De GGZTotaal van oktober
Over ruim tien weken treedt de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg in werking, de Wvggz. Die wet neemt de nodige veranderingen met zich mee. Het is dan ook niet voor niets dat in deze maanden veel instanties bezig zijn zich daarop voor te bereiden. In mei schreef Bart Vuijk daar al over in ‘Beren op de weg’, deze maand geeft onze redactie op tien belangrijke vragen over de Wvggz een antwoord, we hebben een speciale pagina met extra informatie en in de komende maanden zal Bart Vuijk de voortgang van de wet voor ons blijven volgen.
Voor wie de komende maanden nog vragen over de wet heeft, of andere vragen over de ggz, of over het sociaal domein in het algemeen, bestaat er sinds kort 1sociaaldomein.nl, een website waar professionals bij andere professionals om raad, advies en informatie kunnen vragen. Het idee achter 1sociaaldomein is dat juist deskundigen uit een andere dan de eigen discipline om raad en advies gevraagd kan worden. Stel je vraag en 1sociaaldomein zoekt de deskundige er voor je bij.
Het blijkt te werken.”Mensen waren ontzettend bereid mee te werken”, vertelt een gebruiker aan Mattijn de Groot over zijn ervaringen met het platform.
Sanne Hofma heeft het ook over advies. Maar dan over advies waar niet om gevraagd wordt en waar ze zich kwaad over maakt. Ongevraagd advies dus. En dan vooral over ongevraagd advies van mensen die niet weten waar het over gaat. Haar haptotherapeut adviseerde de gezonde verontwaardiging te gebruiken als motor. In ‘Verontwaardiging als motor’ vertelt Hofma over de nieuwe inzichten die het haar opleverde.
Johan Atsma recenseerde‘Beelden bij verandering, metaforen in de GGZ’ van Lucie van den Eertwegh en Bas van Heycop ten Ham. Hij concludeert: “Een geinig boekje ter inspiratie en ter overdenking met mooie illustraties die daadwerkelijk iets toevoegen.” Ook met een kanttekening: “De ene metafoor onthult verrassende wijsheden die meer inzicht brengt dan welke uitstekende uitleg dan ook, de andere metafoor vereist eerst zelf de nodige uitleg voor de toehoorder.” En sommige metaforen blijken gewoon niet te kloppen.
Ten slotte Gisele Vrancxk, onze onvermoeibare huisdichteres. Haar gedicht ‘Nu’ eindigt met:
‘Later komt eerder
zolang je ten volle durft
Uit de band te springen
Verrukt met wie jij bent’
Mooi toch?