulke incidenten, zijn vaak onder behandeling bij de ggz of krijgen zij steun vanuit de gemeente. Soms hebben zij een justitiële achtergrond. In een breed onderzoek wordt gekeken hoe instanties beter kunnen samenwerken in de juiste zorg en ondersteuning. De inspecties gaan ook het steekincident op 1 februari belichten.
Zorgen
De inspecties maken zich zorgen. De afgelopen jaren zijn meerdere rapporten uitgebracht over ernstige incidenten waarbij mensen met verward of onbegrepen gedrag waren betrokken. In het onderzoek leggen zij deze naast elkaar. Daarnaast bekijken zij hoe zorgorganisaties, gemeenten en politie of justitie samenwerken om de juiste zorg en ondersteuning te bieden en desnoods strafrechtelijk op te treden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Toezicht Sociaal Domein (TSD), samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). TSD is een samenwerkingsverband van vier inspecties en richt zich ook op zorg en ondersteuning door gemeenten aan hun inwoners.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.