De laatste GGZ Totaal voor de zomer!
Natuurlijk zijn we altijd blij als ‘mensen-die-iets-te-vertellen-hebben’ ons te woord willen staan, maar met de man die voor dit juli nummer door Jose Hoekstra werd geïnterviewd zijn we extra in onze nopjes. Bessel van der Kolk, wereldvermaard trauma-expert. Hij was onlangs in Nederland en Jose was er als de kippen bij om hem te vragen voor een interview. Van der Kolk blijkt niet alleen expert in trauma’s, hij is ook bijzonder kritisch op ontwikkelingen in de huidige psychiatrie en dan vooral over de DSM-5. In ’De DSM heeft niets te maken met echte menselijke processen’ vertelt hij over zijn kritiek, over de relatie tussen psychoses en trauma en over de staat van het wetenschappelijk onderzoek.
Als we het dan toch over trauma hebben: Johan Atsma recenseerde ‘Coachen waar het pijn doet, begeleiden naar heelheid bij trauma’, het boek van Ien van der Pol. In het boek geeft van der Pol “professioneel begeleiders inzicht en kennis over wat trauma is en het ontstaan ervan, en kunde voor het werken met de effecten van traumatische gebeurtenissen,” citeert Atsma. Hij komt er niet goed uit wat hij van het boek moet vinden: “Als ik het zou kunnen lezen vanuit een gedeelde visie en overtuiging, dan spreekt het me waarschijnlijk in hoge mate aan. Lukt het me niet om de visie die het boek uitdraagt te omarmen, dan rest irritatie en onbarmhartige kritiek.”
Niki Stoker schrijft doorgaans vol zelfspot over de problemen die ze ondervindt. Deze keer lukte het niet. In ‘Au!’ schrijft ze open over de traumatische gebeurtenissen die ze meemaakte. Dat bleek een pijnlijke exercitie. Er een kwinkslag in verwerken, lukte zelfs Niki niet.
“Stel, je gaat naar de supermarkt. Maak je dan vooraf een lijstje van wat je wél of van wat je niét wilt kopen?” vraagt Stijn Ekkers zich af bij de start van zijn artikel ‘Geluk ervaren kun je leren’. Uiteraard een retorische vraag, maar voor alle zekerheid geeft hij toch maar het goede antwoord: ‘Wél’!
Toch zijn veel mensen het grootste deel van de dag met precies het omgekeerde bezig, vermoedt Stijn, namelijk met wat ze niet willen, wat verkeerd gaat, waar ze last van hebben. Het is de inleiding tot een betoog over positieve psychologie, aan de hand van twee boeken, van respectievelijk Frederike Bannink en Matthijs Steeneveld.
Aan uitgekiende therapieën en experts in hun vakgebied heb je hoegenaamd niets als je op de wachtlijst staat voor hulp. Hoewel het beslist geen nieuw onderwerp is, kunnen we niet anders dan het onderwerp regelmatig onder de aandacht brengen zolang het probleem niet is opgelost. In ’Je hebt er gewoon geen zin meer in’ komt Tamara aan het woord. Tamara heeft een ernstige depressie, is regelmatig suïcidaal, maar staat al twee jaar op de wachtlijst. Hoe dat voelt, vertelt ze aan Juliette Essink.
Gisele Vranckx sluit het magazine als gewoonlijk af. “Ik zie mijn onvolmaaktheid, in de spiegel van mijn verleden, door jouw ogen branden.” Lees vooral het vervolg van haar gedicht in ‘In ruimte’.
Zomervakantie en verhalenwedstrijd
Resten nog wat mededelingen van huishoudelijk aard. In de zomermaanden, juli en augustus, verschijnt de GGZ Totaal niet. Ook dagelijkse nieuws zullen wij slechts mondjesmaat publiceren. Dat alles start weer op maandag 2 september (het dagelijkse nieuws) en maandag 9 september (het magazine).
Dat eerste magazine in september is dan wel weer heel bijzonder: het is geheel gevuld met verhalen van jullie, onze lezers. Wil jij jouw verhaal ook gepubliceerd? Doe dan mee met onze verhalenwedstrijd! Meer er over lees je in de spelregels.