Een interview met de schrijfster: Brenda van der Laan
‘Breinblessure’ is de autobiografische debuutroman van Brenda van der Laan onlangs uitgegeven door Tobi Vroegh.
In deze openhartige roman wordt de lezer meegenomen naar de binnenwereld van de kliniek voor mensen met een psychiatrische aandoening.
De hoofdpersoon Laura leidt een ogenschijnlijk fijn leven met haar man en twee kleine kinderen. Voor haar omgeving lijkt er geen vuiltje aan de lucht maar van binnen rommelt het bij haar. Na de zelfmoord van haar vader glijdt ze weg in een peilloos diepe depressie en raakt uiteindelijk de grip op de werkelijkheid kwijt. Ze belandt, net als haar vader in het verleden, op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Laura’s hersenspinsels geven een begrijpelijk beeld van wat een depressie teweegbrengt. Niet alleen bij Laura zelf, maar ook bij haar gezin en de rest van haar omgeving. Het verhaal gaat over gevoelserosie en angst. Over de aard van deze potentieel dodelijke ziekte. Over wanhoop en herstel, maar bovenal over de kracht van liefde.
Naar aanleiding van dit boek heb ik Brenda wat vragen gesteld over haar motivatie voor het schrijven van dit boek en haar plannen voor de toekomst
Waarom een boek?
Tijdens haar opname was Brenda op zoek naar bezigheden die zij leuk vond vóór haar depressie. Eén van haar hobby’s was schrijven en haar werd aangeraden om dat weer op te pakken.
Zij had zelf de behoefte om de depressie en gevoelens die daar bij kwamen kijken onder woorden te brengen. Het op papier zetten van haar gedachtes en gevoelens gaven een soort houvast. Hierdoor werden ingewikkelde kwesties tastbaar en zo bood het schrijven steun in moeilijke tijden.
Na verloop van tijd werd Brenda steeds gemotiveerder om echt een verhaal te schrijven. Haar herstel en het schrijven ging hand in hand. Uiteindelijk kreeg zij er echt plezier in.
Een andere belangrijke motivatie om haar verhaal te schrijven was om haar vrienden en familie te laten lezen wat er in haar omging. Zo konden haar naasten Brenda beter begrijpen en bijstaan. ‘Breinblessure’ heeft voor Brenda’s omgeving veel duidelijk gemaakt. Door haar gedachten en gevoelens op papier te zetten kon zij laten zien wat depressie daadwerkelijk met iemand doet en wat dat betekent voor het contact met familie en vrienden.
Uiteindelijk motiveerden vrienden van Brenda haar om het verhaal naar een uitgeverij te sturen, niet alleen om anderen te helpen, maar ook om haar eigen ervaring te delen.
Wat hoop je met dit boek te bereiken?
Met dit boek wil Brenda niet alleen een stem geven aan anderen die hetzelfde hebben meegemaakt als zij, maar ook een aantal taboes doorbreken. Een depressie is tenslotte niets meer en niets minder dan een blessure aan het brein.
Eén van de thema’s in dit boek is de zelfmoord van de vader van de hoofdpersoon. Dit soort ingrijpende gebeurtenissen heeft een enorme impact op nabestaanden. Hoe ga je hiermee om? Hoe vertel je dit aan je kinderen? Hoe ziet het rouwproces eruit? Allemaal vragen die in dit boek aan de orde komen.
De depressie die de hoofdpersoon zelf doormaakt en de weg naar herstel zijn ook belangrijke thema’s in dit boek. In een maatschappij waarin de mate van succes de belangrijkste graadmeter is van geluk, is de weg van herstel na een depressie en/of opname niet altijd even makkelijk bespreekbaar. Het schuldgevoel ten aanzien van je eigen kinderen, het oppakken van je leven, weer gaan werken en zo weer onderdeel worden van de maatschappij klinkt makkelijker dan het is.
Last but not least biedt ‘Breinblessure’ een openhartig beeld van de gevoelens, twijfels en gedachten van iemand die wegglijdt in een zware depressie. Voor naast betrokkenen die meer willen begrijpen of willen weten hoe ze kunnen helpen is Brenda’s verhaal een goed uitgangspunt.
Hoe ziet de toekomst eruit
Vooralsnog is Brenda nog steeds aan het werken aan haar herstel en begint zij binnenkort met een leuke nieuwe baan. Nu het boek net uit is, geeft dat veel extra drukte. Vooralsnog is het plan eerst te genieten van de publicatie en een goede balans te vinden tussen werk en gezin. Tijd voor wat luchtigheid.
Over een tijdje zou Brenda graag weer een boek schrijven. Na onderzoek blijkt dat er eigenlijk niet echt kinderboeken zijn over een ouder met depressie. Dat lijkt ook een mooie vorm om haar ervaring te delen.
Brenda van der Laan: Breinblessure.
336 pagina’s; € 19,95; ISBN 9789078761761
Voor bestellen en meer informatie kijk op: https://tobivroegh.nl/
Grégoire Asmus is PR medewerker van Uitgeverij Tobi Vroegh