We passen ons noodgedwongen aan de omstandigheden aan. Niet altijd leuk, maar ditmaal wel voor de lezers van GGZ Totaal. Normaliter stoppen we namelijk tijdens de zomermaanden met het sturen van een nieuwsbrief en het publiceren van nieuwsberichten, dit jaar gaan we, weliswaar in iets aangepaste vorm, gewoon dóór. We gaan toch nauwelijks op vakantie en veel van onze lezers waarschijnlijk ook niet.
Bovendien, doordat de pandemie ieders aandacht volledig opeiste, raakten veel interessante artikelen ondergesneeuwd in het corona-geweld. Zonde. We maken het deze zomer goed: de meest lezenswaardige artikelen van de afgelopen maanden publiceren we in juli en augustus gewoon nóg een keer.
Het eerste slachtoffer van de crisis in onze nieuwsbrief, was Tobi Vroegh. Het artikel over deze lovenswaardige uitgeverij van (alleen!) ervaringsliteratuur verscheen twee dagen nadat Premier Rutte de intelligente lockdown afkondigde. Resultaat: alle ogen op corona, niemand las over Tobi Vroegh. In de herkansing: ‘Het is serieus werk bij de uitgeverij en geen dagbesteding’
We kunnen natuurlijk (nog) niet om de corona heen. Het SCP deed een uitgebreid literatuuronderzoek naar de psychische gevolgen van de crisis en kwam tot de schokkende conclusie: ‘De ggz is niet toegerust op een toename van psychische problemen’. En die toename, die lijkt er dus wel te komen.
Paula Blom zocht hulp voor haar dochter, die kampt met ASS. Die diagnose werd wel gesteld, al is het de vraag of dat terecht was. In ‘Liever zie ik dat zij wordt ontschuldigd, dan zich achter ASS te moeten verschuilen, dan zich achter ASS te moeten verschuilen’ schrijft Blom, hoe de aandacht voor de traumatische gevolgen van de vechtscheiding van de ouders volkomen onderbelicht bleef.
Met niet aflatende leeshonger verslindt Johan Atsma maandelijks een boek en schrijft er vervolgens een recensie over. ’Mythen over zelfmoord’ van Derek de Beurs was deze maal onderwerp van zijn kritische blik. Atsma schrijft: “De Beurs weet allerlei kennis en opvattingen met betrekking tot zelfmoord van een context te voorzien en daarbij tegelijkertijd een warm pleidooi te houden om te blijven praten over zelfmoord, hoe moeilijk dat ook is en hoe moeilijk zelfmoord ook te onderzoeken valt.”
Niet de schuld van de coronacrisis, maar van de redactie: ook het gedicht van Gisele Vranckx is een eerder gepubliceerde versie. Maar het onderwerp ‘Eenzaam’, past wel bij al die andere berichten over sociale afstand en de gevolgen daarvan.
’Opnieuw aangetoond: registratielast in de zorg demotiveert en is grotendeels overbodig. De titel spreekt voor zich, onderzoekers van het Radboudumc, Rijnstate en UMCG kwamen tot deze, bepaald niet verbazingwekkende, conclusie. Wel verbazingwekkend is het (maar de onderzoekers geven daar geen antwoord op), dat al die registratiedwang blijft bestaan, terwijl iedereen er van af wil. Of, misschien wil niet iedereen er van af?
Tot slot: ‘Ik en de GGZ’: Schrijf je verhaal! Ben je hulpverlener, (ex-)cliënt, familielid, of op een andere manier betrokken bij de GGZ: schrijf ons je ervaring.
Waardoor raakte je ontroert? Wat vond je geweldig? Waar zakte je broek van af? Wat vond je belachelijk? Welke hulpverlener, of welke cliënt, raakte je? Of juist niet?
Schrijf het ons (maar lees wel eerst even de voorwaarden)!
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZ Totaal