Tweederde leidinggevenden heeft bedenkingen bij aannemen van werknemers met psychische problemen
”Uit nieuw Tranzo-onderzoek onder 670 leidinggevenden in alle Nederlandse sectoren blijkt dat een meerderheid (64%) terughoudend staat tegenover het aannemen van sollicitanten met psychische gezondheidsproblemen. Daarnaast zou één op de drie leidinggevenden een werknemer die ooit psychische problemen heeft gehad niet snel aannemen, ook als die problemen niet meer spelen.” Dat schrijft de Tilburg University in een persbericht, als vooraankondiging van een publicatie van Kim Janssens e.a., dat binnenkort verschijnt in het gerenommeerde tijdschrift Occupational & Environmental Medicine, onderdeel van de British Medical Journals.
In het onderzoek stonden de kennis, houding en ervaringen centraal van leidinggevenden ten aanzien van werknemers die bijvoorbeeld depressie, burnout, angst en stress hebben gehad. De conclusies hebben grote gevolgen voor de sociale inclusie in Nederland, te meer daar - blijkt o.a. uit eerder Tilburgs onderzoek - 75% van de werknemers er voor kiest om open te zijn over psychische gezondheidsproblemen op het werk.
’Onbeperkt meedoen’
Het onderzoek past goed bij een ander persbericht, van het Trimbos-Instituut, over de monitoring van het programma ’Onbeperkt meedoen’. Dit programma is een praktische uitwerking van het VN-verdrag handicap. Het doel is dat mensen met een beperking meer en naar eigen wens en vermogen kunnen meedoen aan de samenleving. Uit de tweede meting in deze monitoring (over 2016-2019) bleek dat de participatie en inclusie van mensen met ernstige psychische problematiek verder achter raakt.
Met name op het gebied van betaald werk ligt de participatie van mensen met een lichamelijke beperking of psychische aandoeningeen stuk lager dan die van de algemene bevolking. Voor mensen met een psychische aandoening is dit zelfs het enige deelgebied waarop de participatie is afgenomen over de jaren.
De belangrijkste bevindingen van het Tilburgse onderzoek op een rij
Het gros (64%) van een representatieve groep leidinggevenden (670) in alle Nederlandse sectoren heeft bedenkingen bij het in dienst nemen van een sollicitant met psychische problemen. En dat terwijl slechts 7% van de managers negatieve en 52% positieve persoonlijke ervaringen heeft met dergelijke medewerkers.
Nog altijd 30% van de ondervraagde managers is terughoudend om sollicitanten, waarvan bekend is dat ze ooit psychische problemen hebben gehad, in dienst te nemen. Dat betekent dat zelfs na herstel het stigma aan hen blijft kleven, wat kan leiden tot arbeidsdiscriminatie.
91% van de managers heeft zorgen over (het aannemen van) werknemers met psychische problemen. Zo weten ze niet hoe ze de werknemer moeten helpen (39%), hoe ze met de werknemer moeten omgaan (19%) en vragen zij zich af wat de mogelijke negatieve invloed is op de werksfeer (40%). Toekomstige interventies en scholing moeten de zorgen wegnemen.
Stigma in de werkomgeving is een probleem met betrekking tot sociale inclusie. Daarom zijn er interventies nodig om vooroordelen te verminderen en de kennis van leidinggevenden in deze te verbeteren om werknemers met psychische klachten te ondersteunen in plaats van uit te sluiten.
Bron: Persbericht Tilburg University
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.